Имайки в предвид ,че тук става дума за салда и че миналогодишното указание не е актуално,декларирате ли като салдо начислени ,но неизплатени дивиденти на съдружниците ?
Май и тази година до март месец ще се питаме и чудим, кое какво е.

Здравейте интересувам се дали и къде се посочва за  НЕизплатения дивидент на собственика на ЕООД
И след всичко това идва НАП на ревизия и използвайки софтуера, с който вече разполагат , "изкарва" наяве всички издадени Ви от различни доставчици фактури, включително и това НИЩО, което не сте осчетоводили. И Ви питат какви са тези фактури. Вие казвате, че са за лични нужди, но те Ви контрират, че откъде знаете, като ги нямате......и с лекота се опитват да ви обложат, защото не можете да докажете, как това НИЩО не е свързано с дейността , особено, ако имате дейност търговия и тези фактури, които са за уж лични нужди не се окажат за стоки. Върви и доказвай......

след всичко това казано тогава как трябва да СЕ процедира дт 498 кт 501 и после вноска от управителя дт 501 кр 498   дали постъпвам правилно със тези котировки МОЛЯ за съвет  :blink:
Здравейте за първи път ми се налага да се занимавам със застраховки
Брокер и др
МОЛЯ който се занимава с застраховки да сподели как трява да постъпя със счет. записвания , данъци какви дължи плащат ли ДДС( 2 поцента)   и всякакви др неша свърза с застраховките

БЛАГОДАРЯ предварително за съдействали те
Не се сещам нещо да ме задължава да осчетоводя фактура.
Ако фактурата е несимпатична тя може да се изгуби случайно.

Ако плащането е по банка на нещо което не е свързано с дейността:
чукваш го на разход несвързан с дейността и увеличаваш ФР
Примерно шефа си е купил дъска за рязане на зеленчуци.

Ако плащането е от каса: нищо не се е случило.

за тези ситуации става въпрос -Примерно шефа си е купил дъска за рязане на зеленчуци.
НИЩО не осчетоводявам все едно не ми е представил фактурата
при моя случай платени са от касата (в брой)
а мога ли въобще никъде да ня вкюча все едно я няма
нито да пиша разход нито вноска и увеличение
в голямо нарушение ли съм ако до сега не съ ги отразявал никъде ???
А когато собственика на ЕООД е в болнични цял месец и е платено само здавно трябва ли да се подава справка за окон. и т1 и т2    т.е да се направи изравняване ???
Въобще до сега не е подадено тази справка за оконч. за него нито е попълвано чл,50
просто се е самоосиг в/у 420 лв и в края на се подава по  ГДД по ЗКПО
Задължително ли вписва в дневника на покупки тези фактури които примерно управителя е закупувал за себе си ( примерно храна дрехи  и др. които не се отнася за дейността ) пък същевременно  е закупувал от името на фирмата
не грешка излиза от там че при подаване на д1 и д6 е при заплата примерно 100 лв е записано 100.10ст и от там при засичане от данните въвведомоста е корегирана със сумите от изчисленията на програмата / без да се обърне внимание че е сгрешено при качване / и сега излиза примерно че се дължат осиг вноски (т.е да се довнесят за този период ОВ и задължение към персонала)
ОВ- са прихванати от НАП (имало е някакви надвнесени суми по единната сметка и от там саги прихванали тази разлика от начисленитеи преведените суми)
остава ми да осчетоводятази разлика със задължението към персонала
Това е цялата работа  :good: :smile1:
може ли пример с котировки  :smile1:
имам едно разминаване при изчисляване във ведомоста и дрябва да преспатна примерно 50 лв от персонала ЗА а се изравни сумата която съм я вписал като изплатена заплата иначе ми излиза че дължим на персонала пари и зато смятам -- Удржки да начисля  :wink1:
ако има друг начин МОЛЯ за малко съвет как се процедира в такива ситуации  :smile1:
трябва ли да увелича прихода на фирмата със сумата от удружката от персонала
Примерно удържано е 50лв от персонала
501/421 -50лв
421/...........със коя с/ка трябва да я приключа ?  ( 709 ??)

Благодаря на отговорилите
Мисле че да 461/621-- 5      621/123 -5    122/123 -5
 :good: :good: :good:
БЛАГОДАРЯ ВИ МНННОГОО ЗА СЪВЕТИТЕ  :good: :good: :good:

все пак ще процедирам така 461/621-- 5      621/123 -5

Счетоводен аспект:НСФОМСП, дава следното определение за фундаментални грешки – това са грешки, които са от такова значение, че финансовият отчет за един или повече предходни периоди вече не може да се счита за достоверен към датата на неговото публикуване. Препоръчителният подход при отчитането е - фундаменталната грешка която е свързана с предходни периоди, да се отчита през текущия период чрез увеличаване или намаляване на салдото на неразпределената печалба от минали години.
Не трябва ли да увл. счет. печалба и да се намали дан. печалба?? понеже преди години е било намалено счет и е било увелич. данъчната печалба

имах предвид 709- други приходи :smile1:
а мога ли ???
461/621---5 лв
621/702 - 5 лв
дт  621/503-10 лв.