Не, на място в НАП
Защо само Х-четата получават усмихнати личица? :)
(офф топик, не ми се ядосвайте, но ми е весел понеделник)
Мисля, че пише че не се подава ОПР, за баланса си мълчат :)
Приложете договора за наем, ако счетито има нужда от превод, ще си каже. Същото важи и за бележките. Дайте му достатъчно обяснения кое какво е.
По отношение на доходът, който изплащате на собственика на жилището - не мога да коментрирам какъв документ трябва да издаде по тяхното законодателство.
Имате поредност на осигурителен доход, която е описана в КСО. Спазвате я. Ако преди да стигнете до самоосигуряването сте достигнали максималния осигурителен доход, не плащате нищо (това разбира се означава, че всеки месец се следи доходът на другите места и ако падне под максималния, дължите осигуровки).
По отношение на Д1 - до 2015 включително важеше:
    Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:
1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;
2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;
3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.

Поради тази причина се подаваше Д1 ежемесечно, без осигурителен доход, в дни в осигуряването в клетка 16.4.
От началото на тази година, тъй като цитираната норма беше отменена и на основание чл. 3, ал 10 от Наредбата, вече не се подава, ако лицето е осигурена на по-ниския процент.
Т.е. парите се превеждат по банковата сметка на българската фирма, нали така?
Корекция с дните в точката без осигурителни вноски (мързи ме да проверя коя беше)
Стажът се зачита на онзи член от КСО, който отмениха от началото на година (пак ме мързи да го проверя)
Ако лицето се осигурява на макс по ТПО/ДУ, като СОЛ подава Д1 за всеки месец с дни в точката за осигурителен стаж без осигурителни вноски.
От 2016 г., ако е на ниския процент, не подава Д1.
За 2015, ако сте подавали Д1 на 420 лв. трябва да пуснете корекции.
тя не пита за започване на дейност, а за осигуряване :)
иначе за започване на дейност, че трябва да се подаде - трябва.
не се осигурявате през новата
Да на Х-четата.
За другото обаче не съм сто процента сигурна - ще изкажа защо: на фактура на такова физическо лице има ЕИК и номер по ДДС. ЕИКто може да е ЕГНто на лицето, но може да е отделен 9 цифрен номер. Отделно в чл. 73 има идентификатор, който е булстат.
Та така, не мисля, че е от особено значение, горе-долу като разграничаването на доходи като свободна професия или извънтрудови правоотношение.
В системата на НАП мисля, че всичко си отива на куп :)
Защо като искате съвет давате такава объркана информация, не ми е ясно.

Значи, българска фирма ООД, в която вие сте съдружник, е наета с английска фирма за извършване на работа в Румъния? Вие извършвате реално работа на място, за което ви превеждат сума, което е възнаграждение + наем на жилище?
Така ли е или не сме хвърлили правилно боба?

Няма как да чакаме, няма нов срок за подаване. Предполагам, че системата ще прави връзката между код 5 и датата.
Заплатите са за януари, платени на 02/02:
горе месец е 01
долу дата е 29/02
Аз изхождам от това, че СОЛоването е по две различни основания - в единия случай съдружник, после собственик. Но както писах по-горе, СОЛът си е СОЛ :)
Да го кажем така, както и да ги сложите тези суми, няма значение :)
За мен е по-редно да обхванат месеците, в които лицето е получавала възнаграждение за личния си труд през въпросното ООД, още повече, че СБ е от този ЕИК.
Макар че СОЛ си е СОЛ.
При данъка няма промени. Пише се месецът, в който е удържан (т.е. когато са платени заплатите). Датата е последния ден от месеца - февруари има 29 дни тази година