Говори ли са отново със социалните, този път са попаднали на любезен служител, който ги е изслушал внимателно и е казал, че може да се подадат нанова с дохода на бащата, но при тях, след като са получили документите са видяли, че нищо няма да се промени помощтта пак ще се полуава на 80%.
Но пък може да се подава наново. Благодаря ви!
Благодаря Ви! Че не може да се прави корекция са отговорили и от Социално подпомагане, но при нас щеше да е в намаление на дохода, защото ще се дели на трима души. Ако някой от колегите е имал такъв случай, моля да сподели!
Може ли да се подадат отново в Социалното документи за детски, като се вкл. и доходът на бащата, за да не се получава на 80% от помощта за отглеждане на дете, ъй като  месечният доход е от 410лв. до 510лв. на човек, а таткото е безработен от пролетта?
Вярно, че имаше питане на семинара и предложение за увеличение на оборота за задължителната регистрация по ЗДДС.
Росеновци отговориха и на питането за "прага".

Кой семинар имате впредвид?
Знач, че ако свободна професия може да назначи по трудов договор, както при ЕТ, ЕООД, ООД, но нали, както при фирмите, за да бъде собственикът или управителят в майчинство, във фирмата се назначава прокурист, или друг управител при ЕООД или ООД, за да е действаща фирмата, а при свободните професии, какъв е вариантът да продължат да работят в периода на майчинството?
Според мен няма, но от Касата не мислят така!
Това значи ли, че тя нищо, че е в майчинство, ако назначи лице при нея на трудов договор може да продължава да работи, да издава фактури през булстата на свободната професия?
Лекар, свободна професия, текат 42 дни болнични. От Здравната каса са обяснили, че ако назначи друг лекр с договор затърговско представителство, а счетоводно може ли сме да пуснем и Трудов договор, може да продължи да работи със Здравната каса, а ако не извършва дейност 2-3 месеца ще й прекъснат договора.
Възможно ли е свободна професия да има действащ трудов договор на друг колега и той да работи . а тя да е в майчинство?
Договорът за търговско представителство при свободна професия :blush:, не знам какво са имали предвид катосаго предложили от Касата и дали точно ми се предава, възможно ли е в този случай?
 :good: ще поживеем, ако доживеем ще видим:))
Благодаря Ви! 
А осигуровките, които трябва да внасяме от 45 дневния болничен до навършване на 2 години на детето е 4.8% от МОД, т.е. 4.8% х 610.00лв.=29.28лв. всеки месец?
Благодаря ви, но за 45дни и 42 дни и за изравнителния болничен от НОИ искат приложене 9, а за остатъка до 410 ден приложение 11, или има някаква промяна?
 :blink: Имаме промяна. Оказва се, че личната лекарка е издала болничен на 10.09.20г.  до 06.10,20г,  датата на термина, а от болницата издават от 13.09.20г. до 24.10.20г. за 42 дни, Може би един от болничните ще рябва да се анулира и издаде отново или корегира?
Това приложение 11 не се ли попълва за остатъка до 410 дни, чл.50, ал.1от КСО, а аз за 1-ви болничен след раждане?
При подаване на болничен на СОЛ, 42 дни след раждане следва ли:
1.  да се попълва друго приложение и да се прилагат други документи освен приложение 9;
2. да се уведомява НОИ, че няма да се ползва болничен за  45 дни преди раждането?
 Според мен инспекторката пт НОИ ще се окаже права, а и от НМ, задължителен е до 42 ден след раждането.
Може би затова са разделени, а може би и заради уравняването, ако раждането е настъпило по-рано третият болничен да се издаде до 135 дни общо.?
от НОИ ми отговориха, че задължителен е този 42 дни след раждането, но консултацията беше устна
Може ли СОЛ  да ползва по-малко от45-дневния болничен преди раждане, защото ще упражнява дейност почти до раждането и после, остатъка от 135 дни да не ги ползва изцяло, да прекъсне болничния, защото се връща на работа/
Благодаря Ви! Доколкото знам стаж има достатъчен и може още тази година да се пенсионира, но кое ще е най-добре за нея и за размера на пенсията й в бъдеще, изпратих при експерт, жена, която само с това се занимава, но темата ме вълнува и за други хора, ще съм благодарна, ако някой знае/научи нещо по въпроса да сподели.
Съседка, която е 60-ти набор твърдеше, че все още може да си изтегли половината от ф. ДЗПО -Универсален с пенсионирането, а другиата част да го прехвърли в ДОО, но аз не намирам нищо, което законово да потвърждава твърдението й. Ако някой знае нещо, моля дасподели!
скоро  пак се ешумяло така ли?