Клиентът му е извън ЕС, ще имат скл. договр за създаване и поддръжка на сайт, може ли БГ физическото лице даработи като свободна професия или трябва да има фирма и трябва ли да е регистрирано по ДДС в България?
и всеки път, когато престигне инвойс е ужас, всяка страна си има своите изисквания
За издаването на Инвойс няма изисквания по българското законодателство. Това е документ, който се използва за извършване на международна търговия.

Инвойсът не се издава самостоятелно, а винаги дублира фактурата. Фактурата е документът, който трябва да бъде осчетоводен и трябва да бъде издаден според изискванията на Закона за счетоводството (фактурата не се изпраща на чуждестранния клиент). Двата документа трябва да се издадат с еднакъв номер. Номерацията на фактурите трябва да върви последователно (със същата номерация са кредитните и дебитните известия), докато тази на издадените Инвойси може да пропуска номера (в случай че за Ваши клиенти издадете единствено фактура). :good:
Да, но в скоби преди това е записано холдингс, а холдингите са АД-та, а Ltd, ООД/ЕООД?
и след името на фирмата имаме записано в скоби(холдингс) Ltd., което на български как да преведа като АД или ЕАД?
Твърдеше, че само регистрираните по ДДС ги касае този закон.
А когато издава инвойс към страна извън ЕС, може ли да е на английски език и сумата в евро, а за счетоводството да имаме копие, издадено от програма за фактуриране на български език и сумата в лева (по фиксинг), макар че ще се различава от превода, който ще получив банката, има само разплащателна сметка в лева
Шокирах се, експерт счетоводител твърди, че това се отнася само за ДДС регистр. фирми. Ал. 9 на чл.113 изрично посочва, че дори нерегистрираните фирмипо ЗДДС в основание за неначисл. на ДДС посочват този л. и ал. :blink:
А вие посочвате ли основание за не начисл. на ДДС, ако фирмата не е ДДС регистрирана?
Когато фирмата не е регистрирана по ДДС следва ли да издава фактури с десет цифрени номера и в основание за неначисляване наДДС да маркира чл.113, ал.9  от ЗДДС?
 На вратата пише, че работят от 8 до 17ч., но дали изобщо да го попълвам за раб. време и при положение, че няма назначени лица по трудов дговор трябва ли да има сключен договор със служба по трудова медицина, имаме  само личен труд в едната фирма и съдружники управител в другата?
Ами работното време не е точно фиксирано, става въпрос за ООД - съдружник и управител и 2-мата са СОЛ и за ЕООД  с личен труд. Този процентми трябва декл. по чл.15 от ЗЗБУТ, която трябва да попълня и в двата случая май?
При работа от 8ч. до 17ч,  и 1ч. почивка общо на ден, колко процента от работното време е почивката за 1 работещ?
За първи път попълвам декл по чл.15 от ЗЗБУТ, от 2 седмици звъня в Инспекцията и не мога да се свържа. Не зная дали като я подавам с моя ел. подпис,в частта данни за заявителя трябва ли да посоча, че заявлението се подава чрез представител и моите данни ?
в. т. Данни за предприятието пак ли трябва да попълвам адрес ът ми или тази точка се попълва  само за поделения?
Вт.9 Големина на предприятието- посочвам от 1 до 9, при нас в случая става въпрос за ООД и работят като СОЛ  управителят и съдружникът.  В този случай трябва ли да се попълват другите точки и фирмата трябва ли да има сключен договор със Служба по трудова медицина?

Предварително ви благодаря за помоща!

 Благодаря! Надявам се да да й изпратят копие онлайн, защото така смята да се регистрира и в бюрото по труда, но ще видим?
Необходимо ли е представянето на осигурителна книжка в бюрото по труда?
Последно безработният е бил СОЛ, към края на март 2020г., иска просто да се регистрира, за да си намери работа.
Аз вече спрях на друг СОЛ  така от 09.03.2020г. Декл.7 мина, но ще питам какво е станало в НАП или ще видя с ПИК, май имаше,,, и какво става като се прекъсне декл.7?
Аз им ги подавам в един и същи ден, напр. ОКД 5, с прекъсване от 01.04.2020г. и декл.7 с начално 01.04.2020г., смятах да ги подам днес, не е грешка според мен?
ХХХХХ, до края на м.09.2019г., работеше по трудов договор, осигурителния доход е бил по-висок от 610лв., но самоосигуряване има само 6 месеца, дали да рискува да прекъсва? Когато има 12-месеца в самоосигуряване ли ще й изплащат майчинството/
Заради удължената карантина,  СОЛ иска да прекъсне дейност, самоосигурява се на 610лв., но планира и майчинство.
Ако спре сега за 1- 2 месеца, ще се отрази ли прекъсването на самоосигуряване на  размера и продължителността на майчинството, ако е скорошно, в началото на 2021 година?