И още нещо много важно- в ДФ"Земеделие" и общинските служби с пълномощни не обработват документи- жив, "умрял"- земеделския производител трябва да се яви лично в службата по земеделие и да си положи подписа 108 пъти на всички страници на документите в три екземпляра всяка година, а все пак човекът, дал пълномощно на сестра си е регистриран земеделски производител или греша?
Но все пак не отговорихте на първия ми въпрос!
И след всичко, което сте написала съм убедена, че източникът Ви е корумпиран служител с користна цел.
В същото приложение се декларират не само граждански договори!
Явно търсите не интересен случай, а сензация!
Навсякъде има назначени такива със стаж повече от 20години, които снасят сензационни данни.
За огромно съжаление един е достатъчен да орони "престижа на държавната служба"- в повечето случаи не е един и всички си пазят длъжностите!

От това, че е имала пълномощно, че е разполагала с банкова сметка и парични средства не следва, че е извършила нещо незаконно. Напротив- нормалните хора представляват други с нотариално заверени пълномощни и не търсят познати да им приемат документите под бюрото!
Ако някой служител не е зачел правата на упълномощения в пълномощното и си е позволил да си превиши правата като е администрирал действия без упълномощение не означава, че упълномощения е нарушител!
Обикновено тия случаи ги забъркват наетите по служебни правоотношения!
Преди години имах един началник, дето ми беше дала данните за участие в един проект по граждански договор, без да има съгласието ми и подписа ми. Добре, че в тоя период договора ми беше по трудово правоотношение, че й прикрих своеволията!
Преди това беше изкоментирала гласно:"Виждам е, че разполага с пари!"
Пълна боза!
Сестрата на тоя човек едва ли е упълномощена да подписва граждански договори от негово име! Ако имаше такива пълномощия да беше му подписала един договор по служебно правоотношение!
Но както Ви написах по-горе и без да съм упълномощавала някой, наети по служебно правоотношение дават данни!
Да, точно така. Ще трябва да доказва, че е насадила, отгледала и т.н. въпросните домати. Или поне че има градина с домати, която има право да обработва.
Нещата изглеждат доста нагласени и от НОИ с основание правят проверка. Нали при месец-два осигуровки върху 420 ще трябва да плащат две години по 610 /или повече догодина/

ПП 18.05. е доста късно и за домати. По това време ги садят и на последните места, дето въобще могат да узряват.

Даже може да им занесе и консерви от домати- тия са от миналогодишната реколта на бабата и дядото, а тия- проект на бъдещата консерва- паприкаш ще са от новорегистрираните земеделски производители- родителите на детето- отделеното домакинство, дето ще точи фонда.
Ами те в НОИ не са по служебни правоотношения и всеки месец имат личен принос в осигурителните фондове, че чак и лично приели правото на обезщетение на регистриран земеделски производител- все едно от отчисления от техните заплати ще изплащат обезщетенията.

Или в крайна сметка излиза, че като се знаят те как работят, що пък другите да не са регистрирали земеделски производител само да им тегли две години фонда.

Ами на тия, дето са СОЛ с ЕТ на патент фискалните устройства да не са им само да не минат задължителния оборот за регистрация по ЗДДС? Месечните отчети само за архив ли са след като годишния им доход се дели на 12?
И като свободна професия, ако всеки месец си фактурира извършените услуги и се осигурява авансово върху приходите си, след приспадане на нормативно-признатите разходи, статистиците с техните средни аритметични, средни геометрични и др. показатели ли ще дават указания за осигуряването и реалния доход?

То хубаво го пише в указанията за попълване на таблица 1 и таблица 2, но всеки си подписва декларацията и си носи отговорността!
Кой кой го обучавал средно как се смятал дохода?
Знам някои от бабите- освен ангажираността на трудов договор още 20-30 фирми на ЕТ за годишно приключване. Не делено на 12, ами пода по тавана по 24 делено на 12- че и в указанията го написали.

Като изкарате "таван" на максималния годишен осигурителен доход може да прилагате средно месечен осигурителен доход за изравняне.
А вие в качеството на каква се натъкнахте на интересния случай?

Незнам от колко години няма такова нещо "Икономическа полиция"!

Да, може да посети фронт офис на ТД на НАП и да прекрати пълномощията за подаване на данни.
Също може да посети нотариус и писмено да си оттегли даденото пълномощно.

Другото, което може да направи, макар, че вече не са задължителни, е да си закупи една осигурителна книжка и да си подаде молба да му е заверят в ТП на НОИ. Преди да му е заверят ще му дадат предписания за подаване на Д1, съответно след заплащане на осигурителните вноски ще му е заверят.

