Върху санкции по наказателни постановления не се начисляват лихви!

Лихва върху лихва и лихва върху глоба- не се начисляват!

На мен ми бяха връчили една измислена таблица при проверка за попълване. Чинно започнах да попълвам и като стигнах до колоната "работна заплата" запитах "инспектора"- брутна, нетна, основна- за коя заплата?
Получих следния отговор-"Последната получена".
Обаче и аз съм едно шило- Ми последно бях в неплатен отпуск предходния месец...
Здравейте,
Нали точно категорията труд и вноските в ПФ дават право на ранно пенсиониране- няма логика да се изплащат средствата от ПФ- прехвърлят се във фонд ДОО и се ползват правата на ранно пенсиониране по условията. Всъщност тези средства от ПФ се получават като месечна пенсия за периода от ранното пенсиониране до навършването на възрастта по чл.68 ал.1 от КСО.
Примерно учителите- при ранно пенсиониране си получават до 3години пенсията от УчПФ и после от ДОО, а тези които не са се пенсионирали по рано -от ДОО с добавка от УчПФ.
Те би трябвало служебно да си изчисляват данъчните оценки и да сравняват двете стойности.

Друг вариант е избор на съдове за битови отпадъци и заплащане на ТБО за избрания съд, взависимост от вместимостта му и честотата на транспортиране.

Намирате действащата общинската наредба за местни такси и отделяте ден-два за варианти съгласно приетите цени на таксата за различните подуслуги.
Това за прехвърлянето на средствата при ранно пенсиониране от ПФ в ДОО е различно- всъщност е задължително условие и може да се подадат документите и след подаването на УП-1, но преди отпускането на пенсията.
Ами не е възможно понеже може да си заяви в универсалния фонд, че желае да си получава пенсията.
И като му изчислят размера на втората пенсия може да му изплатят натрупаните средства еднократно.
Имаше шум по медиите, че се готви подобна промяна, но едва ли е вече факт, тъй като беше скоро.

Каква промяна ще се готви като в тия по-малко от 5 години могат да си ползват правото на пенсия или да им се изплатят при определена пенсия в размер по-малък от 20% от социалната пенсия за старост!
По по-високата от отчетната стойност или данъчната оценка за нежилищни имоти.

От балансови стойности в Местни данъци и такси не се интересуват!

Ако е само за такса смет може да не ползва имота и да се подаде декларация в предходната година, че следващата няма да се ползва.
Не бъркайте нещата. Наемът е отделно нещо. Отбелязването, че е СОЛ е защото има задължение да подаде по електронен път

Наемът в случая е доход на физическото лице, но физическото лице е самоосигуряващо се и по КСО.
Според мен е по-добре да се маркира т.2.1.1.

Не разбирам какво отделно нещо е наема като годишната декларация на физическите лица се попълва за всички доходи, че даже и за необлагаемите.
Бюджетните не са подложени на такива стресове!
Що клас-прослужено време по 35%-40% се е начислило и изплатило през последните 15г, що обезщетения- за едни граждански договори с начислени 40- 50лв ще внимават!
Отразете, че е СОЛ.
Данъка за първо, второ и трето тримесечие е след приспадане на НПР.
По спомен върху доходи от наем ФЛ дължаха само здравно осигуряване- имаше преди години някакво указание когато не са осигурени на друго основание.
При годишното деклариране ще се изравни с данъка за довнасяне.
Е, щом е в една фирма /че и при ДУ и при СОЛ нама работодател :)/, ще Ви е по-лесно.
Имайте предвид, че ако следствие на болничния осиг.доход по ДУ спадне под максимума, то ще дължи осигуровки и като СОЛ

Пълни измишльотини!
Никак!
През периода на болничните с право на обезщетение се изчислява осигурителен доход, от който се изчислява обезщетение.
За този период се дължи само здравно-осигурителна вноска в размер на 4,8% от минималния осигурителен доход.

Или при един работен ден в болнични при 23работни дни в месеца и при осигурителен доход 3000лв по ДУ, осигурителния доход, върху който се дължат авансови лични вноски за ДОО ,ДЗПО и ЗО става 2869,57лв, а осигурителния доход върху който работодателя дължи ЗО става 2896,09лв- в случая това са максималните осигурителни доходи.
Допълването до 3000лв осигурителен доход в случая крие риск от извършване на трудова дейност в период с право на парично обезщетение.
Без да съм ги изчела- организатора на хазартни игри е и производител на бира ли и в ЗКПО няма нищо записано за акциза на хектолитър ли?
За бозата не се дължи акциз, макар че също ферментира!
Ми защо не им предложите писмено да свикате общо събрание и да ги приемете за съдружници тия съставители на протокола като толкова лесно установяват "неразпределена печалба от установена касова наличност"!
Поне два мотива:
- в нея се отразяват И осиг.вноски за довнасяне, получени на база годишното изравняване на осиг.доход, които не се посочват другаде като осигурително задължение;
...

Само в таблица 1 и таблица 2 към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ се посочват преди да се попълни Д6- 13, но нищо!
Здравейте,
Знам,чесъм много тъп/иначе нямаше да работя 35 години медицина/...

Интересно ми е колко от тях като едноличен търговец?
с Д1 се подават данни за икономическа дейност, ..., дни в отпуски   при СОЛ??

Да, дни в отпуск поради временна нетрудоспособност! Не е ли отпуск, разрешен от компетентни лица?
Здравейте,
Знам,чесъм много тъп/иначе нямаше да работя 35 години медицина/,така че, би ли споделил някой с "думи прости" истинския смисъл на Декларация обр. 6, подавана от самоосигуряващи се един път в годината.От двадесет години разсъждавам върху този философски въпрос и не намирам за себе си отговор.Въпросът ми е сериозен и моля за конкретен отговор,ако някой го знае?!

Ако с Д1 се подават данни за икономическа дейност, осигурителен доход, отработени дни, дни в отпуски и т.н., то с Д6 с думи прости се декларира "Дължа осигурителни вноски за ... година в размер на ... за/по съответните осигурителни фондове" може да има и продължение "от тях авансово съм внесъл ..."

И докато не се заяви това задължение с Д6 органите по приходите не могат да предприемат действия по принудително събиране на дължимите осигурителни вноски, подадени с Д1.
А наема на квартирата и наема на автомобилите с фактури с получател предприятието ли ще признаете за разход или за всяко командировано лице ще попълвате индивидуален отчет- извършени разходи, данъчно признати разходи.

Ако вместо фискални бонове ви бяха представили билети за пътувания дали щеше да възникне тоя въпрос?

Според мен докато си изясните документалното оформяне на признатите разходи на командированите лица не бързайте да ги отчитате на разход. Трябва да има вариант да минат за пътни покрай наетия автомобил- остава да уточните детайли по договорите на автомобила и квартирата.
И ако му начислите 9% после може да ви начислят още 11% върху сервираните чаши по калкулация за консумация.
Ако искате да оставите работа за данъчните органи да търсят и смятат 11% на сервираните чаши, не на тия, дето са за винения кебап може и 9% в пакетната.