От къде е изплатен този доход и за каква дейност - различна или същата като тази, за която сте регистриран като самоосигуряващо се лице?
Да де, ама те не са зачетени за осигурителен стаж вече :) Цялото ми същество се бунтува!
Аз все още се чудя като е на "високия" къде точно да ги впиша тези дни :) Слагам ги като преди промяната на КСО, но някак не ми се струва правилно.
Би трябвало да са всичките. Така или иначе ще се формира ДДФЛ за възстановяне.
Пишете доходът, който е изплатен на лицето. Не знам как по-ясно да го напиша
Пишете доходът, който е изплатен, данъкът, който е удържан и осигуровките, които са внесени авансово през дружеството.
Реално трябва да обявите целия доход в ГДД, да внесете осигуровки и данък, все едно не е удържано. Другата фирмата трябва да направи корекции на своите декларации и да доплати разликата на лицето. Как практически става това, не мога да дам съвет, защото от моят опит знам, че е безкрайно трудно да ги накараш да направят такова нещо. Вината е на лицето, така че то трябва да си понесе последствията.
Самоосигуряващо се лице ли е? Какъв му е статуса?
Препоръчан от няколко различни души, които са били при тях години (и пак не е гаранция). За жалост гаранция трудно може да се даде.
Има :-)
Поне относно декларирането

ПП. Икономията от липса на счетоводител не е разумна.
Недей, защото ще се окаже, че счетоводител пита :)
Идеята на всичките тези операции и декларации е ние да сме защитими, че действията ни са били законосъобразни и сме работили с максималното количество информация, което ни е давано. Въпреки това смятам, че нещата са трудно приложими на практика, особено когато обясяваш на клиент от 10 години, че трябва да разписва декларация, че документите са с вярно съдържание. Един път ни вмениха задължения на разследващи органи с правилата срещу прането на пари, сега втори път ни вменяват отговорности, които не са осъществими. Предполагам, че тепърва ще сме свидетели на прилагането на това решение и последствията от него.
Колко доходи е получил през годината?
Днес и аз видях тая промяна..
И каква е логиката да се "изравнява" и на ОЗМ ?
Особено ако не са ползвани болнични...пък и да са..
Или - просто да се приберат едни пари?!

Заради злоупотребяване от страна на СОЛове, които ползват болничния, изчислени върху висок доход ОЗМ, без да имат реален доход през годината. Да не навлизам в повече подробности. Супер много ме кефи тази промяна и беше крайно време да я въведат.
Осигуровките на СОЛ не могат да са разход на фирмата, те "минават" през разчетна сметка и биват възстановени под някаква форма.
По знаещите да кажат, предполагам че е възможно да бъдат прихванати през допълнителна вноска по чл. 134, ако има протокол, но при всяко положение са съвсем различни неща.
Напротив, написала съм точно обратно - ТД не може да свърши работа.
Доходът, върху който се дължат окончателните вноски трябва да се отнася за съответната година, в която се осъществява осигуряването. Тук не става сума за доказване на доход в смисъла, който влагате. 
Доходът по буква "и" е приравнен на трудов единствено по смисъла на ЗДДФЛ т.е. върху него се дължи авансов данък. Получаването обаче е на различно основание и трябва да правите разлика между двете. Принципно доход за положен личен труд в дружеството е "доказан" за вашите цели
Идеята е, че СОЛ трябва да има доказан доход, който да е основание за внасяне на по-високи осигуровки. В случая ТД не може да реши този въпрос.
Страхотно ме кефят подобни "казуси" и идеи, които на простосмъртен счетоводител не биха му хрумнали никога...  :smile1:

Да ти кажа, и от счетоводители съм се нагледала на толкова много неща... Хората са един дол дренки, както обичаше да казва баба ми :)