НПР са 25%, ще имате само данък, който се декларира с Декл.чл.55
Може и да няма само данък :) Ако лицето е осигурено на друго основание... може да няма и данък, ако лицето е СОЛ :)
Възможно е да се получи надвнесен данък. Ще си го поискате с ГДД. Или не - ще остане по ДОС и ще погаси следващи задължения.
Не можеш да вкараш изпитателен срок, без да смениш длъжността. Това да не е концерт пожелание. Просто да внимава какво разписва.
Това, че ви местят в друг отдел не е причина да ви впишат изпитателен срок в ДС.
Никъде не го пише. Трудовото правоотношение на майката не е прекратено, така че никъде не е необходимо да пише, че мястото ще се пази. Не съм наясно със щатните разписания, но не съм сигурна, че може да се закрие щатната бройка на майката - по-умните да кажат. От друга страна, да искате да уволняват някой заради вас ми оставя лош вкус в устата.
Дните, за които няма право на обезщетение се вписват в т. 16.3 - отпуск за отглеждане на малко дете (май 16.3 беше) в Д1. В приложението вписвате, че няма 12 месеца стаж и попълвате датата, на която го придобива. Дните по-надолу ги описвате така, както са все едно има право на обезщетение през цялото време. Ще получи отказ за тези дни, за които няма право и останалите ще й бъдат изплатени.
Само здравни осигуровки се плащат, когато излезете в отпуск по майчинство. Преди това се дължи всичко. Ако ви прекратят договора, добре е да намерите алтернатива къде да работите.
Изяснете си всичките факти, преди да задавате въпроси.
Не знам как точно ще изчислите дължимите осигуровки в случая, но ми е интересно да видя крайния резултат.

Щом не е дори безработно, внася данък.
ТД е подписан преди това :) А и да беше, той не упражнява трудова дейност, само обещава че ще :)
Все на мен ли такива, бе? Ужас!  :cray:
Айде сега, драма :) Това е най-лесно решимото нещо с НОИ, за което чувам напоследък :) Реално в КТ си е заложение, че при уважителни причини, лицето не постъпва на работа и това не анулира договора - просто в документа, с който удостоверявате започването на работа впишете болничния и прикачете едно копие (за да сте съвсем изрядни). Така че, не виждам някакъв проблем :)
Тази не върши работа в София :)
Има една, която я дават на място, всеки път се каня да си направя копие и все се отнасям.
Ще ви я иска, независимо дали има или няма да се изравнява
Според мен - подавате си все едно новия договор не съществува т.е. както бихте подали ако работникът напускаше.
На новото място датата на постъпване се измества с приключването на болничния на основание чл. от КТ за основателните причини :) (мързи ме да отворя)
На какво основание ще плаща социални?
На база дадената информация, според мен, би трябвало да изравни здравните осигуровки в таблица 2 и да плати данък.
Хич не ме започвай със системата на НАП и СИРВ :)))
От миналата година съм в един филм с тях и не знам какво да правя:
ако лицето има пълен отработен месец, независимо колко часа в него (пробвала съм с 200), системата приема осигуряване на МОД. Но ако лицето има непълни работни дни за този месец (болничен, прекратен договор и т.н.), системата иска МОД на база отработените за този месец часове (т.е. ако са повече от норматива, смята по-висок МОД). Ако в предишните месеци лицето е имало по-малко отработени часове, осигуряването е на МОД и излиза, че се заплаща повече осигурителен доход за периода... Нямам време да седна да им напиша едно писмо по повода да видя какво ще ми кажат....
Няма как да паднете под МОД. Системата на НАП не разсъждава така. Не разбирам от почасово заплащане, но не мисля че можете да платите под МРЗ.
Колкото до болничния, колкото му е по график, толкова.
Не знам дали е така или не, че съм чела какво пише в СИДДО между двете държави по въпрос. Сметка за изплатена сума не може да издадете в случая.
Ако лицето не е местно за целите на ЗДДФЛ се удържа окончателен данък. Вижте и СИДДО със съответната държава.