В учредителен акт на фирма е записано: "Правомощия на Едноличния собственик на капитала: избиране на дипломиран експерт-счетоводител."
Това задължава ли счетоводното обслужване на фирмата и съставителят на ГФО да бъде дипломиран експерт-счетоводтел?
Благодаря Ви! Не зная дали ще са 12 месеца на есен се очертава болничен и майчинство, а по време на болничен осигурителният доход пада. Според мен за годината да докара 9-10хил.лв, доход и не би трябвало да възстановява, а сега е важно да е висок дохода, заради размера на майчинството. Дано всичко е наред и поне първата година да вземе 800-900лв майчинство?!
СОЛ избрал да се осигурява за 2020г. върху 1000лв., излиза в болнични, за периода на болничните внасяме здравни осигуровки 4.8% върху 610лв.,? Така ли е?
ГДД за свободни професии, личен труд, Граждански договори и наем си остава 30.04.2020г. :blush:?!
Когато СОЛ е в болнични, в таблица 1 осигуритения дохд от кл.21 на декл. 1 ли записвам, а какъв доход записвам в таблица 2 - сборът от кл.17 и кл.21 на декл. обр.1 ли? Той винаги ще е 560лв., независимо, че  за дните в болнични здравните осигуровки са 4.8% от осигурителния дохд?
 :smile1:намерих, благодаря
Подадох искане за прихващане и възстановяване и от НАП ми казаха, че мога да корегирам по електронен път ГДД по чл.50 за 2018г., да изчакам само един час нещо да напише, изчаках два но влизам с ел. подпис и не виждам къде да влезна, за да направя корекцията. Попитах я дали ттази опция вече е активна и не трябва ли да получа мейл с лин, отговориха ми, че не и това, което аз виждам тя не го вижда, как да направя корекцията?
СОЛ с личен труд, при попълване на ГДД по чл.50 в част 4, р.9 Дължим данък за довнасяне е 0.02лв., реално толкова беше разминаванетои в справкато по чл.73/6, сега следва ли да бъде внесен реално?
Здравейте, аз ли греша или нешо се е променило. Досега винаги за лекар свободна професия сме гледали:
1. За целите на ДДФЛ : датата на получаване на плащането.
2. За целите на осигуряването - кога е извършена дейността.
Сега ми искат да се корегира декл. за 2019Г. от НАП, защото Облагаемият доход посочен в Приложение 3, ред 5, Трябва да съответства на кл.5 в таблица 1 и2, а то има разминаване, зарадифактурите от м.01.2019 и 01.2020г. от РЗОК, които са за дейност за м.12.2019г. и м.12.2020г.

Азли греша или инспекторката бърка?
Николай, възнаграждението, което е получавало при нас лицето е под МРЗ, не е работило и е бил студент редовно обучение и затова не сме внасяли осигуровки, но по-късно през годината започва по трудов договор.
Според мен подавам приложение 1 и 3, но не подавам Образец 2004 в ГДД по чл50?
2 За СОЛ през цялата година питах :blush:
1. Лице, което е било на Граждански договор при нас, в по-късен период, когато ГД вече е бил прекратен, е било назначено и на трудов договор. Попълвам Приложение 1 и 3 на ГДД по чл.50.
Следва ли да попълвам и Образец 2004, при нас, по ГД, е било без осигуряване, само с ДОД, защото е студент редовно обучение?

2. И бих искала да попитам и за СОЛ, с личен труд в шест непоследователни месеца за 2019г. в фирмата, която управлява и работещ в друга фирма по трудов договор, от автоматичното прехвърляне на данните от НАП ми се прехвърлят данни само в клона 3 на Образец 2004 доходът от Трудовия договор, а аз допълвам в кл.4 СОЛ  за цялата година и личен труд в кл.5, като доходът от 6-те месеца го разделям на 12 месеца, защото е бил ДОЛ през цялата година?
А когато свободната професия е лекар и за осигурителния му доход имаме преобразуване - ввадим фактура от м. 01.2019г. и прибавяме фактура от 01.2020г. само за таблица 1 и 2, пак намаляваме с 25%?, А в приложение 3 ред 5 на колона 8 е друг дохода : без да се преобразува с м.01?
Аз мисля, че авансово е по-добре да е на МОД, но явно годишното изравняване му идва повече на човека. Много благодаря на всички,които се включиха по темата!
Авансовия данък по тримесечия и го внася след приспадане на направените осигуровки и после, ако трябва да възстановява с годишното изравняване осигурочки, какво ще се случи и с данъка и той ще мръдне?
да и трябва да подава Искане за възстановяване или прихващане?
Ако реши на 1000лв., проблем ли ще е, ако някой месец има 900лв. доход, я следващ 1500лв?