Като се сблъсквате за пръв път, седнете и четете малко по-усърдно. СИРВ е начин на изчисляване на работното време (както личи и от името). Нормативното дневно работно време е нещо отделно от това. Какво и как смята програмата ви не мога да кажа. Работникът работи при 5 дневна работна седмица и Н-броя часове на ден. Това ще впишете и в договора
Не можете да назначите лице на пълен работен ден под минималната работна заплата. Защо това въобще е въпрос на коментар?!
Може ли да попитам?????????? Трябва да назнача работник (общ работник, който е на код 9) от таблицата от 01.01.2015г е 360лв, ако няма нова таблица за МОД на колко да го назнача 360 или 380?????????????

Вие сериозно ли го задавате този въпрос?!
Това, че нещо се нарича минимална работна заплата какво точно ви говори?
Хамалогията с един трудов договор не е малка.
Направете го съдружник и го впишете като управител (заедно и поотделно)
Кой вариант е по-изгоден за вас, не мога да кажа, но един СОЛ е винаги по-добър вариант от ТД, според мен :)
Аз смятам, че не може. Има си документи, които трябва да изисквате от лицата, за да сте защитетени.
Защо смятате, че не би било необходимо? :)
От личен опит с друго естество доходи, ако в договорът е вписано, че лицето е задължено да си внесе данъка, дори и това няма да ти искат :)
Надявам се да има други причини, защото само заради липсва на номер на заповедта не мога да си представя, че може...
Кое приложение?
Здравейте колеги,
като повечето от вас и аз съм всичко.Моля за помощ по темата със сумарно отчитане на работното време и съставянето на графици.Колежка ми "сподели4,че от 01,01,2015 година има промяна  и графиците се отчитат месец за месец/т.е. не се "разтяга" във времето примерно до 6 месеца и да се компенсира с допълнителен платен отпуск/ и се обявяват в НАП.Някой нещо да знае по въпроса.

Вашета колежка много свободен прочит е направила :)
Принципно би трябвало да се получи предписание от НОИ. Ако до момента е подадена само редовна декларация, подавате коригираща.
Чудесни предложения! Браво!
Крайно време беше да се облекчи бумащината за дребния бизнес. Непотребни графици, ненужни безопасни условия на труд, излишни разходи за формално измерване фактори на работната среда и за събиращи прах документации от служби по трудова медицина, които нито веднъж не извършват прегледи на работниците.

Имам много остро мнение за СТМ и за тормоза, който се оказва от страна на ИТ към малките предприятия и фирми, но не съм сигурна, че  идеята е тези неща да отпаднат. Колкото и да са формални, задължението за осигуряване на ЗБУТ няма как да не съществува.
Аз не се радвам още, чудя се дали правилно разбирам, че мислят от отпадне ПВТР
 Отпадна и задължението към микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на Инспекцията по труда за удълженото работно време, както и за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.

Кооо? :)
Петък е, простете ми, ама правилно ли го чета това?
Да не се разбира грешно, че се заяждам, обаче не виждам разлика между двата вида отпуск по отношение на изискванията на КСО. Ако можеш да ми цитираш норматив по въпроса, ще съм ти благодарна :)
А преди това не трябва ли, ако фирмата работи? :)
Ще бъда дълбоко впечатлена, ако бъде прието :)
Прагът не е актуализиран от толкова много години. 50 хиляди не са това, което бяха преди 10 години. Отдавна трябваше да бъде въведена подобна промяна.
За цялата смяна в нощта, която се превръща в дневна - мисля че е така, при определени условия.
Издавате сметка, удържате данък. Ако е регистриран по ДДС следва да ви издаде фактура, което не отменя вашите задължения. Според мен е разход.