Имам дебитно салдо в см.499 -80000лв. Това е гаранция по договор за наем и тази гаранция е преведена по банков път . салдото си стои там вече почти 10г от когато е и договорът. Не мисля, че това трябва да се декларира, защото няма връзка с касата . Не е нито заем, нито вземане от собственик. Някой има ли друго мнение? Моля да споделите вашите виждания по въпроса.
При Вас салдото е документално обосновано и може би не трябва да го декларирате. При мен случаят е друг - без наличието на документи означава, че парите са усвоени от собственика.
  Каква е фирмата - ЕООД, ООД, ЕТ?  Няма не му се плаща. Така или иначе ще плати. Не мислете, че тези 80 000 не са видени в баланса до сега и не знаят НАП какво означава 499. Точно разшифровка и аналитичност на 499 и 498 - първо искат, наред с договори за наем и подобни щуротии.
Фирмата е ЕООД.
Здравейте! Моля, за съвет!
 Имам завещано салдо по Д-та на сметка 499 около 80 хил. лв. Управителят не знае и не помни - оформени документи като предоставени заеми няма. Допускам, че просто сумата е сложена там, за да бъде намалена касовата наличност натрупана през миналите години.
Длъжен съм следващия месец да декларирам тази сума и най-вероятно ще бъде предизвикана проверка. Мислех да ги върна обратно по Д-та на 501 и управителят да плати данък дивидент, да ама на него не му се плаща такъв. Не знам какво да правя !?!
Благодаря предварително на отговорилите!
Здравейте, искаха длъжностна  характеристика с подробно описание на работата, разрешение от родителите, медицинско на лицето за работа, текста на трудовия договор с клаузите за работно време и почивки и отпуски и  становище/ оценка / от Службата по трудова медицина , че средата за работа е ок. Миналия месец така назначихме непълнолетно лице. И чакахме около седмица разрешението.
Много Ви благодаря!
Здравейте!

Може ли да споделите  изискванията и необходими документи за разрешение от Инспекцията по труда за назначаване на лице под 18 години. Лицето е на 17 години и ще работи в магазин за дрехи на 4 часа.
Благодаря на отговорилите!
Здравейте, колебая се за КИД на електроинженер проектант? 21426022 дали е правилният?
Благодаря на отговорилите!
Значи до края на март -79, до края на септември - 85, а до края на годината след това - 100 лева
МОД за рег. ЗП.
Много Ви благодаря!
Здравейте!
Търся информация за МОД на земеделски производител за 2001 г.
Моля за помощ!
Благодаря на отзовалите се.
Вие Приложение 11 за фирма без дейност ли сте подали или за такава с дейност, но приходи и разходи под 500 лв ?
Подадох с дейност приходи и разходи под 500 лв.
Здравейте?
Фирма, която е закупила земя през 2022 год. е платила само такси към нотариус за 400 лв., приходи от дейността няма. Подадена е декларация Приложение 11 към НСИ. Трябва ли да се подаде ГДД по чл. 92?
В НАП входящия номер на годишния отчет от дейността не излиза и нито НСИ, нито НАП имат отговор за това.
Моля, за мнения!
Благодаря!
Не просто е редно, а си е и задължително. Въпросът е редно ли е като има назначено лице и майка управителя да си прекъсне осигуряването.
Благодаря, Delphine :)
Здравейте, може би темата е разглеждана, но не откривам нищо.
Моля, за мнения относно прекъсването на дейност на фирма, където управителят иска да заминава за чужбина, а има едно лице в отпуск по бременност и раждане. Редно ли е, ако се прекъсне осигуряването на управителя и дейността на фирмата, да се подава информация за майката?
Благодаря на отговорилите!
Здравейте! Може би въпросът е глупав, но се нуждая от мнение. Има прекратен трудов договор от 25 април 2023 по взаимно съгласие чл. 325. Днес управителят по молба на лицето, което иска да ползва борса, пита дали може да се коригира това с друг член от КТ. Моля за Вашите мнения и благодаря!
Пускал съм с 0 няколко декларации през годините. Те и преди в годишната имаше, подобна секция.
Благодаря!
Да, задължението за авансови вноски е обвързано с оборота, а не с финансовия резултат.
Благодаря! А, ако прогнозата е загуба, може ли да се декларират 0,00 лв. в декларацията по чл. 87а?
Здравейте! Моля, за мнения - база нетните приходи от продажбите за 2021 г. фирма е с обороти 450 000 лв., но е била на загуба с 13 000 лв. През 2022 г. дружеството е отново на загуба. Трябва ли да се декларират тримесечни авансови вноски на база прогнозна печалба за 2023 г.  с декларация по чл. 87а ?
Благодаря на отговорилите!
Здравейте!
Физическо лице, продава ел. енергия към ЕРП, осигурява се на трудов договор към фирма на минимума. Трябва да му се подаде ГДД по чл. 50 Приложение 2 за 2022 година и да се осигурява допълнително като СОЛ, но не му е подадена ОКД5 и не се е осигурявал като СОЛ. Какво може да последва от НАП при подаване на ГДД?
Благодаря!
Здравейте! ФЛ е декларирало предоставен заем от 30 хил. лв. за 2021 г. През 2022 г. не получава никакво погасяване по този заем. Въпросът ми е трябва ли да декларира остатък от заема, т.е. отново тези 30 хил. лв. с ГДД по чл. 50 през тази година?
Доколкото прочетох, Ако за текущата и предходните 5 години лицето има подлежащи на връщане заеми от над 40 000 лв., те също се декларират.
В моят случай не би трябвало, но все пак моля за мнение.
Благодаря!
Здравейте, моля да споделите опит. Налага се да коригирам уведомления на двама работника в частта на КИД, които са назначени от октомври 2022 г. Възможно ли е или само по предписание на инспекцията по труда?
Благодаря!