Мисля че осигуряването трябва да бъде спряно, но не съм сигурна.
Лично аз не бих предприемала нищо, освен да напиша един мейл на собствениците, че трябва да обърнат внимание на факта, че управителят е в затвора и да направят консултация с адвокат какво следва за фирмата.
Значи, че не съм срещнала до момента информация, която да ме наведе да мисля по различен начин. Ако предприятието ти започва дейност през ноември и искаш тримесечно изравняване, какво ще правиш?

Дали е законно - някой адвокат ще каже.
Имам фирми, които са с такива "неравни" периоди. Не съм срещнала някъде изискване да отговарят на годишните периоди. Единствено при подаване на корекциите на период, който обхваща 2 години, трябва да се прави на 2 пъти.
Нали е основен договор, какво има да се чудите?
Да, извинявам се, хич не съм прочела правилно :)
Не :)
Ама какъв точно е този СОЛ, че ни питате дали ще подава Д6?
Ами без да изпадам в особени сметки, има 46 работни дни, което е малко повече от 2 месеца. Аз ги изкарвам 3 дни, но с по-точни сметки може и да са четири :)
По т. 3 - аз подадох искане в деловодството за прехвърляне на информацията към ЛНЧ-то и заличаване на служебния номер. Наскоро установих обаче, че в НОИ моят СОЛ си стои със служебния номер. (просто няма как всичко е наред :)) Не съм пробвала да заверя ОК, но със сигурност ми казаха, че не могат да ми издадат продължение, докато не се оправи това с номерата
Давате две противоположни отговора на един и същ въпрос
Сумите с банков превод ли се превеждат?
Много благодаря за напомнянето :)))
Честно казано от всичкото, на моята програма това й е най-малкия недостатък, наскоро открих че на случаен принцип нулира стаж за ДВТСПО :))
Делфинче, имам дълбоко подозрение, че питащият не прави разлика между възнаграждение за полагане на личен труд и осигурителен доход на самоосигуряващо се лице.
raynavh - не можем да ти кажем колко ще е окончателният доход, колкото и пъти да си зададеш въпроса. Ако имаше някаква ясна представа що са всичките тези понятия, може би щеше да разбереш, че не сме врачки и няма как да ти отговорим.
Може да няма дейност през цялата година :РРР
Вече започвам да си мисля, че това е някаква скрита камера :)))
Реално никой не ви задължава да се осигуряване на минимума. Ако знаете, че лицето ще има повече доходи, нищо не пречи авансово да внасяте на 800 или на 1000 или на колкото искате до 2400. Но все е през едното дружество.
Не разсъждавате правилно. Авансово се внася на 420 лв. Накрая на годината изравяването е на база реално получени доходи като СОЛ. Ако вземете една ГДД и проследните стъпките за попълването на приложенията и таблица 1 и 2, ще ви бъде по-лесно
Аз да съм написала нещо по-различно?
Вече не съм сигурна какво питате.
Нека да го формулирам така: СОЛ може да упражнява дейност в колкото си иска дружества, с подаването на ОКд-5. С или без възнаграждение. Внася осигуровките само през първото по време (в последващите декларации ОКд-5 мисля, че и системата не позволява да се заяви осигуряване през ЕИК). Ако има възнаграждение за личния труд, подава се Д1 с код 90. Накрая на годината се прави изравняване на доходите и при необходимост се довнасят осигуровки и/или се иска навнесен данък. Ако съдружник в дружество управлявава като управител без възнаграждение, не му се дължат осигуровки.

Вие можете да осигурявате едно и също лице в колкото дружества искате и да му внасяте осигуровки през всяко. Никой няма да ви спре.
По-голям "бисер" не бях чувала :(

Последната година чувам все по-невероятни бисери от НАП, било от горещия телефон или на място от служителки. Интересно ми е как им се търси отговорност на тези хора за глупостите, които говорят.