Много благодаря за изчерпателния отговор. Хубав и усмихнат ден! :)
Здравейте. Ще задам моя въпрос свързан с дарение тук, за да не създавам нова етмата и да пълня форума. Искаме да направим дарение във връзка с регистрирано в страната вероизповедание (чл. 31 ал. 7 от ЗДДС), което е свързано с изграждане на електроинсталация (това включва материали и труд). Съгласно чл. 70 ал. 1 от ЗДДС правото на признаване на данъчен кредит не е на лице, когато е свързано с безвъзмездни доставки, тук възниква първия въпрос:
1. Какво да правя с данъчния кредит, който вече съм приспаднала, тъй като материалите, които ще използваме за дарението са ни купени отдавна и ни стоят на склад.
2 въпрос: След като изградим инсталацията ще трябва да си я обложим с ДДС като си съставим протокол по чл. 117, нали?
3. В чл. 31 от ЗКПО пише, че "За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба)" Тук идва третия въпрос - от кой счетоводен финансов резултат - за конкретното дарение ли? И какво да правя с останалата част от направените разходи, които няма да ми се признават за разход, да си ги включа в ГДД в Увеличение?

Благодаря предварително!
За всеки обект вложените материали се опредлят съгласно Акт подписан от двете страни, там подробно е описано колко метра кабел е вложен, но няма как в същия акт да опиша и колко метра отпадък са ми останали, тъй като това съвсем не е работа на възложителя, за да го занимаваме. Мога ли примерно останалите метри кабел да ги бракувам 609,.. разходи за брак/302, да си осчетоводя продажбата на отпадъка 50/70...приходи от брак и към продажбата да нямам изписано нищо от склада? (Наименованията на сметките си ги съчиних сега, за да опиша какво имам предвид, ще им измисли по-подобаващи за целта имена). Поне в правилна насока ли ми се движат разсъжденията?
Здрвейте. Имам следния казаус - занимаваме се с изграждане на ел. инсталации, след изграждането на съответната инсталация остават кабели в много малки метражи, за да бъдат използвани, затова искаме да ги върнем на вторични суровини. За да ги върнем, тъй като са цветни метали, трябва да издадем фактура на фирмата купувач. Във фактурата кабелите трябва да ги продам на КГ, а аз ги купувам на Метър. Питането е - ако издам фактура, че продавам 20кг. меден отпадък (както държи изкупвача) какво да изпиша към тази фактура след като нямам заприходен такъв отпадък. Или трябва първо да бракувам останалите кабели или как? Моля, споделете опит, ако имате такъв в областта. Благодаря!