По- интересното е, че освен пълномощно, ако беше дал и средства за плащането на данъците и осигурителните вноски вероятно нямаше да се натъкнете на интересния случай.


Колко случаи от миналото има- счетоводителя подготвил данните и платежните, подал данните в регистъра и дал платежните на собственика. Собственикът ги взел, сложил ги в джоба и си ги носил известно време, после ги оставил някъде и що не му били внесени?


На мен ми е интересно като се регистрираш като ЗП на 18.05 с каква по-точно земеделска дейност ще се занимаваш?

На мен не ми е интересно това, нито пък на експертите по осигуряване би трябвало това да ги интересува. Ако експерт по приходите е изискал изброените документи- по логично, но...
За да са я регистрирали явно отговаря на условията за регистриран земеделски производител.
Няма да е регистрирана с три вади домати и две вади пипер в двора :)
Не заблуждавайте питашите. Преди да пишете, че трябваше да си уточните какво е"реален месечен доход" при СОЛ - точно колкото е получил всеки месец, или 1/12 от общия годишен доход.

Аз ли да си уточня или просто си пишете поредните задачи за деня?
При кой СОЛ не може да се уточни реалния месечен доход, че делите годишния на месеците в осигуряване- среден месечен доход и лудото довнасяне до годишен максимален осигурителен доход?
При самоосигуряващите се лица, а ЗП- също са самоосигуряващи се е задължително условие осигурителните вноски да са внесени.

Интересно в казуса на turhan64 какви нормативни основания за отказа са посочени, а не какво казала служителката.
Благодаря много за отговора. Само да уточня, тоест, ако за юли имам 1000, а за останалите по 5000, при годишното изравняване ще се получи, че за юли е трябвало да платя върху 3000, а не върху 1000, така ли излиза?

На по-различно мнение съм.
В ЗБДОО чл.9 т.4 е уточнен максималния размер на месечния осигурителен доход.
Ако авансовото осигуряване е на реалните месечни доходи няма как да има изравняване при тези примери. Или в месеца с реален доход 1000 не се довнася до 3000, в месеца с реален доход 5000- авансовото осигуряване е за доход 3000.
Много заплетен казус!
То вярно, че в "Контрол на краткосрочните плащания" текущите им задачи са да търсят правописни и аритметични грешки. Цяла година- края на периода не са уточнили!
Вероятно има някой вътрешен документ, който трябва да попълнят при установени несъответствия между заявения период и периода с право на обезщетения.
Като не им се попълват вътрешни документи- да се обадят на осигурителя да изпрати служител в удобен за него ден да коригира датата на старата бланка.
Как са изтървали такъв кадър за началнически пост - и се върти в питанията и се обижда при неполучаване на очакван отговор.
Ориентирайте се към длъжност - началник на "Финансово- счетоводната дейност" и контактувайте само със служители от НАП- много са любезни, но за неподготвените теоретично- всичките им отговори няма да са ви удобни, но пък няма да са злобни.
В случая няма противоречие в двата нормативни документа. Ясно е уточнено в наредбата.
Тук-таме, при условие, че не бърка 1)задължителните с доброволните пенсионни фондове;2)универсалните с професионалните и 3) ако втората пенсия е по-малка от една пета от 141,63лв/около 28лв/ може да си изтегли всичките средства от допълнителния задължителен фонд и да си ги прехвърли в доброволен пенсионен фонд.
В ДОО-то може да си закупи осигурителен стаж евентуално.
Да,
но би трябвало да се попълнят и % осигуровки за сметка на работодателя.

За вид осигурен 18 за обезщетение по чл.213 от КТ не се начисляват осигурителни вноски.

Според мен т.29, т.31, т.31А и т.34 -трябва да се попълнят освен изброените 16 и 16.4
Ако е по ревизионен акт може да има лихви, но те са върху установени невнесени данъци и осигурителни вноски.
Върху наложени имуществени санкции-глоби по наказателни постановления по съставени актове за установяване на административни нарушения не се начисляват лихви.

Може да се консултирате и с проверяващи от Сметната палата- при една проверка като установиха, че касиерката в една община събирала глобите като приходи от главници и лихви- веднага е привикаха да дава обяснения.
Те тия са отсъствали от лекциите. Обадете се утре в счетоводството на НАП или в КАТ и ги попитайте за лихви върху глоба по наказателно постановление.
Те са по надеждни източници за спора- начисляват ли се лихви върху глоби.

Тя глобата даже няма и падеж- те лихви!
Тия погасителни планове са за други задължения. Явно ползват бланката и за глоби.