Реално промяната е в сила от началото на януари. Не би трябвало НОИ да откажат.
А ако откажат - това е проблем на СОЛът, не ваш - да се е сетил преди да си взима болнични.
500 за недодадена декларация.
Съмнявам се да ви глобят за всичките поотделно, така че поне 500 лв., може и повече.
Ами подавате, за по-старите периода няма да има глоба, за по-новите може, може и с една да минете за всичките. Ще ви трябва предписание от НОИ за Д1. За осигуровките ще има лихви.
Д1 и Д6 не са подаване, осигуровките не са платени, така ли?
В случая този доход няма място в таблицата. Можете да я попълните за времето, когато е СОЛ, заради НОИ, но реално не виждам задължение да го правите.
Иначе помесечното - Делфинчето каза - ПИК е най-добрия вариант
Лицето трябва да има 6 месеца осигурено за ОЗМ, за да ползва болничен.
Към момента на издаването на болничния трябва да е осигурено за този риск.
Ясно, семпло и без излишни украсявания, така най-харесвам :)
СОЛ е задължен да декларира пред платеца.
Този доход винаги се отчита в 5.5
Моята идея беше, че тези две таблици няма смисъл да ги попълвате самоцелно.
Има ли какво да изравнява вашия СОЛ, че ще попълвате таблица 1 и 2?
Предавам, това което научих. Пак казвам, изрично питах дали СОЛ не определя авансово върху всичките си доходи - отговор: не само върху доходите като СОЛ и оттам започнах да дълбая какво и как се различава едното от другото. В един момент се чувствах все едно само аз в залата не разбирах разликата между двата дохода :)
И аз разсъждвах като теб. И му казах - какво значение има, СОЛ си е СОЛ и получава доход.
Но явно има значение за попълването на таблица 1 и 2. Не мога да кажа защо се налага да правят разграничаване на доходите - но това е. В твоя пример, не е дейността, за която СОЛ е регнат - примерно съдружник, извършва спорадична дейност като вещо лице - доходите от вещуването отиват в 5,5 и съответно не играят при авансовото облагане.
Това има значение както казах за НОИ и майчинството (това беше и основната причина да дълбая по въпроса)
До тази извод стигнах.
Когато говорих с него се опитвах да си изясня каква разлика виждат в НАП по отношение на доходите - тези добити от дейност, за която е регистиран и от тези, добити от такава, за която не е регистриран. Стигнах до заключението че едното отива в кол. 5.1, /5,2/5,3 (зависи от СОЛа), а останалото в 5,5. Което е важно за майчинство и НОИ, защото те правят разграничение между този тип доходи. В законът за бюджета мисля, че изрично беше вписано, че се гледат доходите на СОЛ, само от дейността му като такъв.
Той изрично ми подчерта, че се гледало доходите само като СОЛ за определяне на авансовия (от закона за бюджета: облагаемия им доход за 2014 г. като самоосигуряващи се лица) - както си обясних, другите доходи за тях не се считат като добити като СОЛ.
Може и да греша в разсъжденията си, може и да не съм го разбрала правилно, но това е :)
Иначе за изравняването и заверката от НОИ - да и да, едното няма общо с другото :) СОЛ изравнява на всичко, независимо откъде го е получил.
Доколкото си изясних след върнете и сучене с един господин от НАП, СОЛ отчита (за целите на авансовото облагане) само доходите от дейността си като СОЛ. ГД са отделни и тях не ги включват към тази категория (на принципа на НОИ, които ги отчитат, като доходи които СОЛ е получил извън дейността, за която е регистриран)
Редовните за 01/16 можете да подадете до 25/02
Така така, затова казвам, че си права :)
Зависи каква заплаща ще получава, може да се окаже, че няма да удържате реално нищо, но иначе Далила е права.
Да, това щеше да ми е следващото предположение :)