Според мен би трябвало да попълните само дата на започване на осигуряването в ООДто и съответно същият вид осигуряване, както е в ЕТто за 2016
Е, разбира се :) Прикачам ги към ведомостта
При мен някои разписват фишове и срещу тяхното име във ведомостта вписвам "разписан фиш"
Фактурата я издавате като физическо, самоосигуряващо се лице. Да можете да отчитате доходи от други дейности.
Не виждам нужна да се регистрирате още един път. Нормативно изискване ли е?
Иначе можете да изпълнявате и дейности, различни от тази, за която сте регистрирани. Просто доходите ще се разпределят по различен начин в Т1 и Т2
Никак даже не спамя, дала съм ви съвсем качествени отговори :)
Еха... Ами като начало прочетете в Кодекса, че ИТ е забранен и не следва да бъде полаган. Прочетете пак там как се заплаща - пише го черно на бяло. Прочетете и какво значи СИРВ. След като изчетете, с радост ще помогна, ако имате други въпроси.
Данъкът се плаща там, където следва да се плаща на база нашето законодателство и СИДДО с Германия. Какво ще стане с този във ведомостите - не разбирам какъв точно ви е въпроса? Вие сте задължени да го удържите, къде ще го внесете какво общо има с ведомостта?
Принципно в такива случаи използвам допълнителна таблица към съответната СИС.
Осигуровките изчислявам месец по месец, както са дължими (ако са дължими). Данъкът изчислявам накрая, когато извадя цялата сума на осигуровките. Не се водете по СИС, защото тя не е изчислителен модел, а информационен.
Само промените.
Искане за възстановяване в деловодството на съответната данъчна служба. Образец има в сайта на НАП
Явно зависи от кефа на лелките. Март месец на едно момиче й отказаха да я приемат. Когато й казах за ПИК, ме сгълчиха да не се обаждам, че не било моя работа... :)
Един ПИК решава тези проблеми :)
Не виждам някакъв проблем да има разлика между двете, именно по тази причина.
Не можете да знаете какви са им графиците, за да правите заключения. Това, което имаме като информацията стига, да се заключи това, което съм написала по-горе. Ако ще спорим за принципа, това е друго.
Бобо, това е присъствена форма, а не график. Т.е. графиците може да са ок. Но всъщност какво се случва в ПФ е важното.
Не може да имате 10 дни работа без почивка. Максимално могат да бъдат 6 поредни дни на работа.
Как ще издавате СИС на СОЛ?! Заради такива неща трябва да се обяснявам с всеки СОЛ, на който плащаме, какво са му задълженията и какви, нашите..!
Попитайте счетоводителя на ЕООДто си.
Отпуската се смята в работни дни по календар.
Ако сте на повече от едномесечно изравняване, часовете в повече няма, гледат се часовете за периода.
Ако сте на едномесечно - ако сте отработили повече часове ще ви бъдат платени като извънреден труд.
Точно в цитираната разпоредба си попадате. Нямте основание да искате връщане на пари /удръжки от заплатата/. Единственото, което можете и трябва да направите, е да издадете служебна бележка на бившия работник за размера на ползвания отпуск. Бъдещият му работодател ще му отпусне два дни по-малко отпуск.

Всъщност следващият работодател би трябвало да му му пусне отпуск, колкото му се полага съгласно отработеното време. Не му се полага отпуск само, ако е използвал толкова дни, колкото се полагат годишно и на новото място. (според мен)
Не можете да му удържате пари. Не търсете вратички.