За всичко подкрепям, но за т. 3 имам някакви съмнения. Според мен не мога да се очаква, че ще ще тичаш надолу по веригата при всички възложители, защото си получил общо повече пари от МРЗ за месеца. Ако имаме ситуация, в която ти изплащат през юни тази година за дейност през декември миналата година, а пък и тогава си получил някакви пари и надскачаш МРЗ, законодателят не може да очаква да се върнеш при изпълнителя от декември и да искаш да ти се начислява осигуровки. Мисля, че би трябвало да е за всеки случай поотделно. (може и да греша, все пак изхождам от здрав разум и логика) :)
Двете неща са различни.
С Д55 декларирате дължим данък, с Д73 - на кого е изплатен
Неплатен отпуск, корекция на Д1 и Д6.
Вие не сте получател
Съдружникът "участва с личен труд" = "извършва дейност". Упражняването на дейност на съдружник е основание за осигуряване.
Дали има възнаграждение е съвсем отделен случай.
Задавате прекалено много и различни въпроси, които зависят от много неща. Според зависи е.
Не би трябвало да я по-малка.
Ами бих казала, че това е негов проблем, не ваш.
Следвайте си процедурата.
Ако му е важно за започване на работа, винаги може да представи пред новия работодател копие от документите, които е предал в ИТ.
Подава окД-5.
До сега НАП не знам да са се борили да доказват, че СОЛ не е упражнявал дейност, но и нямам богат опит с такъв казус
Вероятно сте вписали грешна дата в Д6. Каква дата сте сложили - би трябвало да е 31/05
3 поста по-нагоре погледнете.
Труда по ГД е полаган през м,07, обезщетението също е за периода 01,07 - 31,07, НО плащането е било на 03,08. КСО, чл.7 (12) т4 (за 222 (1) ) И в двата случая трябва да се счита за доход през м. 08, поне според мен

То е изплатено в август, но е доход за юли.
Принципно подавам на различни записи в тези случаи.
Само да отбележа, че доходите не са за август, а са за месеца, в който е извършена дейността.
1. Да
2. Да
3. Според мен - не. Но ще ти трябва ново нотариално заверено пълномощно (ако си имало такова), защото някъде някой ще се намери да се заяде, че на предишното е пишело ЕООД, а сега фирмата е ООД :)
 в болнични

От 45-дневния болничен за второто дете, ще получава 50% от майчинството до навършване на 2 годинки на първото дете.
За целта трябва да се подаде в НОИ:
1. Прил.12 за промяна в обстоятелствата /за да спрат изплащането на майчинството/ - подава се в 3-дневен срок при работодателя и той пак в 3-дневен срок в НОИ
2. Прил. 4 - за да получава 50% майчинство - подава се с болничните за месеца

Чисто информативно - НОИ не спира ли обезщетението автоматично с подаването на новия болничен? Или не са толкова напреднали?
Всичко зависи от гледната точка. За мен 108/123 лв. осигуровки на месец са ок цена за спокойствие и изрядност. Пък и тече допълнително осигурителен стаж.
Няма да стане, защото като единствен управител ще извършвате управленска дейност (слагане на подписи и печати) и ще трябва да се осигурявате. Може да го избегнете, ако назначите и впишете в ТР управител, но тогава ще е по-скъпо, защото него ще осигурявате не на базата за СОЛ, а на МОДа за управител.

Принципно управителят не следва да се осигурява, ако няма уговорено възнаграждение :) Казвам принципно, защото аз не бих го правила - бих регистрирала един СОЛ, но все пак НАП така казват :)
Ако няма да извършвате дейност в дружеството под някаква форма, можете и да не се осигурявате.
Според мен не е нужно. Или пишете не име, а "съдружник" в графика.
Важното е извън часовете, които сте вписали в графика, продавачката да не е там.
Може да е подавана навремето в НОИ, просто да е загубено/невходирано и т.н.