Значи вие пишете нещо съвсем различно в момента. Изравнителни вноски са различни от недовнесени. Коригирайте си каквото трябва - ОК, Д6, ГДД и т.н.
Това с изравнителните вноски го разучавах преди известно време.
Принципно могат да заверят, но върху минималния. Някои го правят, други не. Четох и няколко съдебни решения срещу отказ от страна на НОИ да завери - горе долу половината бяха отхвърлени, другите бяха уважени.
Зависи на вас какво ви се прави и доколко ви се занимава. Аз бих платила главниците (без лихвите) и бих си заверила ОК.
Чудя се като отменян ОК какво ще се прави с тези казуси, 10 години по-късно...
И аз от мислене до такова заключение стигнах.
Изчислявам сумата на запора, все едно няма ТР. Изчислявам и разликата между нетното и МРЗ - и превеждам второто, ако е по-малката сума от двете.
Неделята не е задължителен почивен ден.
При сумирано трябва да има мин. 36 часа междуседмична почивка, ако не е въведено - 48 часа.
Няма как да покриете с 3ма души подобно работно време - най-простата сметка - 9 часа (ако има един час почивка за хранене) х 31 дни х 2 магазина са 558 часа, 21 дни х 8 часа х 3ма работника са 504 часа
едно време в университета ни даваха такива задачи...
Защото осигурителният доход не може да бъде по-малък от минималния. Колко е минималния?
Просто си вземете бележка накрая на годинита и си възстановете данъка с ГДД.
Фирмата не попълва справка по чл. 73
Виждате колко е осигурителния доход за месеца и плащане осигуровки съгласно това. Не знам как да го напиша по-ясно.
Ако по ТД за този месец е 1600, значи ще платите мин. върху 420 осигуровки.
Ако е 2400 - върху 200.
Ако е 2600 - няма да плащане.
Осигуряване и плащане на осигуровки са различни неща. Ако има дейност - има задължение за осигуряване. Дали се дължат осигуровки е друг въпрос. Д1 не я подавете с осигурителни вноски! Прочетете малко указания и сайта на НОИ - има чудесни описания и инструкции.
Как се сменя КИД в НСИ ?
Не успях да намеря информация. За нуждите на осигуряването няма да се сменя. В НАП и ТР подава ли се нещо ?

На сайта на НСИ има даунлоуд на КИД - в началото има бележки как се определят разните кодове и т.н. и пише как се променя и КИД за целите на НСИ.
:)) Такива казуси да ми бяха всичките... :)
Колегите много обичат да искат :)
Аз давам, когато изплатя последната заплата - срокът по закон е месец след изплащането й.
Да, ако ще продължава да извършва дейност в дружеството, продължава и да се осигурява. Не се внасят осигуровки при вас, докато на ТД е на максималния доход. Подавате Д1 всеки месец - до края на тази година все още се брои като допълнителен стаж :) Следите какво се случва по ТД и дали вие ще дължите осигуровки за месеца, ако има някакви промени.
Няма пропорционалност на максималния доход. Обаче и при вас трябва да представи болничен лист, иначе няма да му изплатят обезщетението.
Пуснете едно заявление за корекция в деловодството, като в него обясните, че допусната грешка, че са подадени Д1 и Д6, че са платени осигуровките и т.н. Не би трябвало да е проблем, като е на ниския процент. Ще трябва може би и ОКД-5 да попълните с правилната дата, за да я входират, но предполагам, че ще ви се обадят, като започнат да обработват заявлението. Другият вариант е да отидете на място в НАП и да питате приемащият ОКД-5 какво да правите (предполагам, че ще ви каже същото. Ако се прави на интересен/а - отидете при шефовете им).
На какъв процент е осигуряването?
Нее, ясно че няма ГД в строителството. Говоря принципно, ако лицето е свободна професия
Ако лицето е свободна професия - зидар примерно (може ли зидар да е регистриран като свободна професия?!), не виждам проблем да се сключи договор по ЗЗД. Лицето си работи за своя сметка и на свой риск в крайна сметка.
Няма за какво да се притеснявате. Само не прекратявайте осигуряването си и не забравяйте годишните декларации, отчети и т.н. на фирмата.