Като ви изчетох мненията по казуса си направих извод- микс между изплатени дивиденти и личен труд.
Ако осигуровките не се плащат през фирмената сметка- то как ще го включите във разчетно-платежната ведомост за работни заплати в предприятие със 100% частен капитал?
Във ведомостите без лични удръжки за осигурителни вноски са само наетите по служебни правоотношения в предприятия с общинска и/или държавна собственост на капитала или участие.
Един аквариум си бях сложила, че ми се налагаше да оставам и след работно време, за да си спазя сроковете и повече "гледах" рибките в него, отколкото общинските служители в съседната сграда...
По време на кампания гупата се оказа най-издръжливата декоративна рибка.
А аз когато работих на държавна работа по трудов договор и колкото пъти отивах до един от северо-източните прозорци все виждах монитора на общински служител, който редеше пасианси в работното време.
Като напуснах работата, започнаха да ми изчезват документи, за които трябваше да плащам общински такси за издаването на дубликатите им от същото работно място на монитора с пасианса!
Здравейте,
Впредвид, че преди обявяване на ИС от 13.03.2020 в много предприятия имаше наети лица с Решения на експертни лекарски комисии по трудови договори на пълно работно време и със защита от съкращаване ме интересуват и вашите мнения, съфорумници.
Получава се нещо като без ТЕЛК не можеш да си намериш работа по трудов договор за повече от сезонна работа, понеше са назначени горните лица на пълно работно време и заемат работните места на младите специалисти.
В следствие на горното им отнемат и доходите на младите специалисти, понеже и от осигурителните фондове си получават месечни пенсии и работни заплати за пълно работно време.
Разбира се, че темата ми хрумна от факт, че бивш колега с ТЕЛК беше нает на непълно работно време поради спазване на нормативните изисквания за полагане на труд и удостоверената намалена работоспособност.
Примерно питащата може да иска да си намали годишната осигурителната тежест с 3,5% върху тоя допълнителен доход, понеже той допълнително ще намалее средно годишно и с външните услуги.
Lila, сигурна ли сте за насоките Ви за изчисление по този начин?
Ако случайно питащата реши да наеме вас за счетоводител, дали до 2-3-4-5 години няма да "направи пътека" НАП-НОИ?
Извинете за отговора, но Вашето регистрирано по ЗДДС предприятие ли е получател на рентата на зем.земя "в пари"? Пуснете фактурата с ДДС за да отчетете пред данъчните власти прихода на предприятието Ви- получател на рента.
Значи се калкулира себестойност на продукция по избрани разходи- общи, допълнителни, финансови, извънредни, за преоценки, за данъци, може и др. примерно групиране. Те от своя страна включват подразходи.
Ползват се данни и от управленското счетоводство в предприятието при определянето на себестойността на единица готова продукция.
Счетоводната стойност би трябвало да е справедливата стойност на активите.
Вероятно "другият лагер" или "другата работна група" имат нови идеи за рекордно изменяната наредба за отчитането на приходите...
Много страници и много "тежка" за изучаване стана тая наредба!
Очакваме след промяната на ЗДДС относно СУПТО и бъдещето изменението на Наредба Н-18 от 2006г с готови про-видения на кадри/ако може с Уди кълвача и героите на Disney, че на Чебурашка от къде ще й търсим ново фискално устройство до акордеончето на крокодила Гена  :question:/
А това предприятие си е разработило софтуера по стопански начин и си го заприходило като НМА или основната дейност на предприятието е разработване на софтуер?
Приоритета в случая е да подадете данните за отворения период с коригираните декларации и дневници, а АУАН-а и да не отидете ще ви го връчат някога! Можете да заявите по пощата да го изпратят. Ако не се лъжа срокът за връчване може да се удължи!
Ако занеса три сковани европалета на тапицер- предмет на доставката ще е тапицерска услуга или тапициране на фотьойл, а не готова продукция- фотьойл.
Тук не става въпрос за сложността на процесите на производство /предпечатна подготовка, копиране, печат, сгъване, лепене, шиене и т.н./ Предмет на доставката е готовата продукция, в случая книги. В чл.66, ал.2 не виждам никакви ограничения или различия в ставката за производители, издатели, търговци или разпространители. В становището на НАП https://nap.bg/news?id=4291 . също няма такива уточнения и заради това се чудя дали пропускам нещо

Това удебеленото изречение е подвеждащо в печатницата. Предмет на доставката са изброените преди него етапи на услугата.
Но ако печатницата притежава ведомствена книжарница, вероятно за продажбите на стоки- книги в нея може да приложи намалената данъчна ставка в периода.
Ами да си уплътнят 4 месеца смятане

Как 4 месеца смятане? До месец след подаване на документите трябва да са излязли с разпореждане за отпускане на пенсия в минимален размер или отказ за отпускане.
Не им е лесно и на тях! Ако ежедневно им разпределят по 5 преписки скачат от радост. Обикновено са в пъти повече.
На мен ми отказаха издаване на УП-3 за категория труд, защото не е приключена трудовата книжка на лицето. НОИ си поиска УП-то с писмо.

Ако е издадено удостоверение УП-2 за същия период от УП-3 май няма особен смисъл, че даже и удостоверения период в двете удостоверения ще се разминава с един ден- та...
Според мен отказът им към момента е неоснователен.
Когато е проверят на терен по местонахождение на тия земеделски земи и установят, че лично тя извършва трудова дейност, основание за социално осигуряване, по време на период, в който получава пълен размер на обезщетение, могат и да имат основание за възстановяване на изплатените обезщетения.
Засега е малко като гледане в бъдещето в сферата.

Никъде не е записано, че ЗС трябва да преустановят дейност- напротив трябва всеки месец да си плаща здравни осигуровки и да подава Д1, съответно догодина трябва да подаде и годишна декларация за доходите си през 2020г- това не е трудова дейност, а задължение по закони.
Добре, че има подписани договори, ами не е собственик на земи, че тогава незнаем какво щяха да измислят!
В същото време четем за отпуснати пенсии през периода 2009-2013 в едно ТП за над 4млн. с куриозни документи- учителка пенсионирана със стаж като миньор!

Това последното изречение за подписването на придружителните писма- сериозно ли е трудова дейност?
А през Борика плащане трябва?!
А бе какво ще има? Всяка година им изискват удостоверения за липса на задължения!

Можело и "бързи кредити" да са теглени от тия граждански договори! Ми то може и фамилна сметка в швейцарска банка да имат!

Да, гражданските договори са проблема, но не на регистрираните земеделски стопани, а на наетите по служебни правоотношения!