Ако се самоосигурява, може и да е шофьор и всичко друго и няма да се занимавате със СТМ и всички други присъщи чудеса, които вървят с ТД.
На каква стойност е фактурата?
Никога не вярвайте 100% на кол центъра им. Такива глупости съм чувала, че е несериозно. Винаги проверявайте поне от 2-3 източника информацията, за която не сте сигурни.
Осигурителният доход е равен на заплатата, но не е по-малък от минималния.
Според мен даже трябва да отбележите началото на осигуряването, тъй като сте длъжен да имате такова. Това, че няма да внасяте осигуровки е отделен въпрос.

Видях, че има една програма, която при ъпдейта е пуснала информация за изчисляване на МОД, съгласно отработените дни по график, с което аз не съм съгласна, но предполагам че те са говорили с методолозите на НАП - възможно е и така да трябва да се правят нещата, но информацията не е стигнала до мен по някакъв начин.
ТРЗ програма не мога да препоръчам, моята е ужасно-чудесна, защото толкова грешни и пропуски има, че се научих на ТРЗ покрай нея (доколкото го знам, разбира се :))
Аз така правя.
Какво е правилно или не, за момента не мога да кажа, но една промяна по Д1 не би трябвало да променя начина, по който се изчисляват заплатите на служителите. Колкото до МОД - нямах проблем с подаването на Д1 за януари по този начин.

Здравеите приятели.Имам следния въпрос.В декларация 1 в колона 13 какво трябва да напиша/сумирано изчисление на работното време/ след като аз работя на 8 часов работен ден и 5 дена в седмицата и не сам на график.Благодаря ви предварително.

Ако прочетете инструкциите към Д1 ще разберете :)
Напълно разбирам откъде ви хрумват подобни неща, но аз не бих процедирала по този начин и не мисля, че е редно.
Нищо не преизчислявам. Колкото дължа за месеца го дължа - накрая или имам извънреден труд и го заплащам или имам недоработка и я заплащам.
Според мен, ако е разписан протокол за свършената работа, следва да се начисли.
Ако не е и не е платено и няма протокол - не се начислява.
Не знам защо месите д55 в личния труд
ТД в НАП ще бъде прекратен автоматично с датата на смъртта (за жалост ми се наложи да разбера)
Тук работното време е нормирано :) Има от-до час

Хм, винаги съм си мислила, че това е ненормиран р.д. :)
трябва да им дадете и 5 дни отпуск :)
Мисля, че следва да се посочи. Не съм се задълбочавала, но знам че има много промени от миналата година и май това е една от тях.
Добре де, колко пъти да споменаваме инструкциите на НОИ по въпроса...
Да не говорим, че са пет реда по-нагоре цитирани...
Според мен МОД не се променя.
Действам с каквото разполагам като информация.
днеска видях една бележка в Сердика, че ГДД 50 се носи с пълномощно, но не това, което е в самата декларация, а отделно изрично...
Реално, ако майката не се е явила преди/в деня, от който е трябвало да й започне отпуска, за да си го поиска, това си е самоотлъчка.
Явно шефът ви мноооого е набрал на жената...

Имаше преди време едно съдебно решение на върховния съд, в което се казваше, че да, лицето е в самоотлъчка т.е. с прекъснати права денят преди отпуска, но в самият ден не е или нещо подобно. Нямам много спомени, не съм се задълбочавала да го чета, но можете да го потърсите.