А нещо като извинение: Извинете, в икономическата система" Бизнес статистика" в крайния срок ще бъде проведена профилактика.
Не чакайте крайния срок- възможно е "колегите от ..." да ви връчат глоби, без да имат право да ви "пишат акт"!
Разсъждавам, не твърдя, че е вярно:
Ако допуснем, че туроператор X може да бъде друго данъчно задължено лице съгл.чл.136, ал.2 от ЗДДС, то туроператор Y документира и начислява данъка съгл.чл.142- обща туристическа услуга "облагане на маржа-туристическа услуга".
Но съгласно чл.141 от ЗДДС- туроператор няма право на данъчен кредит за стоките и услугите получени от други данъчно задължени лица, от които пътуващите са се възползвали пряко.
То туроператор X следва да начисли и документира данъка по ЗДДС по общия ред на закона за предоставените стоки и услуги като друго данъчно задължено лице към туроператор Y за облагане по специалния ред на туристическите услуги като туроператор X ще може да си ползва данъчен кредит по общия ред на закона за доставката към туроператор Y.

Поправете ме, ако греша!

За първи път чувам, че НСИ имат Call- Center.
Преди години се наложи да звънна на телефонния номер на отговорника за указания за попълване на една справка без указания след отчета за паричните потоци и отговора, който получих беше: "Ако ми плащат като на счетоводител може и да мога да ви отговоря."
А едно и също ли е териториалното статистическо бюро по седалища на трите юридически лица, за които сте подали ГОД и имате входящи номера?
В ТСБ нали са уточнени, че за приходи и разходи под 500лв се подава декларация за икономическа неактивност, но във вашия казус имате промяна в паричните потоци над 500лв, съответно и в някои от активните сметки.

Ами да, но това проявление на чл.43 и чл.43а при попълването на ГДД по чл.92 от ЗКПО се показва, т.е. е за данъчни цели.

Според мен  би трябвало да се подадат и ГОД, и ГДД по чл.92 от ЗКПО, и ГФО.
Горното, обаче важи при доказано право на обезщетение. Има не малко случаи и без право на обезщетение.
Обезщетението е 90% от средният осигурителен доход за 24 месеца преди болничния за раждане, майчинство,... За времето през периода, в отпуск по временна нетрудоспособност се взема осигурителния доход, от който е изчислено обезщетението. За времето на неплатен отпуск се взема за осигурителен доход- минималната работна заплата.

Или ако 400лв е обезщетението за болничния лист за временна нетрудоспособност, то средният осигурителен доход за 18 месеца, преди настъпване на неработоспособността е 500лв. Само, че се изчисляват за дневни размери за работни дни.
И всеки месец обезщетението е плюс, минус примерните данни.
Ако може да се даде коректно определение на "икономически активно предприятие"- "реализирало приходи и разходи над ...", а обслужващо разходи- залязващо ли? в затишие ли? замразено ли? осолено ли?
Здравейте ,бих искала да попитам как се изчислява осигурителния доход  по време на продължителен  болничен преди майчинство?бруто  или нето?
Благодаря предварително

От уговореното бруто или нето или някой друг осигурителен доход?
Изложете по-конкретни данни или прочетете нормативните документи за осигуряването за осигурителните рискове...
Благодаря ви много. Ще изчакам и друго мнение.
Благодаря и за предупреждението за личните данни, но то май само фигурира фирмата ми.

В справките, които сте приложили осигурителния доход е за осигуряването и осигурителния доход, върху който работодателя е начислил и внесъл здравни осигуровки за лицата в отпуск поради временна нетрудоспособност, раждане и майчинство.

Размера на изчисленото обезщетение не се вижда в приложените справки.

Това са само данни за осигурителен и облагаем доход, подадени от работодателя.

Здравейте,
Намерете отговорите на въпросите ви:
по в.1- в ДР на ЗДДС;
по в.2- в Забележка:т.3 след Приложение 1 към чл.9, ал.1.
В ЗДДС и ППЗДДС са записани сроковете ви за издаване на фактури за получени суми като посредници по сделки с недвижими имоти, независимо дали посредникът е регистрирано или не лице по ЗДДС.
А проверката по повод данък за възстановяване ли е?
Проверяващите да не са американците, които си търсят отстъпката?

Според проверяващите фактура за куриерската услугата и разписка за получаването на пратката не са ли документи по чл.21, ал.1, т.1 и т.3 ?

Обещайте им, че ще им изпратите КИ за отстъпките при следващите доставки заедно с новите фактури :) .
И от кога данъчната основа е определяща за начисляването на данък добавена стойност или не?
Или се притеснявате за износните мита и ставката на данък добавена стойност при износ?
Ами хамериканците като ни продават едни плюшени играчки- уникални с код за включване в онлайн приложението им- да не си начисляват те данъка?

Ми при следващите доставки във фактурата начислете и отстъпки.
То и аз се обърках, особено с дадения пример - транспорт от вчера и фактурата от бъдещето.

Според мен elliss_bg е написала най-коректен отговор по казуса.

Потърсете в you tube - Семинара на НАП за промените в данъчното и осигурителното законодателство от 01.01.2020г.
По ЗДДС за новите режими на облагане и последователните доставки- надявам се след като го изгледате да ви се изясни.
Ами като за метачи в дейност-"Чистота" към "БКС" се изисква минимално завършено образование- шести клас, що да не са управители като в ТЗ няма ограничения и няма вероятност като е мел улиците да ги е намерил и да им е собственик.

 :smile1:Явно тоя казус е разглеждан преди много години и от него е произлязло и артистичното име на Емел Метем :smile1:
И да запитам какъв управител може да бъде пълнолетно лице с трети завършен клас, оправомощено писмено от едноличния собственик на 2-та лева "Капитал" при спазен чл.141 от ТЗ?
Този пример е за една дейност с два обекта и съответно две материално отговорни лица за обектите.
В държавните и общинските предприятия договорите на ръководителите са точно тъй оформени, с разликата, че някои от ръководителите са по ЗДСл и осигурителните им вноски са изцяло за сметка на държавния бюджет.
Какъв е проблема при назначаване на ръководител- съдружник на трудов договор в предприятието с частен капитал, където освен това ще му се удържат и лични осигурителни вноски?