Честно казано тук дори не разсъждавам за виновен и невинен. Опитвам се да си изясня как законодателят си представя доказването на тези обвинения - освен ако няма второ, черно или както се нарича счетоводство с разписани и достоверни документи, не мога да си представя нормален съд да приеме доказателства базирани на какво... предположения? свидетелства на уволнен работник? Знам, че тези промени влязаха в сила под натиска на синдикатите. Освен тероризиране на работодателите, друго не виждам в тях.
Колкото до това счетоводителите да следят за документите си (говоря от опита на счетоводна къща)- извинявам се, но е напълно абсурдно. Достатъчно е утежнена работата ни от всички умни и безумни закони, които имаме, за да си играя на полицай спрямо клиентите ми и документите, които ми носят - какво да сравнявам подписите по ведомостите ли, за да съм сигурна, че са разписани от правилния човек?
Настръхвам вече от недомислени неща, с врати в закона колкото великан да мине през нея.
Ако имаш разписан ТД от работник и работодател няма как да работиш с друга информация, освен заложената в него
Благодаря за изказаното становище.
Все още се опитвам да разбера законодателския напън зад тези промени (не смисъла, а как реално ще се прилага)
По-знаещите ще кажат, но мисля, че срокът за протоколите така или иначе е 15 дни, така че ако ги пуснете с дата началото на декември би трябвало да си спестите всичките чуденки :)
Отидете до дома на лицето или я пратете по куриер, като изрично напишете какво съдържа пакета.
Както казва Х-чето, тя е с уведомителен характер, важното е предизвестието да е връщено и подписано както трябва. Но аз лично бих се презастраховала, че вече не знам кой какво би решил да прави и съда каква страна ще заеме
Подавате си го редовно.
Нищо не правите, не ви засягат промените.
Бих добавила (плахо), че следва да бъде осигуряван, само ако има уговорено възнаграждение
А някъде описали ли са как точно ще става доказването на тези престъпления? Или всеки недоволен от нещо работник ще може да подава сигнал и създава проблеми на работодателите си?
Хич не сте разбрала поне за още 1 година напред :)
Да, но между двете действия има време, не става едновременно. Системата няма как да знае, че след това ще се подаде основна декларация и ще изравни Д6 (според мен)
Според мен се нарушава, защото заличавате 2 Д1 т.е. дължими осигуровки.
Може би ако ги подадете едновременно ще минат, но не знам дали е възможно въобще това.
Подавате реално 4те декларации заедно ли?
Или първото 2те заличаващи и после 2те основни?
Защото ако е вторият случай, според мен системата ще иска равенство с Д6
не смятам, че някой знае все още какво ще се случва с пенсионното осигуряване в НОИ :)
НОИ!
НОЙ е библейски персонаж!
В този ред на мисли:

Тази промяна води със себе си създаването на новия чл. 54м – относно преизчисляването на изплатените обезщетения от ДОО на самоосигуряващите се лица. За самоосигуряващите се лица при преизчисляване на обезщетенията им ще възникват две хипотези – или ще им бъде доплатена разликата между по-ниския и по-високия окончателен доход, или ще се наложи да възстановяват суми за обезщетения, които са изчислени в по-висок от дължимия размер.
Защо да рискувате? Щом можете да си позволите да внасяте тези осигуровки, явно имате дохода.
Разбира се.
От НАП ще ги почакаме до края на февруари :)
Чудесно е описано.
Това с лихвите по разплащателните сметки, които са сигурно 50 ст. в края на годината, ми се струва най-абсурдно
Х-че, смятам че е напълно редно това да е промени... от друга страна, това да беше единствената недомислица в законите ни...