Здравейте, през 2023 г. СОЛ има изплатена сума по граждански договор, обаче от фирмата Възложител са удържали осигуровки и данък. При попълване на справката за окончателния осигурителен доход как трябва да се посочи тази сума. Като я посоча в колона 5, ми дава сума за довнасяне на осигуровки, т.е. ако се довнесат върху сумата, ще излязат надвнесени осигуровки по този хонорар. Имали ли сте такива случаи и как процедирате?
Здравейте, ръководството обмисля да започне раздаването на ваучери за храна до 200 лв. на месец. Понеже имаме 2 служители, които са на допълнителен трудов договор при нас на по 2 и по 3 часа, как стои въпроса с раздаването на ваучери за тях, полагат ли им се? Ако не им се раздадат, ще бъде ли нарушено правилото за общодостъпност и евентуално да има проблеми от страна на НАП?
Здравейте, до сега не съм се сблъсквала с подобен случай и искам да попитам предстои да назначаваме лице на допълнителен трудов договор по чл. 114 от КТ - 5 дни в месеца по 8 часа, 40 часа в месеца, договорено месечно възнаграждение 780 лв. Програмата изчислява, че трябва да се внесат осигурителни вноски върху 195 лв., а не върху 780 лв., т.е. пропорционално на отработените дни. Правилно ли е това, не трябва ли  вноските да се внасят върху договореното месечно възнаграждение - 780 лв. /сумарно доходите по основния и допълнителния договор са под 3400 лв./?
Здравейте, дохода на управител, назначен по ДУК, отнасящ се за м. 12.2022 г., който е изплатен в м. 01,2023 г., следва ли да се посочи в увеличение на счетоводния финансов резултат, в т. 5 на ГДД по чл. 92.
Здравейте, имаме служителка, която прекъсна отпуска за гледане на дете до навършване на 2 год. /през септември 2022 г./. Подадена е декларация за промяна в обстоятелствата, както и декларация за ползване на обезщетението по чл. 54 КСО. Детето навършва 2 год. на 17.03.2023 г. Трябва ли след тази дата - 17,03,2023 г. да се подава в НОИ промяна в обстоятелствата - прекратяване на 50 % обезщетение или от НОИ автоматично ще спрат изплащането му?
Здравейте,
Имам предписание от НОИ за корекция на декл. 1 за два месеца от миналата година за наша служителка, която е в майчинство, корекцията е в дните. Говорих с инспектора от НОИ и подадох декларациите с код корекция по ел. път /като отбелязах, че няма основание за подаване на декл. 6/ и бяха приети. Знаете ли при това положение дали трябва в НАП да се подава нещо допълнително - например писмо с копие от предписанието?
Здравейте, управител по договор за управление /не е СОЛ/, който има основен трудов договор при друг работодател /ние се явяваме второ работно място/ и това са единствените му доходи през годината и не ползва никакви облекчения, не следва да подава декл. по чл. 50, нали така, че се обърках нещо.
Здравейте, имам следното питане относно изплащане на суми по граждански договор с пенсионер, който обаче има трудов договор с Агенция по заетостта за гледане на внуче. Изплаща му се възнаграждение по този трудов договор в размер на МРЗ. В този случай върху възнаграждението по ГД, ако е под МРЗ след приспадане на разходите за дейността, се дължат здравна осигуровка и данък, нали така. Притеснява ме че е трудов договор с Агенция по заетостта, дали няма да направят проблем на лицето?
Здравейте, подадено е днес предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение от служителя. От утре /събота/ или от понеделник започва да тече едномесечния срок?
Здравейте,
Имаме майка, на която болничния лист 45 дни преди раждане е издаден за период 24.02.2021 до 09.04.2021 г., с термин 10.04.2021 г. Детето се ражда на 17.03. Правилно ли изчислявам, че 410 дни приключват на 09.04.2022 г., т.е. от 24.02.2021 г. до 09.04.2022 г. - 410 дни?
Ако през 2020 сте отчели само плащане, а не услуга - не правете нищо. Ако е отчетен и разход за услуга - сторнирайте го още в 2020 преди годишното приключване


А като сторнирам в 2020, няма ли да е проблем, че кредитното е с дата януари 2021?