Здравейте,
През 2015 г. лице е получило доход във връзка с участие в комисия по време на парламентарните избори. Как следва да се третира този доход - като доход от други източници ли (чл. 35, ал. 6 от ЗДДФЛ) или по друг начин? Лицето трябва ли да декларира този доход в ГДД, издава ли се служебна бележка за изплащането му и от кого (от столична/ район община или от съответната партия, към която лицето е било "назначено")?
Значи е възможно в договора да се напише и от датата на вписване в търговския регистър, така ли? В момента имаме управител, но ще го сменяме и затова не ми е много ясно стария докога ще го осигуряваме, а новия от кога.
Здравейте,
Кога следва да започне осигуряването на лице, назначено като управител от собственика на ЕООД: от датата на подписване на ДУК или от датата на вписване в ТР?
Благодаря Ви!
Здравейте,
Собственик на ЕООД има сключен договор за полагане на личен труд в дружеството, за което получава възнаграждение. Може ли да се изплати допълнителна сума и да се оформи като бонус (с всички осигуровки и данък) или е редно въпросната сума да се оформи като дивидент и да се внесе само 5 % данък?
Здравейте,
Да попитам и аз нещо, че се обърках - нали изплатения личен труд на собственика не се посочва в справката по чл. 73?
Моля за отговор!
Здравейте,
Собственик на ЕООД през 2013 г. е получил хонорар, но не е декларирал че е СОЛ и са му внесли осигурителни вноски. Трябва ли този хонорар да се включи в справката за осигурителният доход (примерно в колона 3) или само се попълва Приложение 3 от ГДД?
Здравейте,
Как следва да се осигурява СОЛ, който от м. 02,2014 г. започва да се осигурява през ЕООД, а до м. 01,2014 се е осигурявал като ЕТ и за 2012 г. облагаемият доход на ЕТ е бил над 7500 лв.? За м. 01.2014 г. през ЕТ се осигурява на 550 лв., а за м. 02,2014 пак ли на 550 лв. или на 420 лв.?
Здравейте,
Извинявам се, че се включвам в темата с моето питане, но да не откривам нова. През 2013 г. има разпределен дивидент. В отчета за СК програмата ми посочва разпределения дивидент, но с удържания данък - решението е за 6000 лв., а в отчета за СК фигурира сумата 5700 лв. Не трябва ли в отчета да фигурира 6000 лв. разпределение на печалбата? Иначе като крайно салдо всичко е засечено.
Благодаря Ви! Понеже ми се намеси понятието "отсрочени данъци" и затова леко се пообърках.
Здравейте,
Нещо се пообърках, затова ще питам: През 2012 г. ЕООД е на счетоводна и данъчна загуба. През 2013 г., обаче е на печалба. В ГДД ще пренеса данъчната загуба за 2012 г., която ще се изчисти с печалбата за 2013 г., обаче трябва ли да начисля данък 10% на счетоводната печалба за 2013 г.?
Здравейте,
Как мислите ЕТ, нямащ задължение да прави месечни и тримесечни авансови вноски за 2013 г., има ли право да ползва петте процента отстъпка от дължимия годишен данък, ако подаде ГДД 2013 по ел. път до 30.04.2014 г.?
Много благодаря!!!
СОЛ има право да приспадне за целите на изчисляване на данъчната основа на доходите си за годината размера на осигурителните вноски за цялата година. В служебната бележка ще впишете облагаемия доход и сумата на всички осигурителни вноски за годината без значение кога са платени / така, както ги вписваме в Таблица 1 / . Ще посочите удържания ДДФЛ и вероятно ще се получи надвнесен данък , който лицето ще може да поиска за възстановяване.
Значи в служебната бележка за 2013 г. посочвам облагаемият доход до ноември месец включително, без този за декември, т.к. е платен през м. януари 2014, осигуровките ще са за цялата 2013 г., ддфл ще е за период май-декември 2013 г., нищо че за декември е платен през януари 2014 г., правилно ли съм разбрала?