Ако през 2020 сте отчели само плащане, а не услуга - не правете нищо. Ако е отчетен и разход за услуга - сторнирайте го още в 2020 преди годишното приключване


А като сторнирам в 2020, няма ли да е проблем, че кредитното е с дата януари 2021?
Здравейте,
През 2020 г. е сключен договор, издадена е фактура от доставчик, която е платена от нас.  Услугата по договора не е извършена и в януари 2021 доставчика ни издава кредитно и връща сумата. Следва ли да се направи някаква корекция на ФР за 2020 г. или просто осчетоводявам кредитното в тази година и закривам с полученото плащане? Не сме регистрирани по ЗДДС.
Щом е пенсионер - нищо не подава. Внася само здравни осигуровки и се посочва в д.1.
[/quote

Т.е. за м. 01.2021 спокойно може да си внесе осигуровки само за здравно и посочва това в декл. 1, без да се посочва начало/ край на осигуряване?
Здравейте, СОЛ, собственик на ЕООД,  осигуряващо се за пенсия, преди няколко години се пенсионира. Тогава не е подавано нищо в НАП за промяна на осигуряването и продължава да внася осигуровки за пенсия. От тази година лицето повече не иска да се осигурява за пенсия, но ще продължава да извършва дейност. Трябва ли да се подаде окд 5 до 31.01. за промяна или обстоятелството ще се декларира само в декл. 1, т.е. с край на осигуряването примерно 31.01. и начало на осигуряване само за здравно?
Благодаря!
Здравейте, през м. октомври наша служителка минава за първи път на ТЕЛК и получава решение за срок от една година. Има ли право на
основен платен годишен отпуск по чл. 319 /26 дни/ за цялата 2020 г. или удължения отпуск ще се ползва през 2021 г.?
Благодаря Ви за отговорите!
Здравейте,
Предстои да назнача служителка украинска гражданка, която представя преведени дипломи за висше образование. Трябва ли да изисквам нещо по-специфично като документи? Трябва ли да има издаден документ от наш университет?
Благодаря!

прекратявам договора, считано от 26,05,2020 г. примерно и веднага го назначавам, считано от 26,05,2020 г
Назначаването "считано от..." няма смисъл. Ако искате 26.05. да е първият му работен ден по новия ТД, то този договор трябва да е сключен преди това и преди 26.05. да е регистриран в НАП.
Не е невъзможно
Иначе правилно ли разсъждавам?




Няма начин да се избегнат осигуровките при ТД. :)  Дори и при пенсионер.
Явно иска да си вземе двете заплати сега. Макар че след някоя друга година има вероятност заплатата му да е по-висока и да вземе по-голямо обезщетение. Но... разни хора, разни идеали
Ами лицето така иска.
Здравейте,
Искам да си изясня нещата, т.к. ми е за първи път. Служител получи разпореждане от НОИ за отпускане на лична пенсия за осиг. стаж и възраст. Лицето следва да подаде молба за прекратяване, да се издаде заповед за прекратяване на основание чл.  327, ал. 1, т. 12 и да се изплатят 2 брутни заплати, т.к. лицето няма 10 год. стаж при нас.  Понеже служителя ще продължи да работи при нас, прекратявам договора, считано от 26,05,2020 г. примерно и веднага го назначавам, считано от 26,05,2020 г. Двете брутни заплати са на база брутната заплата през м. 04, начислявам в м. 05, изплащам със заплатите за май. Върху обезщетението не се дължат осигурителни вноски и данък. Правилно ли се ориентирам?
Здравейте,
През декември 2019 г. е изплатен хонорар по граждански договор, удържан е и е внесен данък. Пропуснато е обаче е да се подаде декларация по чл. 55 до 31.01.2020 г. Доходът и  данъкът са декларирани в справката по чл. 73 до края на м. 02.2020 г. Според Вас дали ще е проблем да се подаде сега декл. по чл. 55 за последното тримесечие?
Благодаря! А ако с ГДД се декларира размер на вноската 0.00 лв., дали ще бъде приета по този начин?
Здравейте, за първи път за миналата година нетните приходи от продажби надвишават 300 000 лв. Правилно ли разбирам, че сме задължени да правим тримесечни авансови вноски за 2020 г., като в ГДД за 2019 посочвам размера на тримесечната вноска и с последващи декларации по чл. 88 мога да правя корекции на вноската?
Здравейте, искам да попитам когато амортизираното ДМА бъде продадено на по-ниска цена от първоначалната,  с разликата преобразува ли се СФР в ГДД в намаление?
Благодаря!
И още едно питане имам, ако размера на наема на годишна база надвишава 10 000 лв., а разделен е под тази сума, може ли да се изплаща месечно в брой на двамата собственици?
Здравейте,
Собственичка на ЕООД отдава под наем помещение на ЕООД-то. Помещението е придобито по време на брака. Следва ли месечния наем да се раздели между нея и съпруга й и да се изплаща и на двамата? Договор за наем с всеки по отделно ли следва да се сключи или може и един договор и да фигурират двамата като наемодатели и да се посочи, че половината от месечната  наемна цена ще се изплаща на всеки от тях?