Е, хайде де :) чак пък две ведомости :)
За месеца, през който строителите са станали повече от озеленителите, подавате Д1 с код за дейност строителство, номера на реда от ЗБДОО за строители и ТЗПБ за строители. От първо число на този месец. (Ако искате и може да се защитите - почнете от първо число на следващия месец)

Чак, не чак- ако общия брой на работниците е около 400, то 0,2% са около 500лв. Това си е една нетна заплата на един озеленител. Що да не си поиграе счетоводителя с няколко таблички за половин нетна заплата на един озеленител.
Повечко ще трябва да се обяснява пред това да се защитава!

В %-та ТЗПБ ще има ли промяна?
Според мен когато броя на наетите в едната дейност стане по-голям от броя на наетите в другата дейност.
И ако стане през месеца, то тогава ще трябва да направите две ведомости за работни заплати за същия месец- до промяната и след промяната на ТЗПБ.
А в Статистическото бюро може и да не се налага промяна понеже там основната  икономическата дейност се определя от нетните приходи от дейностите.
Малко сте злобен/злобна. Няма да влизам във вашата негативна позиция. Стойте си в нея и живейте негативно.

Лъжовно ви е усещането!
Примерно ще има разлика в признаването на разходите за амортизация.
Ами като искате да се регистрирате и като ЮЛ и да работите само в частния сектор и да се самоосигурявате за какви разлики между ФЛ- наемодател и ЕТ с място за настаняване питате?
И аз не мога да разбера разликата между- В къщи идва Ива на гости и В къща Ива за гости- наета за сервитьор на домакини и гости.
В НАП не се подава уведомление за ДС например за промяна на КИД...ако трябва да я промените заради НСИ - променете си я като подавате тримесечни/ годишни отчети. Както и ако трябва да я променяте, направете го в заплатите (Декл.1) защото различния КИД променя % ТЗПБ. Но в НАП няма какво да променят.
Мани, да не се повтаряме в отговорите с предходните.
Тая фактура в брой ли е издадена?

Доколкото помня фактури от висши учебни заведения не са ни издавали за всеки семестър, но и в брой не сме заплащали семестриални и др. такси.
Но по наше време не всички записани за обучение успяваха да се дипломират.
Здравейте,
Задължителен ли е ОСК и ОПП, ако отговаря на критерия за малки и средни предприятия?

За малките предприятия- тези от тях, които не подлежат на задължителен финансов одит могат да публикуват само ОПП, съставен по прекия метод с попълнени само колоните "Нетен поток".
Останалите малки и всички средни предприятия трябва да публикуват пълни комплекти ГФО, приложения, декларации,...
Kolevmari,
Позвънете за отговорния статистик по телефона и го запитайте.
Споделете отговора им, аз през това време, ще направя преглед на нормативния, че вчера започнах, но щях да закъснея за нощната дообработка.
Аз пък не разбрах какви са тези обороти за юни, юли и август? Натрупване за съответните последни 12 месеца ли?
Още по не разбрах връзката с отпуската :)


Вероятно са отказали ползването на отпуск и в следствие на отказа е оставен оборота на предприятието да превиши 50 000лв.
Ако бях аз като ми откаже отпуск, щях да му маркирам няколко цифри и бончето в мен. После сторно в срок и ново бонче с други няколко цифри и всеки месец ще ги задържам за задължителната регистрация по ЗДДС докато се върна.
svetiteli, що не се цъкнахте преди отпуска да подадете документите за доброволна регистрация по ЗДДС?
Тя глобата няма да излезе тия дни, но като си получите удостоверението за регистрация по ЗДДС ще трябва в обедните почивки на търговския обект да пътувате до общинския град да си искате патентния данък от Дирекция"МПДТ".
Подкрепям това мнение и то не противоречи на чл.78 ал.2 от ППЗДДС.

Не противоречи, разбира се!
Мнението разделя на групи.
Група с даден един кочан във фирмата и група с дадени номера и диапазони на кочани по обекти/поделения/клонове- да изчисляват броя на обектите/поделенията/клоновете например.
А група подковани в галоп ще отиде на терен да провери...
Вие не сте ли ял кус-кус буквички?
А в колко фирмени обекти се документират доставките като се попълват предварително напечатани празни бланки на хартиените документи?
Или колко започнати и незавършени кочана имате във фирмата?
За момента е достатъчно. А може да започнете и с нов разред на тези фактури от софтуера... Ако сте до номер 0000075689, може да започнете с 0100000001 примерно... Всичко зависи от Вашата вътрешна организация, дали номерацията е свързана с някаква логика в дейността и т.н. ...

Лека и спорна работа!!!

Грешите!
"Сверете си часовника" с чл.78 ал.2 от ППЗДДС.
  Благодаря!
 Лошото е,че никой от комисията не го интересува дали този човек има нужните знания и опит.
 Тях ги интересува да има само директор.
А Вие бяхте един от членовете на комисията?! Проверихте писмената работа-теста за знания и коментирате интересите на общинската комисия.
Трябвало е да изберат не ваша детска учителка, а направо директор на детска градина от друга община в друга област, че като постъпи на работа да си назначи и неин колега завеждащ административна служба!
Тия с опит и знания така действат!
Данъчната загуба от данъчната 2015г ще се пренася до данъчната 2020г вкл.
Обаче, ако трябва да съобразя данъчната загуба от селскостопанска или земеделска година ще стане филм  :idea:
До Nickolay

Поправка: авансов данък да се чете авансови осигурителни вноски.
А ако работи само събота и неделя? Тогава какво дължи? :noexpression:
Нормативно според мен след като съм изчела предостатъчно дължи годишно изравняване на осигурителния доход и данък, но от НАП ми изпратиха писмо за коригиране на данните за осигурителен доход за авансов данък, понеже програмата им не приемала декларацията и служебно коригираха осигурителния доход за два работни дни на самоосигуряващо се лице-събота и неделя.
Здравейте колеги

В последно време говорим за намалената ставка на ДДС , а имаше във времето предложения за вдигане на прага за регистрация по ДДС .Мисля че сега е момента да се повдигне и този въпрос

Вярно, че имаше питане на семинара и предложение за увеличение на оборота за задължителната регистрация по ЗДДС.
Росеновци отговориха и на питането за "прага".
А аз досега години си мислех, че тия занаятчийските дейности са различни от търговските дейности и освен това си мислех, че занаятчия не е задължително да е търговец, ами може и да сключи договор по ЗЗД със СНЦ.
В "голяма заблуда" си живея понеже съм само с вехти...