Здравейте. Аз съм ЮЛ, регистрирано по ДДС в България. Продавам стока на ФЛ в Австрия. Стоката е на стойност 200 евро и ще бъде транспортирана от България до Австрия. Трябва да издам фактура, но ВОД ли е това?
В обясненията на НАП за ВОП и ВОД има следното тълкувание:

3.15. Следва ли да начислявам ДДС за доставки
на стоки към нерегистрирани за целите на ДДС лица,
включително физически лица в друга държава членка?
Когато регистрирано за целите на ДДС лице доставя
стоки в друга държава членка и получател е нерегистрирано
за целите на ДДС лице в тази държава членка, не може да бъде
приложен режимът на ВОД и ВОП, тъй като едната страна по
сделката не е регистрирано лице.
В тези случаи се прилага режима на облагане -
„дистанционна продажба”, като ДДС се начислява в държавата
членка, откъдето са експедирани стоките. Следва да имате
предвид, че всяка държава членка е определила праг за допустим
оборот по дистанционни продажби. С прехвърлянето на този
праг, за Вас възниква задължение да се регистрирате за целите
на ДДС в съответната държава членка в която надвишавате
прага.
Така ли е?
Много благодаря! Ще използвам момента да ви кажа, че наскоро попаднах на един форум, който преди често посещавах, за да търся информация по разни казуси и като видях как злобно и надменно се отнасят към питащите се сетих, защо спрях да го посещавам. В тази връзка искам да кажа, едно голямо БЛАГОДАРЯ!, че винаги се отзовавате толкова бързо и точно! Хубава и усмихната вечер!  :give_rose:
Т.1 беше първия ми избор, особено след като не намерих нормативна уредба забраняваща попълването в НЕхронологичен ред.
Исках да питам НОИ, защото обикновено те решават, че нещо в трудовата книжка не им харесва, но ме засилиха към Министерство на труда и социалната политика, защото трудовите книжки били в техните компетенции....
Здравейте. Имам една девойка, която съм преназначавала няколко пъти в различни дружества и сега, след като вписах и последното в трудовата книжка, забелязах, че съм пропуснала едно :( Чудя се:
1. дали мога да го напиша след всички останали и да не са в хронологичен ред?
2. не мога да пренапиша цялата книжка, защото има и стаж при други работодатели.
3. да взема нова книжка и в нея да напиша пропуснатя стаж?
4. ако зачеркна последните два работодателя, преди които е пропуснатия, така или иначе ми остават две страници до края на книжката и няма да мога да събера всички данни в тази, т.е. ще трябва да правя и нова книжка.
5. издавам УП 3 за пропуснатия стаж.

Моля, дайте ми съвет и благодаря предварително!
Благодаря на всички! Оценявам бързата и компетентна помощ, която винаги ми оказвате! Много хубав и усмихнат ден на всички!  :give_rose:
Извинявам се, че отново се включвам, остана ми само още един въпрос - в УП 2 като си напиша период, от който ще се изчислява пенсията:

01.03.2012 - 22.08.2013 - 1г. 5м. 19 дни ли трябва да напиша (т.е. общия стаж минус двата дни, които не ми се признават за трудов стаж) или?
Драмата започна от там, че от НОИ ми върнаха книжката, защото лицето се осигурява на 4 часа и аз съм му признала 30 дни от ползвания неплатен отпуск за трудов стаж, а според тях трябва да са 15. Според чл. 160 от КТ обаче и чл. 38 от Наредбата за пенсиите трудовият ми стаж си е бил правилен, защото 15 дни ще мога да призная за осигурителния, а не за трудовия стаж. Нали?
Това са датите:
назначаване: 01.03.2012
освобождаване (последен ден в осигуряване): 21.08.2013
неплатен отпуск: 04.07.2013 - 16.08.2013
време, което се признава за трудов стаж от неплатения отпуск: 04.07.2013 - 14.08.2013 - 30 дни
време, което не се признава за трудов стаж от неплатения отпуск: 15.08.2013 - 16.08.2013 - 2 дни

В трудовата книжка си попълвам трудов стаж: от 01.03.2012до 21.08.2013 са 1г., 5м. и 21 дни, изваждам от тях 2-та, които не се признават и стават 1г., 5м. и 19 дни. Ок?

В УП 3:
01.03.2012 - 14.08.2013 - 0г., 8м., 15 дни и 4 часа
15.08.2013 - 16.08.2013 - нищо ли не трябва да се пише? защото според чл. 38 - 3 - 4 от Наредба за пенсиите и и осиг. стаж: "осигурителният стаж се зачита и изчислява до 30 работни дни в една календарна година", т.е. над 30 дни не се зачита не само за трудов, но и за осигурителен стаж?
17.08.2013 - 21.08.2013 - 0г., 0 м., 1 ден и 4 часа

