Здравейте, това се отнася за ОПЛ, а за останалите лечебни заведения лаборатории, центрове...  май не важи


 
Прилагам линк, с разяснения в тази връзка: https://www.nsoplb.com/…/razyasneniya-po-prilaganeto-na… Това, което аз разбрах е, че ако медицинският софтуер се използва само за издаването на фактурите към Здравна каса, тогава имаме облекчен режим и не е необходимо касовия апарат да се върже към СУПТО-то. За другите фактури се използва кочан или софтуер, който не е СУПТО.
Здравейте, следва ли да се подава декларация № 1 за неплатения отпуск, над 30 дни, който не се зачита за осигурителен стаж за лице, което е пенсионер?
Здравейте, а как разбирате разпоредбите на чл. 52а1, ал. 3, т. 1-3 от Наредба Н-18, ЮЛ ако не отговаря на изискванията, посочени в т. 1-3, не е задължено да внедри СУПТО в търговските си обекти? Не може ли да се позовем на този член или пак зависи софтуерната фирма какъв продукт предлага, т.е. дали  е регистриран като СУПТО в НАП или не?
Здравейте, правилно ли съм разбрала, че ЮЛ, което не отговаря на изискванията на чл. 52а1, ал. 3, т. 1-3 от Наредба Н-18, не е задължено да внедри СУПТО в търговските си обекти?
Здравейте,
Счита ли се за командировано лице, което е изпратено да замества отсъстващ колега от друг град? И двамата са служители на един и същи работодател.
Благодаря Ви!
Не е правилно. При Вас се сменя типа ТД.
Много е неприятна ситуацията.

Изчакайте и други отговори. Може да има и оптимисти.

Няма ли начин да промените нещо в длъжността?

Не


А ако не се прекрати допълнителният договор, а само с ДС увеличим работното време и заплатата? 
Здравейте, имаме служителка на допълнителен договор на 4 часа със срок за изпитване 6 месеца /минали са само 2 месеца/. От 01.02.2019 г. лицето ще бъде само при нас на основен договор при пълно работно време. Ще прекратя допълнителният договор и ще сключим основен. При това положение може ли да се ползва остатъка от срока за изпитване?
По време на болнични се предполага, че човек е болен и, както знаете в б.л. се отбелязва режим, напр.: "домашен, стаен", което предполага, че човекът не може да се разхожда нагоре-надолу.
Изключение правят болничните за бременност и раждане, където майките са в режим "свободен" и могат да си правят каквото си искат.  :smile1:
Бащата не е в болничен, той ползва вид отпуск и нищо не му пречи, ако се налага, да отскочи и до банката.
Ми то по тая логика, ако човекът трябва през цялото време да си седи у дома, няма да може да отиде до магазина и едни памперси да купи, дет` се вика.
Нали го пускат в отпуска да помага на майката (уж)... :wink1:
Не мисля, че ще имате проблем.

Благодаря!
Не, няма.
При вашия случай всичко ще е наред.
Нали се сещате, че те ще се задействат, ако са платили повече, а не по-малко.  :smile1:

Благодаря! Сега погледнах, че по време на тези 11 дни, бащата /СОЛ, ЕООД/ е ходил до банката и е плащал на доставчик по фактура. Имам спомен, че при майките СОЛ имаше изискване по време на болнични да не се извършва дейност, в този случай важи ли и за бащинството, т.е. СОЛ-а е в нарушение?
Благодаря! Заявлението е пуснато с 11 дни, ползвани са 11 дни, интересуваше ме по-скоро да няма проблем с НОИ, че са ползвани по-малко дни.
Здравейте, извинявам се, че се включвам в темата, но да попитам по моя въпрос.  Бащата ползва 11 календарни дни, на 12-я се връща на работа. Проблем ли е, че не е ползван пълният размер от 15 дни?
Здравейте, закупени са карти за градски транспорт не на всички служители, а само на трима от тях.  Картите се ползват, за да може служителите да  взимат проби и материали за изследване от клиенти на фирмата. Картите са поименни. Следва ли разходите за закупуване на картите да се смятат като социален разход или като доход на служителите?   Ще бъдат ли разход за фирмата?
Здравейте, имаме служителка, която при нас е на допълнителен трудов договор. Основният работодател изплаща заплатите за м. 11 и м. 12. 2016 г. до 25,12,2016 г., а ние до 25,12,2016 г. ще изплатим заплатите за м. 11,2016 г., а декемврийските през месец януари 2017 г. /през януари лицето ще получи доход само по допълнителния трудов договор/. За да определя осигурителния доход за м. 11,2016 г. и м. 12,2016 г., аз трябва да взема предвид по отделно двата дохода от основното правоотношение, т.е. когато плащам за ноември, ще се съобразя с основния доход за ноември, а когато плащам за декември 2016 г. - съответно се съобразявам с основния доход за декември 2016 г., нищо че през декември 2016 лицето е получило наведнъж доход за два месеца по основно правоотношение. На прав път ли съм?
Благодаря!
Здравейте,
Наша служителка има издаден ТЕЛК без право на работа за една година. През тази една година без право на работа, в неплатен отпуск ли трябва да е или следва да се прекрати трудовото й правоотношение с нас. И ако се прекрати трудовият договор, има ли право служителката да се регистрира в Бюрото по труда и да получава обезщетение за оставане без работа? Благодаря предварително!
Лицето е с ТЕЛК, така че никакъв данък не е удържан