Чл.21, ал.1 касае мястото на изпълнение на услуга, когато получателят е данъчно незадължено лице. В случая получателят е данъчно задължено лице, според чл.3 (1) от ЗДДС.

Вече съм ви написала, че лицето не се брои като такова, ако няма номер по ДДС.
Това, че адвокатът ще вземе "едните пари" не е чак толкова лошо. По-лошото е, че въобще няма да потърси съвет от счетоводителя. А най-лошото - въпреки съветите на счетоводителя да си направят собствена интерпретация на фактите. И после кой ще е виновен? Пак ние :(
Колкото до разпитването на работници и/или трети лица - виждам голяма възможност за изкривяване на информацията, за очерняне и разчистване на сметки.
Дано в главите на нашите управници е останал поне някакъв бегъл спомен от годините преди 10.10. Не, че нещо много се е променило от тогава, но нали отрекохме тоталитаризма и полицейщината ...

Нали така са "хванали" работодателите, които укриват осигуровки - чрез разпитване на бивши работници.
Следва, вие въвели ли сте някъде тези часове т.е. в календар или където трябва (не знам каква програма ползвате)?
Няма номер на ДДС на клиента, няма нулаво ДДС :)
:))) Съсипала си ги.
Моето мнение: Сумите от ТД в GB - трябва да се обявят - дават му бележка от фирмата (аз поне с такива работя, когато ми се налага да подавам подобна информация). Бих го водила като СОЛ, бих го регнала по 97а и т.н. Знам, че това е трудов договор, но не ми се струва, че има характер и качества на такъв. Няма да му удържат нищо, не го водят командировка (както би било, ако ситуацията беше обратната), вероятно в един момент ще му поискат декларация за местно лице от нашия НАП.
Не знам, може и да пиша глупости, ако беше мой казуса така бих постъпила (на първо четене)
 
Друг вариант - да водиш сумите като ГД и да си плащаш само данък, без осигуровки. Не е в плюс за лицето и ми се струва уязвимо обаче.
Изпратете го, те би трябвало да го разпределят към съответния отдел.
Какъв е въпросът, че ми стана интересно
Това облекчение е толкова смешно, че почти няма накъде повече....
Явно съм я пропуснала тази дискусия. Много благодаря за  разясненията на всички включили се.
Не беше в този форум :)
Преди време имаше една безкрайно дискусия точно по този въпрос. Лицето отсъства толкова часове на ден, колкото работи по договор.
Дали върху 420 или върху 2600 ще се внесат осигуровки, принципът е същият. Ако няма изплатен реален доход съответно не е внесен данък, все ще възникнат надвнесени осигуровки и съответно обезщетения за възстановяване към НОИ, нали така мислите и вие?

А що се отнася до ограничаването на практиката за довнасянето на осигуровки от СОЛ с цел по-високо обезщетение, промените са винаги частични и не вършат работа поради други текстове и срокове според мен.  :smile1:

Ако ми кажете как го виждате да продължи старата практика, ще остана приятно изненадана.
:blink: Започнах изглежда да схващам същността на промяната.

Годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания облагаем доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.

Значи в нашия случай облагаем доход 0 - 10месеца * 2600 = -26000 лв. Така ще излязат надвнесени осигуровки и съответно обезщетение за връщане към НОИ.

Но ако имаме облагаем доход 26000 и си внесем ДОД по 183,83 лв. на месец, то ще излезем на нула при изравняването ...

Сърдечно Ви благодаря, не бях вникнала в тази промяна. Явно целта е НАП да си търсят данък за бюджета.

Целта на НАП е да се приключи това, което Вие правите. Не да търсят данък, той е допълнителен бонус.
Благодаря на всички Ви. _Buba_ ме е разбрала правилно. Лицето получава само доход от дивидент. Осигурява се на 2600 и си внася авансово ВСИЧКИ осигурителни вноски. На практика това лице няма да има какви осигуровки да довнася, ако правилно разсъждавам.

Промяната в чл. 6, ал. 8 и 9 касае случай на облагаем доход, по-висок от месечния осигурителен доход, върху който лицето се осигурява авансово. Или пропускам нещо?

И пак се връщам на въпроса за месеца, в който има болничен. Какъв осигурителен доход следва да заложим за 5 отработени дни - 2600 или 619?

Лицето няма получени доходи, които са осигурителни. Всичко останало е безсмислено да се обсъжда оттук нататък.
Не, обезщетение е фиксирано в закона за бюджета на ДОО
Хареса ми фразата "част от парите, които се изземват" :)
Има законова промяна от началото на тази година. Оправете нещата докато е време, да не връща майката пари
Супер е, че датата е по средата на годишното, така де, да не отпускаме гарда :)
За това можете да питате тях, ние няма как да гадаеем защо е станало нещо.
Принципно фишът не се появява автоматично в системата на НАП. В смисъл, това не е справка за дължимите глоби по фиш.