Моля, проверете дали е правилно, защото не искам да връщат момичето за трети път от НОИ заради мен!
Здравейте. Имам малко нужда от помощ, тъй като съвсем се опетлах. Имам служителка, която е работила от 01.03.2012 до 22.08.2013г. - 1 година, 5 месеца и 21 дни трудов стаж. От 25.07.2013 до 16.08.2013 времето не се признава за трудов стаж - 17 работни дни. От НОИ ми върнаха книжката, защото където е описан трудовия стаж (1год., 5мес и 21 дни) не съм извадила времето, което не се признава за трудов стаж.
Та глупавият въпрос е: от 1год., 5мес. и 21 дни просто да извадя 17 дни и да пиша, че трудовият стаж на лицето е 1год., 5мес. и 4 дни ли?
Благодаря предварително!
Здравейте. За първи път ми се налага да водя счетоводстото на валутно бюро. На теория е много лесно:
купувам 100 долара по 1,45 = 145лв., продавам същите 100 долара по 1,50 = 150лв. и имам 5лв. приход от валутни операции. Но на практика изобщо не се получава така. Защото аз не купувам валута и да продам цялото количество в същия ден, за да мога и наум да си сметна разликата, а примерно мога цяла седмица само да купувам долари, а после да продам част от тях и т.н. Както е и със стоките.
Аз работя с Микроинвест. Там с един документи си вкарвам закупените валути за деня, примерно:
502,2 долари 100 х 1,45
502,3 франкове 30 х 1,58 и т.н.
Микроинвеста от своя страна ми изкарва и фиксинга на БНБ за всяка валута за съответния ден. Същото нещо правя и за продадените. Когато използвам автоматична операция "Преоценка на валута" ми се преоценява само разликата между покупната и продажната цена, на които съответно съм купила и продала валута и фиксинга на БНБ, НО НЕ и разликата между моята покупна и моята продажба, което всъщност ще е печалбата или загубата ми от операцията.
Моля, споделете мнение как вие изчислявате печалбата си, дори и да не водите валутно бюро на Микроинвест, все ще има някаква методология, която да може да се пригоди и на друга програма.
Благодаря предварително!
Служителката от НАП, с която говорих по телефона каза, че според нея, щом системата не ми е отхвърлила декларациите няма нужда да подавам корекции. Но ми се иска да подплътя решението, което ще взема с някакъв официален документ.
Здравейте. Днес разбирам, че една служителка се е омъжила през септември 2012 и на 27.02.2013г. е издадена новата й лична карта със смененото име. За целия този период Д1 е подавана със старата й фамилия, тъй като не е сметнала за нужно да уведоми никого. Моя е грешката, че не съм забелязала на болничните, че е друга фамилията. Да, болнични, защото преди няколко дни тя роди..
Моля, помогнете!
Трябва да подам корекции на декларация 1 ли? Ако да, за кой период - от сключване на гражданския брак или от издаване на новата лична карта?
А болничните? Досега са ми приемали всичко, както съм им го подала - болнисния с ноата фамилия, файлчетата със старата..
:(
Много ви благодаря за включването. Аз също реших да се позова на алинея 3 и да не се облагам с данък, а в случай на проверка ще доказвам, че мястото е трудно достъпно :)
Моля, помогнете! Много е спешно!
Здравейте. След като изчетох подробно ЗКПО и всички наредби, разяоредби и тълкувания на НАП, съм убедена в това, че разходите за транпортиране на служителите от местоживеене до месторабота и обратно ще трябва да се обложат с данък върху разходите, когато се извършват с лек автомобил. Едно единствено съмнение остана в мен, за да съм 100% сигурна - има ли някакво изключение за таксиметровите автомобили (на основание някоя друга разпоредбичка)? Благодаря предварително за съдействието ви!
Здравейте. Имам следния казус - на името на дружество през 2010-та година са закупени два автомобила. Единият е под прага за ДМА, другият - малко над него. Така или иначе тогава нищо счетоводно не е направено за тях - не са заприходени, заведени или каквото и да било. От мен се иска да ги заприходя сега.. Въпросите ми са:
1. Възможно ли е изобщо?
2. На какав стойност ще се заведат? Стойността по договор за покупко-продажба е равна на застрахователната ст-ст, която 3 години по-късно няма да е същата. Трябва ли да се прави някакво преизчисление?
Благодаря предварително на отзовалите се, тъй като ми е доста спешно!
Здравейте. Ще бутна и аз тази тема, тъй като активно я чопля от известно време. След като изчетох стотици мнения по въпроса, реших да се обадя и в НАП, да питам директно източника на информация. Първо ме нахокаха как си въобразявам, че собственикът полагащ личен труд трябва да подава ГДД за този доход след като много ясно е уточнено, че полагането на личен труд от собствебика е приравнен на трудовите правоотношения и ми зададоха въпроса аз подавам ли си годишна данъчна декларация за моите доходи по тр. договор, било абсолютно същото. Второ казаха ми да си прочета становището, което прикачвам към настоящия пост (вече го бях чела между другото). Та обобщено пред мен остана само въпросът:
- Трябва ли да се подава ГДД на собственика за възнаграждението, което му е изплатено за личен труд?
Вие как мислите? :)
Много благодаря! Хубав и усмихнат ден :)
Здравейте. Приключвам трудовата книжка на служител, който е бил в неплатен отпуск от 03.01.2013г. до 28.02.2013г. (като последната дата му е и последен работен ден). За периода от назначаването си 28.11.2012г. до прекратяването си 28.02.2013г. има 0г.3м.0дни. От 14.02.2012 до 28.02.2012 неплатеният орпуск не се признава за трудов и осигурителен стаж и това са 0г.0м.15дни. Изглежда като най-трудната част да е сметната, но моля, потвърдете дали това означава, че

0г. 3м 0дни
-
0г. 0м. 15дни
=
0г. 2м. 15дни, които се зачитат за трудов и осигурителен стаж и трябва да впиша в правоъгълния си печат, за да е вярно твърдението, че "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж".

Благодаря предварително!