Лицето работи от България? В някакви правоотношения с испанска фирма, която осъществява дейността си в Испания? И лицето издава на испанската фирма фактурата за услуга, така ли? Лицето на кое основание е регистрирано? Испанската фирма издава ли нещо на лицето, че не ми стана много ясно.
Какви последствия да няма? За този период лицето се намира в трудово-правни отношения с дружеството, подадено по такъв начин. В неплатен отпуск ли ще го пускате за тези години, или пък ще му внесете осигуровките? Ако това не са последствия - здраве му кажете...  :wink1:
В случая няма коректен вариант, най-удачния е да го прекратите с правилна дата(онази, от която реално е прекратен договора и е посочена в съответните документи - заповеди за прекратяване, заявления и т. н....)
За щастие, системата на НАП все още позволява приемането на подобни записи по електронен път...

Не мога да се съглася.
Това, че договорът в НАП е прекратен с невярна дата не означава, че ТПО на лицето е активно. Едното е административно задължение и ако не бъде изпълнено не променя по някакъв начин това, което са се споразумяли страните т.е. прекратяването на ТПО. Все едно да кажеш, че ако ТД не е регистриран в НАП, не е валиден. Сега, струва ми се напълно глупаво да се подава нарочно невярна информация в НАП, но това е друг въпрос :)
Няма проблем с приемането онлайн при прекратяване.
Ако дадете някаква информация, може и да помогнем. Как какво основание е регистрирано лицето, какво е доставяло, на кого?
Възможно е и да има, но не виждам какъв вариант имате.
07 не се използва от години.
Прекратете и другия договор.
Подайте я по електронен път по ЕГНто на лицето. Иначе наскоро с подобен случай му казаха, че глобата била 25 лв., но не им повярвах :) Ако изчакате още малко ще изтече и давността.
Защо НОИ да те пита нещо?
Отпускът свършва. НОИ нямат нищо общо вече с лицето, защо трябва да се интересуват какво се случва с правоотношението му?
За решението на събранието.
Ако лицето е в болнични, то се предполага, че няма възможност да извършва трудова дейност. Съответно взима болнични листове за всичките си работодатели.
Правното основание е, че не можете да осигурявате под МОД. Чл. 6/2 КСО. Когато имате допълнителен ТД съобразяте дохода по отношение на осигурителния доход по основния трудов договор, но това не променя съществото на осигуряването по него т.е. важат същите правила, незавидимо дали ТД е основен или допълнителен.
Не знам коя е последната клетка в Д1, но нетното възнаграждение в Д1 при СОЛ на "високия процент" е равно на избрания осигурителен доход.
С код 5 не се подава нищо по отношение на СОЛ с ЛТ.
С код 8 декларирате сумата на данъка по съответния ред.
В Д50 се пишат безкрайно много неща, ако сте по-конкретна във въпроса, ще е чудесно :)
Създал ли я е поне? Може да се покаже, че няма умисъл?
Колегата както си е формулирал въпроса, не бих познала какво да отговоря :)
Мога да налучкам - срок за изпитване, уговорен в полза на Работодателя е напълно законосъобразен. :)
Срок за изпитване и срок на предизвестие са 2 различни неща.
не знам за причина да не може. ТД според мен не може, макар че имаше една тема преди време и по този въпрос :)
Да. Ако по ДУ е на макс, няма да внася осигуровки, но едното не отменя другото.
Полагането на труд и възнаграждението за положен труд са различни неща. Казвате, че се самоосигурява през цялата година - ако цялата е като собственик на ЕООД, тогава делите на 12
Да, точно така, отчитате данъка за всички плащания по РЗ, направени през м. април