Ако спрямо дохода от 2012 г. трябва да се осигурявате на мин. 550 лв., значи за вас това е минималният доход. Нямате надвнесени осигуровки.
Единственото, за което се сещам да направите е да прекъснете осигуряването си за известен период, ако нямате дейност през цялата година. Разбира се губите стаж и осигурителни права.
Пуснете си корекция на Д1 и си искайте парите. Макар че за каквото сте внесли отгоре не знам дали си струват нервите...
Можете да си внасяте социални, ако искате, не пречи че е пенсионер.
Точно за това писмо си мислех вчера, но нямах достъп до него.

Разбира се, хубаво е да се знае какво имат предвид под упражняване на дейност, но както писах и по-горе, все се надявам, че разписването на една ГДД и платежни не го клисифицират като такова
Моето лично мнение е, че ако фирмата няма дейност през периода на майчинството, не се налага да се прави еквилибристиката с управителя. На последния семинар, на който беше една от шефките на НОИ-София, изрично питах за това безумие и тя каза, че разписването на ГДД и т.н. дребни `управленски` задачи, вече не го броят като управленска дейност, която да изисква прекратяване на обезщетението. Това ми каза тя, какво е в действителност, не мога да твърдя.
То колко управление му трябва на едно ЕООД... :)))
освен ако не попада в някаквите специални постановки по отношение на ЗО - не се плаща. Иначе ако ще упражнява дейност на територията на страната - пенсионни се плащат. Ако е осигурен и в Русия на някакво основание - трябва да се чете :)
Смятам, че би трябвало да се изплати, но не съм имала подобен случай
Хмм, това виждам в моето приложение.

10. През периода на бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 календарни дни не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.

Признавам без бой, че не разбирам как това е различно от вписаното в прил. 3 :)

Каква точно е разликата между единия и другия период, че в единия може да се упражнява дейност, а в другия не? И в двата случая се разписва декларация, че няма да се упражнява дейност като самоосигуряващо се лице (извън разни ГД разбира се)
Ако продължава да извършва дейност като ЗП и получава майчинството си през ЕИК на ЗП, не би ли имало проблем? (не говоря да получи субсидия, ами реално дейност?)
Вероятно е договор за изработка -  мисля, че ако е авторство то щеше да е някакъв вече създаден продукт, който лицето продава на клиенти във вида, в който е разработен от него .

и аз така разсъждавам, макар че подозирам че има разни тънкости по въпроса, които не разбирам :)

аз само да измрънкам за чл. 97а ЗДДС, като говорим за физическо лице и ЕС... (за всеки случай)
Ситуацията е такава - ако са авторски - няма осигуровки, ако е договор - има осигуровки, но отчитате дохода на друго място в ГДД. При всяко положение трябва да направите корекция, но както казах - нищо страшно не е :)

Иначе аз съм се убедила в малката компетентност на служителите и в двете институции и докато за НАП мога донякъде да се съглася, тъй като имат много неща да покриват, НОИ имат едни пенсии и обезщетения, така че не разбирам невъзможността им да образоват служителите си...

(някаква дама не знам в кой град върнала ТК, защото не била попълнена с правоъгълен печат?!)
Можете ли да зададете по-ясно въпроса си?
Предписание от НОИ за корекция на ГДД?!
Подайте си корекция на Д6 с обяснителна бележка и този, който ще прави корекцията, ще ви накара ви изкара постановление (или както се казва) за корекция на Д50.

от сайта на НОИ
http://noi.bg/benefits/insurance/995-danniosiglica
Самоосигуряващите се лица, които са заявили осигуряване за фонд „Пенсии“ и за фонд “Общо заболяване и майчинство” и са осигурени по трудово правоотношение върху максималния месечен осигурителен доход, подават месечни данни в качеството си на самоосигуряващи се лица с попълнен код 12 в т. 12 „Вид осигурен“. Дните в осигуряване през месеца се попълват в т.16.4 „Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж“.

Ще трябва да, не е болка за умиране, ще се справите.
Върнете се в НОИ, при служителката, която го издала, в НАП няма какво да ви помогнат
Тези, които са ми осигурени на макс, но подават всеки месец Д1 ги подавам с код 12. Имаше в сайта на НОИ много дълго обяснение по въпроса, но за жалост го нямам под ръка.
Авторските не влизат в осигурителния доход.
Освен, ако продуктът не е изготвен по поръчка, тогава договорът се третира като нормален граждански
Питах как е формулирано
Какво точно е записано в договора?