:blink:
Не съм съгласна с вас.Защо да се подават две декларации обр. 6 ?

Примерно за да имат принос в авансовото ежемесечно осигуряване на лицата по чл.4, ал.3 т.5 и т.6 от КСО в проекти, финансирани от бюджети на ЕС и ДБ и поради факта, че същия този доход участва във формулата за изчисляване на средномесечен осигурителен доход,  и оказва влияние при определяне размера на новоотпуснатите пенсиите за осигурителен стаж и възраст и пенсиите за инвалидност, изчислени от осигурителен доход.
За да се разпределя тежестта на фактора в показателя за месеците на положен труд и да не се ограничава еднократно с максималния осигурителен доход при изплащането на труда в месец, различен от месеците на полагане на труда.
За да се гарантира правото на получаване на  обезщетения при безработица на лицата, на които им изплащат суми в месец през периода за труд без трудово правоотношение, положен в месеци предхождащи месеците на правото на обезщетения за безработица.
Декларират се за месеците по договорите с Д1, Д6- само за осигурителните вноски за сметка на възложителя. При изплащането им се подава Д6 за личните осигурителни вноски и съответно данък по ЗДДФЛ, ако е удържан авансово.
Въобще не е усложнен процесът по деклариране на граждански договори с Д1, съответно Д6. Усложнението е, че очакванията на неработещите, а заемащи длъжности са да мине време и да заемат длъжностите до пенсии и да недоволстват от новоназначени или да им разпределят текущи работни задачи над физически възможно изпълнимите.
Ако допуснем, че казуса е за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване може би ще си обясните, че доказателствата, които трябва да представи осигуреното лице се отнасят и за декларация по НПОПДОО.
А от изчетената информация разбрахте ли колко месеца евентуално ще имате право на парично обезщетение от фонд "Безработица"?
Иначе, ако не напускате по взаимно съгласие също ще получавате малко повече в сравнение от нормативно определения размер за отглеждане на дете от навършването му на 1г до 2г. с разликата, че ще си ги отработвате и освен това ще имате защита от съкращение в по-дълъг период от срока на изплащане на обезщетение за безработица.
XXXXX, в дилемата по условие пише "или вместо да бъде самостоятелен ДМА, да бъдат отнесени набраните разходи към стойността на фургоните" което предполага, че са собствени или наети за ползване за собствени нужди, а не за преотдаване на клиенти.
...Чл. 5. (Изм. – ДВ, бр. 40 от 2019 г., в сила от 17.05.2019 г.) В срок до 3 работни дни от
промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения,
включително при промяна на платежната сметка за изплащането им, осигурените лица
представят нова декларация или заявление-декларация и съответните доказателства към нея.
Чл. 6. (1) Осигурените лица и лицата по чл. 4, ал. 9 КСО представят документите по чл.
3 – 5 на осигурителя, който ги завежда в отделен дневник.
(2) Осигурителите съхраняват документите по ал. 1 и съответните доказателства към тях
за срок 5 години считано от 1 януари на годината, следваща годината на представянето им.
...Чл. 8. (1) За всеки болничен лист осигурителите, техните клонове и поделения и
осигурителните каси представят в НОИ удостоверение по образец съгласно приложение № 9
с данни относно правото на парично обезщетение.
...

Със сигурност в осигурителния институт не правят проверка за титуляр на декларирана лична платежна сметка на осигуреното лице за изплащане на обезщетения поради факта, че задълженията и отговорността, за което е делегирана на осигурителите. В наредбата е записано, че при промяна на обстоятелства осигуреното лице се задължава в определения срок да представи нова декларация или  заявление- декларация и доказателства към нея, т.е. отнася се и за двете, на осигурителя.
 Вярно, че в декларациите и заявления-декларации в Приложението не са предвидени редове за попълване: прилагам следните документи....
Нищо не пишело в наредбата, пише само нова декларация в срок 3 работни дни и нови доказателства към нея! - ами освен да ви представи детския си спестовен влог в картинки и комикси, че да пише.
какво да се заяждате и да си вменявате задължения и отговорности?
Според такива освидетелствани "счетоводителя" и "касиера" са виновни, че е гладен, жаден на средната му възраст!
Кой закон имате впредвид? По изплащане на обезщетения от ДОО има кодекс, наредба, методики, указания!
Както прочетохме по-горе "колежка има случай на изплащане на болничен на сметка на съпругата ?(жената)
съпрузите се развеждат а парите на мъжа са получени от съпругата му
мъжът дошъл да бие счетоводителката защото му превела болничния по сметката на нелюбимата жена"
Интересно той как разбрал по коя сметка са преведени обезщетенията? За "женските болести" отново ли са му превели обезщетенията по сметката на съпругата му, с която е в процес на развод?
Интересно кои са тия над 700лв ? Тия фургони да не са мини-мандри?
Според мен трябва да се увеличи балансовата стойност на фургоните/ реконструкция и модернизация по стопански начин/, че даже и кабела, който свърза "чашката " на фургона към "чашката" на стъбла, собственост на електро-преносното дружество трябва да е собственост на собственика на обекта, в случаи временни преместваеми обекти.
Чл. 5. (Изм. – ДВ, бр. 40 от 2019 г., в сила от 17.05.2019 г.) В срок до 3 работни дни от
промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения,
включително при промяна на платежната сметка за изплащането им, осигурените лица
представят нова декларация или заявление-декларация и съответните доказателства към нея.
Чл. 6. (1) Осигурените лица и лицата по чл. 4, ал. 9 КСО представят документите по чл.
3 – 5 на осигурителя, който ги завежда в отделен дневник.
(2) Осигурителите съхраняват документите по ал. 1 и съответните доказателства към тях
за срок 5 години считано от 1 януари на годината, следваща годината на представянето им.