Здравейте,
В КСО за кои осигурени лица и при какви условия са записали, че имат право на обезщетение за безработица?
С уговорката, че аз моите колеги не ги знам с какви категории са.

И вас ви интересува след като се върне на работа дали ще му заплащат клас прослужено време за времето на временната нетрудоспособност ли?

Ще му начисляват върху основната работна заплата, а увеличената вноска за категорията труд е за сметка на осигурителя, но тя се внася в професионален фонд и не се взема впредвид при изчисляване на обезщетения.
 
Тази награда не е с постоянен характер.

 :flowers:
Един въпрос ми възникна - допълнителното споразумение между работника и работодателя "вътрешен акт на работодателя" ли е?

А на мен следващия- ако служител по вътрешен акт на работодателя, получи парична награда към възнаграждението и следващия месец излезе в платен годишен отпуск, то в брутното трудово възнаграждение, от което ще му се изчисли среднодневното трудово възнаграждение за платения отпуск, то изчисленото трябва ли да е с парично последствие от наградата?
То, ако направят проверки, че готвим всеки ден в домакинствата си могат и като ресторанти да ни третират.
Да си проверяват! Ако има основание и попадне в селекция за ревизионни действия, да й съставят ревизионен акт. От къде на къде вие или тя ще вършите тяхната работа.
Като й връчат ревизионен акт може да го обжалва, с голяма вероятност да го отменят.

Освен от справките, подадени за продажбите й,  имат данни и за справки за покупките й. Имат служебно какви ли не данни. Да си изчисляват.
От нея може да поискат евентуално да им занесе непродадените, за да им докаже, че ги носи и ги сменя.

Ако има ползван кредит за наличните активи ще трябва да се начисли за внасяне данък при продажбата на ДМА.
С тия смени на "колеги", описа може и да не се намери, та най- добре начислете и внесете данъка, че при проверка може да изкарат някой заврян опис на налични активи.
Няма атрибути- фактура със задължителните реквизити и касов бон или сключване на граждански договор с предприетието платец.
Миколай,
В случая щом генерира отново данък за плащане същия размер на данъка по коригиращата декларация, данъка, внесен по коригираната декларация трябва да е развързан.
Забеляза ли го в справката?
Вероятно утрИ ще генерира друга справка- системата трябва да обмисли как календарно плащането изпреварва последното актуално деклариране :).
И това важи не само за счетоводители, ами и за юристи- свободни професии, които нямат началници по служебни правоотношения да им нареждат безумия от капризите си в работно време и да ги заплашват, че ще ги уволнят дисциплинарно.
Малко е абсурдно, ако трябва да го прави - кого ще докладва при нарушение - себе си ли? Май все повече се обеждавам, че понякога законотворчеството ни е лишено от логика?

Не, докато консултира по данъчни казуси има достъп до регистрите на консултирания и ако се появи съмнение за някоя сделка, трябва да е забави или впише в регистъра и ги уведоми, че те са убити от работа и се чудят на кого да делегират още малко от служебните си задължения.
От къде се получава тая разлика за доплащане като уж има аванс, съответно фактури за всяко зареждане до изчерпване на лимита- с плащане превод по договор, и фактури за заплащане в брой след изчерпване на лимита?
Явно двустранния протокол е когато няма постъпила сума за авансово плащане, а предоставено гориво до лимита по договор.
После началникът на отдела, в който работих по трудови правоотношения ме видяла с прическа- трябваше да си сменям личната карта и преди снимката ползвах услугите на фризьор във фризьорски салон, които услуги винаги заплащам в брой и си направила гласов извод, че чак аз я чух:" Виждам я, че разполага с пари!".
Като работим и като знаят какви борби водят да не ни плащат- това виждат!
Те по занятие трябвало да добавят и точка учители.

Дружеството попада ли в обхвата на чл.4 от ЗМИП?
Иначе тия, дето са по трудови и приравнени на тях правоотношения не попадат в обхвата на чл.4 от ЗМИП.
Но кой както се уредил и както са го харесали- мене ме проверяваха за доходите ми една учителка- бившата ми свекърва и една социална работничка- леля ми-Колко пари ни дал баща ми?
Благодаря valmar!
Или за всеки склад трябва да се прави разлика между приходите от търговия на едро и приходите от търговия на дребно и съответно да бъдат посочени с относителни дялове по търговиите в годишния отчет за дейността на предприятието.
Не е според мен- прочетох го в удостоверенията за регистрация в БАБХ на тия търговски обекти.

Но даже и да е важен КИД, то там търговията на едро и търговията на дребно са приравнени по отношение на минимални осигурителни доходи за класовете.
Къде е определението на какви условия трябва да отговаря един търговски обект за да е склад на едро при положение, че се разнасят стоки по заявки на клиенти - магазинчета -по една торбичка- 2бр.салами, 3кг кренвирши, 2бр.пастет.
В т.13 не бяха ли складове на едро?

То ако се замислим складове на едро почти няма, масово са складове на дребно с разнос до търговеца на дребно.
Ами не се забавляват gergenetsite.
Според мен по темата платените здравни осигуровки по времето на докторантурата и начислените дължими осигуровки като самоосигуряващо се лице са на различни основания и неплатените ще си се олихвяват до предприемане на спиране, прекъсване на давностния срок, оздравителен план и др. възможности.
Здравейте,

Собственик към на ЕООД от 2011та...

Между февруари 2015 и януари 2018 вкл. бях редовен докторант в Софийския университет, като получавах държавната стипендия и бях здравно осигурена.
Не сте декларирала пред ВУЗ, че сте осигурена на друго основание?
Цитат
Не съм спирала дейността на фирмата през периода, но не съм била и на договор за управление, нито на друг трудов договор другаде. Защитих титла Доктор през март 2018 в срок.

А предприятието, чийто едноличен собственик на капитала сте има ли реализирани приходи през тригодишния период на докторантурата?

Цитат
Въпросите ми са:
1. Какви осигуровки дължа за тези три години като самоосигуряващо се лице?

Подайте си искане за издаване на удостоверение по чл.87, ал.6 от ДОПК в териториалната дирекция на НАП по седалище на предприятието и в него ще са записани дължимите осигуровки.

Цитат
2. Мога ли - сега, т.е. постфактум - да се откажа да плащам всякакви осигуровки за тези три години, щом са покрити здравните и годините се приемат като осигурителен стаж?
Покритието на здравните осигуровки от ВУЗ в случай с действащо предприятие, основание за самоосигуряване не се приема за зачитане на осигурителен стаж.

Цитат
3. Какви документи трябва да подам, за да не дължа (пълни) осигуровки за себе си за тези 3 години?
И при пенсиониране за осигурителен стаж и възраст ще си закупите осигурителния стаж за тия три години, за които желаете да се откажете?


Цитат
Във фирмата ми няма наети хора

не мога- разсмяхте ме
Цитат
Във фирмата ми няма наети хора
, но там където има какви хора играят!