Какво точно е записано в договора?
За пореден път се убеждавам от фрапиращата нужда от адекватно икономическо-практическо образование в 11 клас. После да нямат оправдание хората
Няма как класификаторът да покрие всички възможни длъжности. Имате право да добавите към основното от длъжността. Например наскоро ми трябваше заместник-управител, хотел, така че си сложих едно хотел след длъжността заместник-управител :)
Колко е помощта, че има толкова много ученолюбиви майки?
Оправете нещата с ЕООДто докато имате време и възможност. В някакъв момент ще се наложи да го направите.
Имам постоянно такива случаи. Накрая на годината, като правите ГДД на СОЛа и ще се изприщите накъде какво да завъртите.
СОЛът да отиде, да се извини, да занесе една кутия бонбони на счетито и да пуснат корекции и заличавания
Имах подобна ситуация. От горещия телефон на НАП ми казаха да си подам Д1 за всички месеци, иначе системата няма как да отчете, че правата са възстановени, дори и осигуровките да са внесени. Няма да изпадаме в подробности колко редно или нередно е това, но за старите периоди, това е единственият вариант
ОК ви е реално Таблица 1 от ГДД, без колоната за ТД. ГД си влиза в общия доход на СОЛ - накрая при годишното изравняване ще видите дали ще се довнасят осигуровки по него.
Не съм много сигурна какво питате, но ако накрая на периода имате по-малко отработени часове, защото работодателят не е уплътнил работното време, заплащате и отчитате в Д1 като за пълен месец
Моля пишете с малки букви
Да, понякога се получава извънреден труд в този случай. Аз гледам да го компенсирам по възможност в други месеци или го заплащам - според зависи. Реално не би трябвало да се получава, защото графиците са съобразени с нормата, а имаш и годишен график за отпуските, който също би трябвало да имаш предвид, когато разработваш индивидуалните графици, но това за мен е напълно безсмислен труд :)
Не. Нормата ми е 21*7. В присъствената форма отбелязвам дните, в които лицето в отпуск и пиша колкото часа се падат - т.е. по 7.
Така го правя аз. Предполагам няма никаква разлика отпуска да се вади от нормата, макар на мен да ми се струва по-логично да остава. Въпрос на вкус, както казало кучето :)
Аз не ги вадя от нормата, просто смятам работните дни в периода на отпуск х работните часове по трудов договор.
Не разбрах при нас смените ли са 7 и/или трудовите договори са включени на толкова
Говорите за различни неща.
Ако сте открили ЕООД и ще упражнявате дейност в него като самоосигуряващо се лице, подавате ОКд-5 за започване на дейност. Ако ще се осигурявате през него (т.е. това е първото самоосигуряване) - попълвате процент и от коя дата.
Ако няма да упражнявате дейност в дружеството, не подавате ОКд-5, независимо кога дружеството започва дейност.
Дейността на лицето е определяща, не дейността на дружеството.
Не знам какво ви надежда на тази мисъл :)
Самото име на декларацията е красноречиво
Прил. 12 може би? :)
ОКд-5 се подава, за да се удостовери начало/край на полагането на личен труд на самоосигуряващото се лице в дружеството. Няма нищо общо с дейността на самото дружество.
Аз бих му дала 2 дни или ако съм много в настроение - 3 :) (но по-скоро 2)
Намерих номера.
Ако някой все пак има информация как би могло да се случи, да си знаем на общо основание :)
Привет на всички!
Какво правите, ако нямате ДДС номера на някоя фирма от ЕС? Понеже трябва да подам ДДС декларацията, знам че фирмата е австрийска и като сложих AT и 15-сет 9-ки, излезе всичко както трябва във виес декларацията. Може и да ми дадат номера до края на деня, може и да не ми го дадат, чудя се дали може да стане някаква драма? :)