Благодаря ви! Ще помисля още малко и ще преценя как да процедирам.  :smile1:
Нямам спомен в училище или в университета да са ни преподавали, че заплатите и осигуровките се начисляват със счетоводна справка, затова ми прави впечатление, иначе в моята практика не ползвам в случая този документ и реших да не би да пропускам нещо.
Някой с друго мнение, че ми стана любопитно с каква цел я пишат в случая счетоводната справка? :blink:
Тоест няма ведомост ли? А къде се виждат (поотделно) данните за работниците? В тази счетоводна справка ли?
Или за самото документиране Дт/Кт става въпрос?
Ведомост може и да има, но не видях да са предадени. При ЕТ има само едно лице на трудов договор. Да, в счетоводната справка е дадено дебит Разходи за заплати на Кредит Задължения към персонала ХХХ, така и за осигуровките със съответнитната аналитичност.
Здравейте,

Може би питането ми е като за лаик, но хващам документирането на ЕТ за операциите относно начислени работни заплати и осигуровки със счетоводна справка - това нормално ли е? Аз бих ползвал за целта ведомост за заплати, а след това като отнасям разхода по предназначение мемориален ордер. Може ли малко разяснение защо се прави това?  :smile1:
ДВ, бр.38, от 2020 г.
Преходни и заключителни разпоредби
§ 5. За производствата по обявяване на заявени пред търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността, които не са приключили до влизането в сила на този закон, обстоятелството, че актовете по чл. 38, ал. 1 от Закона за счетоводството са приети от общото
събрание на съдружниците или акционерите или от съответния орган, се удостоверява
само с декларацията по чл. 13, ал. 4.


Закон за търговския регистър
Преходни и Заключителни разпоредби
§ 11. Законът влиза в сила от 1 януари 2022 г., с изключение на § 5 и 10, които влизат в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Подава се ГФО според вида на предприятието, въпросната декларация чл.62а ал.2 т.2 , подава се и декларацията по чл.13 ал.4 или 5 в зависимост от обстоятелствата. Промените са в сила от март / не помня точно датата /.
Само дето информацията ти е стара, и подобна декл. по чл.62, ал.2, т.2 не се подава от края на април.
Във връзка с Нови правила при подаването на годишните финансови отчети и доклади за дейността - за подаване в Агенцията по вписванията:
Искам да питам: микропредпиятията подават съкратен Баланс + съкратен ОПР + Декларация по чл.62а, ал.2, т.2 /т.е. отпада протокола от общото събрание/
Така ли е? Пропускам ли нещо?
Благодаря предварително!
Не се подава декларация по чл.62, ал.2, т.2. Достатъчно е да има такава по чл.13, ал.4 от Закона за търговския регистър. Да не забравите и документа за платената държавна такса.
Според мен:
Д1 за април месец се подава сега
Д6 за месец май се подава юни
А защо не я дари?
ЕТ прехвърля пари от разплащателната сметка на фирмата по  личната сметка на ФЛ  и в същият ден с ордер вкарва същите пари в касата на ЕТ ,това проблем ли е
И това е идея, дано му помогне на човека  :good:
Здравейте!
Моля коментар по следния казус. Фирма без дейност от доста години продава недвижим имот от името на фирмата. Моля да ми кажете какво следва-да се подаде ли декл.окд 5 за започване на дейност и ако сумата е над 50000 да следва ли да се регистрира по ЗДДС.Благодаря!

Не, няма нужда в този случай за регистрация по ЗДДС, нищо че сделката е над 50 000 лв., тя е единична, а това не попада в полезрението на дейност, която е  редовна, извършвана по занятие.
Днес установих, че съм пропуснала да подам д.55 за първото тримесечие на едно ЗП. Чудя се какво да правя. Дайте идеи?
Не знам дали е добър съвета ми, но защо не добавите дължимия данък към следащото тримесечие?
 почнаха да ми слагат такси и нямам банкова карта.
Дори и да имахте банкова карта, ако нямате документ, с който да оправдаете тегленията от сметката си, е все тая. При проверка има голяма вероятност да се тълкува от проверяващите органи като скрито разпределение на печалба и ако няма данък върху средствата, ще се наложи да се предприемат и други мерки.
С тебе ли спорихме по този въпроси преди няколко теми? :)))
И аз имам такъв спомен.  :good:
Не, не спада. Доходите му като СОЛ -съдружник в търговско дружество се декларират в прил
Тези доходи не са му от дружеството, в което е съдружник, а от чуждестранни предприятия.

На ред 7 в прил.3 вписва всичките осиг.вноски, които е внесъл през годината ако е СОЛ -свободна професия, занаятчия, ЗП/.
СОЛ, като съдружник в търговско дружество спада ли към тях?
Здравейте,

Попълвам ГДД на СОЛ за 2019, който се осигурява върху 560 лв. През годината има доходи от извънтрудови правоотношения. В приложение 3 към същата декларация имам на ред 6 сумата от 31.59 лв., но се чудя в ред 7 за осигуровките какво да запиша -  не са му удържани от възложителя, той си и е внасял сам - дали трябва да са 175,28 лв. за целия месец или 0? Ако на реда имам 0, то данъчната основа е същата, която се получава след приспадане НПР, която отива в част IV, където се облага цялата сума без приспадане на осигуровки. Тоест 31,59 х данъчната ставка.
Как е правилно да го направя, нямам почти никакъв опит и затова ще се радвам някой да ми помогне.
Щом е било СОЛ през чост от годината, попълва таблиците само за тази част.
Осиг.доход по ТД също влиза в таблиците за месеците, за които попълвате.
Ако нещо е в повече или грешно, влезте в таблиците и коригирайне или изтрийте ненужното
Т1 и Т2 не се ли попълват в случай, че СОЛът е получил доходи? Поне така като чета указанията го разбирам или пропускам нещо?
Здравейте,

Нормално ли е при отваряне на ГДД да се зареждат данни в образец 2004? Лошото е, че не е вярна напълно, а се появява заедно за потвърждаване и да друга информация по трудови правоотношения. Не мога да я махна, ако не отбележа, че лицето е СОЛ, а то е било временно през годината, не е получавало доход за труда си в дружеството, има продадени дялове, подадена е окД 5 за прекъсване на дейност - да не би тук е грешката, понеже не е подадева за прекратяване на дейността си като СОЛ? Как би могло да се разреши това? Някой има ли подобна чуденка?