Добре де, ако предприятието примерно има две основни дейности и се налага двете дейности да имат ръководители и съдружниците отговарят на професионалните и образователни критерии за заемането на тия длъжности отново ли не е коректно да имат трудови договори за ръководител на дейност?
Благодаря за отговорите.
Вторият съдружник е и управител по ТД на 8 часа в друга фирма. Може ли управленската дейност, която упражнява в двете дружества да се оформи в 2 трудови договора - по 4 часа във всяка от фирмите?

Опасявам се, че както и да са оформени, ако ОД са под максималния осигурителен доход ще търсят и авансово самоосигуряване като съдружник- чл.6, ал.11 от КСО.
Бля-бля "трудова дейност по КСО".
Самоосигуряващите се лица, осигурени по КСО, какъв доход получават освен признат осигурителен доход, върху който осигурителните вноски са изцяло лични и за тяхна сметка, та даже не се признават и за разход в предприятието.
Спорно - според мен казуса попада точно в чл.65а, ал.5, т.2 и ал.6 от ЗДДС.
По диагоналната система ги прочетох вчера, но това, че ще издават кредитно известие вас не трябва да ви притеснява. Те могат да си го издадат към издадена от тях фактура- вашата си остава. Точно това е записано и в чл.113, ал.11 от ЗДДС.
Що не?*
И е съставен на български език и има и превод, ако не е съставен на български език.

*от "Синьо лято" ли беше?
И след като си построи търговския обект чак тогава да го отдаде под наем на ЕООД-то.
И по-чисти ще са отношенията по данъчното облагане и осигуряване.
Според мен се дължи данък за наема. ЕООД -то трябва да удържа и внася данъка. И в наема трябва да калкулира и ползвания данъчен кредит и то излиза, че е по-добре физическото лице да си построи търговския обект по стопански начин, независимо, че синът му тая година е управител на ЕООД. Догодина може дъщеря му да поеме управлението.
И му зачислявате един опел от ония с трудно въртящите се волани и може да управлява и напред и назад все това число. Като отива към МПС-то и като му види регистрационния номер- да не си забравя дохода :)
Промяната е обнародвана в държавен вестник - брой 55 от 19.06.2020
Едва ли ще се доначислява каквото и да било :)

Аха, ще ги начисляват при ревизираните периоди с лихвите барабар.
Здравеѝте !
Имам две години и половина платени осигуровки като собственик на ЕООД .При пенсиониране считат ли се за толкова . И ако фирмата не развива временно деѝност , но не е спряна ,мога ли да си внасям осигуровки като собственик . Трябват ми още около две години стаж .
Благодаря !

А варианта да си внесете осигурителни вноски за недостигащият стаж при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст не е ли по изгоден?
В чл.9а от КСО има нормативна възможност за заплащане на недостигащ стаж.
Ако е платено, така пише в чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ, малко избързах с отговора си, извинявам се.  :smile1:

Няма за що?
От "предполагам" не следва, че твърдението след предположението е вярно.
Ами с неизплатеното задължение към кредитора за декември е трябвало да увеличите СФР, предполагам, че декл. по чл. 73 от ЗДДФЛ също няма е коректна.

Предприятията-платци е уточнено, че подават декларация по чл.73 от ЗДДФЛ.
Според мен начисляване на задължението не прави предприятието платец.
Не ми се отваря декларацията за да проверя има ли в нея колони за начислени и изплатени доходи.
Благодаря, имам чудене какъв доход да пиша за месеца в който има осигурителен доход, върху който е внсяно 8% здравна осигуровка и такъв за болничен, върху който е внсяно 4.8%. Накрая нали се изравнява с 8% и затова се колебая.

За месеците на самоосигуряване- избрания МОД за авансово самоосигуряване.
За болничните минималния осигурителен доход за самоосигуряващите лица.
Не се изравнява процентно, а стойностно в паричен измерител като за положителната разликата между доходите се изчислява дължимата здравна осигуровка за годишното изравняване.

Изчислете за месеца с дни върху избран и дни с минимален осигурителен доход.
Вярно, че модата с регистрираните еднолични търговци не е актуална към 2020г и физическите лица- търговци са си прости физически лица, а тия без регистрирани са още по-прости, та чак "елементарни"!

Не знаех, че счетоводител може да подава и гдд на фл.


Ами не- не би трябвало да може счетоводител да подава личните декларации на фл, па макар и с кеп.
§27 ал.2 от ПЗР на ЗМДВИП - срокът през 2020г е 30.06.2020г.
Да добавя, че освен ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ, трябва да се подаде и декларация обр.6 за 13/2019г.

И ако правилно съм разчела първоначалните удължавания на сроковете, точно срокът за Д6 13/2019г се запазваше до 30.04.2020г.
Друга тема е, че Д6 се попълва след попълването на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ за съответната данъчна година.
Ами да, наема трябва да бъде начислен през 2019г и балансово представен в задължения към наемодател.
Данъкът, който трябва да удържите и внесете се удържа и внася при изплащането на наема от наема, т.е. докато не изплатите данъка не го начислявате в разчетната сметка.
Има една особеност за IV- то тримесечие, но в случая не се прилага. На наемодателя би трябвало да сте издали сметка за изплатените суми за периода, в който му е изплатен наема и удържан и внесен данъка по сметката.