При осигуряване над максималния месечен осигурителен доход за непълен месец рискувате да светнете на някой комп и до няколко месеца да получите заповед за тематична ревизия за данък върху трудовите правоотношения. При всички случаи ще завърши с ревизионен акт при неоснователно осигуряване над максималния осигурителен доход.
Ако напусна на 16-то число ще ми начислят заплата 16/21-ви, примерно (ако месецът има 21 р.д.), и осигуровки върху колкото се получи. Ако се получи повече от МаксОД ще начислят осигуровки до МаксОД. Та затова попитах къде я пише твоята пропорционалност... риторично.

В осигурителните норми ги пише, но не ми се занимава да ти вадя точно къде и какво.
Значи според теб до 16-то число го осигуряват на 3000лв и му удържат вноските. Обаче той в тоя месец не сключва друг трудов договор и има 16дни трудов и осигурителен стаж. Според теб на какъв осигурителен доход ще му изчислят някое обезщетение при настъпване на социален риск?
Осигурителният доход до 16-ти включително е 3000 лв

До 16-то число има начислени от трудови правоотношения 3000лв.
При 5дневна работна седмица в случая максималния осигурителен доход е 1428,57лв.
От тия 3000лв, осигурителни вноски се начисляват само върху 1428,57лв. Намалят се личните вноски от 3000лв и получената разлика се облага с 10% данък. Всичко останало се изплаща на наетия.
И чудно как ще е коригирала Д6 само са осигурителните вноски, а данъка не?
Изрично е уточнено, че са коригирани Д1.
Д6 в данъчно-осигурителната сметка ще си стои двойно декларирана, щом са внесени и в двоен размер, ако нямат други изискуеми задължения по справки няма да имат задължения, а реално ще имат надвнесени в размер на осигурителните вноски и данъка.
И какво има да си пропуснал?
Определените в ЗБДОО осигурителни доходи са месечни.
Ако сключа трудов договор на 1-во число за месечна работна заплата Х и ако напусна на 16-то число да няма да ми изплатят заплата X и да ме осигурят на заплата X.
Глупости!
Максималния осигурителен доход и минималния осигурителен доход са месечни!
До 16-то може да има отработен над максималния осигурителен доход, но трябва да е осигурен до пропорционалния максимален осигурителен доход.
И да следващия работодател има задължение да  го осигурява.
Д6 имат по-голяма тежест пред Д1 в случая със задълженията на предприятието.
Управителят може да си прецени ще става ли, ще го будите ли? :wink1:
Ако са 400 работници ще скочи като види разходването на средствата от дублираното деклариране на осигурителни вноски и данък.
Т.е. удържания данък върху трудовите възнаграждения за м.07 е внесен в двоен размер или е останал деклариран в двоен размер?
Служителите на работодателя, с когото лице има сключен трудов договор, с изключение на работодателите в някои държавни структури, не би трябвало да ги интересува наетото по трудов договор лице на какъв месечен осигурителен доход е осигурен.

Това, което трябва да ги интересува е да му начислят и удържат всички задължителни осигурителни вноски и данък върху отработеното в месеца /или брутното трудово възнаграждение, което се получава в тотала на всички начисления в месеца/, а не върху желания от него максимален месечен осигурителен доход.
Здравейте! Възможно ли е лице, което е назначено на трудов договор с работна заплата1000 лева, която е над минималния осигурител доход за длъжността, да е осигурен на максималния осигурителен доход 3000 лева.
Възможно е. Може да бъде осигурен по КСО на различни основания. По трудовия договор трябва да е осигурен за всички начисления към месечната основна работна заплата, които се включват в осигурителния доход.
Така не може - като иска да се осигурява на 3000 ще получава и брутна РЗ от 3000.

И така не може! Лице, назначено на трудов договор не може да получава брутна работна заплата.
По отношение на счетоводното отчитане на разходите за тая дейност-фризьорство, която извършвате, до когато подлежите на облагане с патентен данък е ваш избора дали ще изисквате фактури от доставчиците на професионални стоки, които ползвате, т.е. и фискален бон придружен с другите стокови документи и сертификати за качество е достатъчен.
Евентуално при регистрация по ЗДДС и ползване на данъчен кредит за наличните активи ще ви потрябват фактурите, но можете да си планирате спрямо срокове на годност, наличности на стоки и наближаващи задължителни условия за регистрация по ЗДДС от кога да изисквате и фактури.
Здравейте,
Действително дейността се облага с патентен данък. Патентният данък е окончателен данък или за тая икономическа дейност до достигане на задължителните приходи за определения в ЗДДС период други данъци не се дължат.
По отношение на осигурителния доход върху който се дължат осигурителните вноски за довнасяне при условие, че годишния осигурителен доход е само от тая икономическа дейност- фризьорство, то той се формира като разлика от годишния доход/12.1000/ и осигурителния доход, върху който са внесени авансови месечни вноски/12.610/ или се дължат за довнасяне в съответните проценти по фондове върху доход /12.390/.
Обжалвайте разпореждането в частта за определения период на право на безработица пред директора на териториалното поделение.
Жалбата със сигурност ще бъде разгледана от друг екип служители при условие, че е подадена в срока за обжалването.
Евентуално в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация. В нея са определени  минималните и максимателните за различните длъжностни нива.
Много зависи в кой град ще започвате, има големи разлики между основните възнаграждения за една и съща длъжност в различните градове.
Много лекторски въпрос!
Прочетете в нормативите за обратното начисляване на данък добавена стойност и съобразете при клиента- доставчик или при получателя на фактурата с осн.чл.163а от ЗДДС възникват въпросите.
Отчитането на приходите и разходите може да се окаже белия кахър пред трудовото и осигурителното законодателство тук и там.
Здравейте,
разгледайте Приложение N8 /образец 2081/ към годишната данъчна декларация. Евентуално, ако може да ги отнесете по някой код за вид доход.
Само приходи е много общо.
Ако се начислява на работник или служител, роден след 31.12.1959г се удържа.
Здравейте! Бих искала да помоля, ако някой може да ми съдейства с малко съвети относно работата с Тереза ще съм много благодарна. От 2 седмици я ровя и нещо не мога да се справя с настройките й все още. Благодаря предварително!

Аз за две седмици щях да си направя една таблица за изчисленията им на тия работни заплати или щях да отида до една ведомствена книжарница и да си закупя ведомост за работни заплати и пликчета със щампи на фишове на работни заплати. После голямата книга на книговезница да й подсилят кориците, че 50 години трябва да се съхраняват тия ведомости.