Има ли доходи, които следва да декларира?
60 000 лв. за неподадени нулеви декларации едва ли ще ви глобят. Предполагам 500 - за всичките месеци или по 500 за всеки. Зависи какво обясните на инспекторите.
Задължението за осигуряване на собственик/ съдружник произчита от полагането на личен труд в дружеството, а не от това дали се получават доходи оттам. Месечният осигурителен доход се лимитира до максималният, т.е. ако лицето по ТД получава 2400 лв., няма да бъде осигурявано на 460, а на 200 лв.
Реално дали наемодателят ще върне едни пари и после ще ги получи обратно за последния си наем, няма значение. Просто се пропусна едно завъртане на средства.
Идеята на този код е да покаже на НОИ какво обезщетение ще получава работника за безработица. Все едно е наша работа, но както и да е. Ако прекратителното основание е такова, че би ползвал "пълна борса", значи е код 1. Всичко останало е код 2.
На мен ми е интересно какви осигуровки дори и да е искал, е щял да внася като СОЛ :)
Защо не го оформите, че го е ползвал, поне да си получи обезщетението?
Е как да няма указания към Д1! Има си цяла наредба, в нея си има приложения и към тях - указания.
Не сте прочели новите инструкции на Д1 вероятно :)
Не се попълва вече това поле.
през 2017 плащането кеш не е до 5 000
Изчакайте. В момента правят някакви неща по системата, така че е възможно някакви настройки да се променят следващите дни.
Не, няма проблем с ПИК- през него имаш достъп до електронните услуги на ЕТто.
Досега подавали ли сте през ПИК? Регистрирани ли са ТД?
Каква молба ще подава работник, при положение, че вноските са по ЕИК на работодател?!
Да си пускат корекциите. С корективната ведомост на вас ще ви изпратят сумите. Нищо кой знае колко сложно не е, въпрос на 20 мин работа.
Има ограничения в сумата, която може да се изплати в брой.
Реално през 2013 е бил СОЛ и този доход се отнася за 2013, така че може би трябва да се попълни Т1 и Т2. Няма и да се промени по никакъв начин информацията за осигуряването му, защото е бил на МаксОД т.е. малко е упражнение само заради упражнението, но пък е хубаво да се види, че става дума за 2013, а не за доход, отнасящ се за 2016.
За какъв периода от време е дейността по договора?
Ако трудът е положен през 2013 г., не се попълва Т1 и Т2 за 2016 - този доход е за 2013 г. Ако лицето е било осигурено на макс през 2013 - Т1 и Т2 се попълват само в първата колона. Така че вижте как е попълнена декларацията за 2013 г.
Иначе за дължимия данък - плащате го с ГДД за 2016
Какво точно ви е чуденката?
Коригирайте каквото необходимо.
ееееееееее................... това е елементарна математика :(
Подценяваш математиката и надценяваш математиците  :wink1: