Приключете тези договори, сключете нови със срок за изпитване на друга длъжност. Не се вкарвайте във филми, в които накрая да не можете да освободите безпроблемно хората.
Трябва да имат 9 от последните 15, с осигуряване за безработица.
Какво искате да правите вие? :)
Мисля си какво става с нерегистрираните по ЗДДС, които са "злоупотребили " по същия повод - използвали са стоки и услуги и за лични цели , но като не са ползвали ДК остават " извън " полезрението на закона...не им се дава възможност " да си признаят "........а и те, не че си биха искали, но някак нещата остават фокусирани само върху регнатите...

Мисля, че за държавата като цяло ДДСто е някаква болезнена тема и фикс идея. Разбираемо, като оттам влизат най-големите приходи за бюджета.
Целия разход разбира се, какво общо имат нормативните разходи в случая?
Ще си я ползва като разреши :)
Макар че, технически погледното, ако й изтичат 2те години тази година, е трябвало да е предвидено в графика по отношение на ползването.
Това, което знам е, че ако произведение на изкуството и т.н., и е по поръчка се третира като "граждански договор" - 25%, осигуровки. Ако е прехвърляне на авторско право - 40 %, без осигуровки.
Нещата обаче не са толкова прости, защото да речем превод на книга по поръчка на издателство например, се счита за авторско право.
Според мен е най-добре да говорите с изпълнителя и възложителя. Те би трябвало да ви кажат това какво е - в крайна сметка трябва да можете да се защитите при проверка. Аз не бих гадала.
Няма осигуровки за авторско право.
Дали обаче това е такова или не, не мога да дам отговор
Може по желание на получателя на дохода, заявено с декларация (за всяко отделно плащане за по-сигурно)
Те книжките ще се заверяват до 2015г. включително. След това не знам какво ще правят.

и аз това се чудя от много време насам.
Значи вие пишете нещо съвсем различно в момента. Изравнителни вноски са различни от недовнесени. Коригирайте си каквото трябва - ОК, Д6, ГДД и т.н.
Това с изравнителните вноски го разучавах преди известно време.
Принципно могат да заверят, но върху минималния. Някои го правят, други не. Четох и няколко съдебни решения срещу отказ от страна на НОИ да завери - горе долу половината бяха отхвърлени, другите бяха уважени.
Зависи на вас какво ви се прави и доколко ви се занимава. Аз бих платила главниците (без лихвите) и бих си заверила ОК.
Чудя се като отменян ОК какво ще се прави с тези казуси, 10 години по-късно...
И аз от мислене до такова заключение стигнах.
Изчислявам сумата на запора, все едно няма ТР. Изчислявам и разликата между нетното и МРЗ - и превеждам второто, ако е по-малката сума от двете.
Неделята не е задължителен почивен ден.
При сумирано трябва да има мин. 36 часа междуседмична почивка, ако не е въведено - 48 часа.
Няма как да покриете с 3ма души подобно работно време - най-простата сметка - 9 часа (ако има един час почивка за хранене) х 31 дни х 2 магазина са 558 часа, 21 дни х 8 часа х 3ма работника са 504 часа
едно време в университета ни даваха такива задачи...
Защото осигурителният доход не може да бъде по-малък от минималния. Колко е минималния?
Просто си вземете бележка накрая на годинита и си възстановете данъка с ГДД.
Фирмата не попълва справка по чл. 73
Виждате колко е осигурителния доход за месеца и плащане осигуровки съгласно това. Не знам как да го напиша по-ясно.
Ако по ТД за този месец е 1600, значи ще платите мин. върху 420 осигуровки.
Ако е 2400 - върху 200.
Ако е 2600 - няма да плащане.
Осигуряване и плащане на осигуровки са различни неща. Ако има дейност - има задължение за осигуряване. Дали се дължат осигуровки е друг въпрос. Д1 не я подавете с осигурителни вноски! Прочетете малко указания и сайта на НОИ - има чудесни описания и инструкции.