Лицето регистрирано ли е като самоосигуряващо се по чл. 40, ал. 5 ЗЗО? Т.е. подадена ли е декларация 7?
Реално си е казано в инструкциите към Т1 и Т2, че се попълва само от лицата, получаващи доходи. Но когато чекнеш, че лицето е СОЛ в началото на декларацията, изисква да бъде попълнено. Вариант 1 - не чекваш, че е СОЛ. Вариант 2 - попълваш в колона 4 с осигурителния доход.
Това е същата ситуация, като със СОЛ, който не е получил доход през годината, но при отметката "самоосигуряващо се лице" изисква попълване на Т1 и Т2
Ако наемателят е СОЛ - СОЛът. Иначе наемодателят.
Ако е един - общата сума по ГД разделяш на броя месеци, за които е упражнявана дейността и ги вписваш в съответните редове. Ако са различни ГД, пишеш ги за съответния месец. Ако не знаеш за какъв период се отнасят, пиши ги в месеца, в който са получени.
(защо работиш толкова късно в неделя? :) )
Можете да направите едното от двете.
Вече като няма и ОК, много ми е интересно тези казуси как ще се разрешават...? Или ще има един алгоритъм и толкова - ако няма Д50 с доход, няма стаж, само че това ако се случи след 10 години, не може и осигуровките да си търси като недължимо внесени...
Можете разбира се.
Не се шашкайте толкова, случват се такива неща, важното е че могат да се коригират :)
Коригирайте бележката. Това ми се струва най-безболезнено. Разбира се, ако лицето е ок. Не забравяйте да коригирате счетоводните операции.
Няма значение откъде е проблема. Оправете нещата и засечете оборота за конкретната година, както казах по-горе
Ами измислете някаква оправдателна ситуация - техническа грешка, нещо, нещо. Също така, ако сте засекли все пак касата, да не би тези суми да се отчети като приход от продажби без фактури?
Пуснете си ПКО на 01/01/2016, направете един прокотол/бележка и т.н. и вече си засичайте касата в края на година поне по годишен отчет.
Плащането ли е забравено да се отрази или самите фактури?
Не съм сигурна, че това се отразява в справка по чл. 73. Това все пак е публична продан, а не доход на физическите лица. (разсъждавам може би малко повърхностно, но толкова си мога днеска) :)
Вчера имах такъв случай - ЗП-физическо лице има проверка от НАП. Искат и оборотна ведомост. Ама какви са тези глупости.
Днес подготвям една проверка по ДДС. В изпратеното писъмце пише - да се установи правото на ДК за получените доставки, включени ли са в дневниците за продажби на контрагентите. Имам 65 фактури за покупки. Сега трябва да звъня на тези фирма и да питам - включихте ли фактурата в дневника си.

Ти сериозно ли?! Че каква отговорност носиш дали някой контрагент си е включил или не фактурата в дневника?  :blink:
Така, така, но все си мисля, че за един месец питащата ще го организира това :)
Фирмите са с коли за над 100 хиляди лева (не знаех че има толкова скъпи), ние за 200 лв. ДДС за косачките се притесняваме :))
Можете да сключите трудов договор и сте задължени да го обявите до 3 дни от датата на сключване. Кога ще започне служителя е отделен въпрос и НАП не го интересува.
Попълвате колоните, където има доход. Ако СОЛ няма доход от упражняване на дейност като такъв, не попълвате въпросната колона