ако е съдружник там разбира се
Не можете да се самоосигуравате в 2 дружества, можете само да подадете окД-5, че започва дейност и там
Моят спомен може да е по-отдавна :) или винаги е било така? :)
Сама да си отговоря, 20ти ще ми е деня на прекратяване, в решението се говори, че последния ден от предизвестието е неприсъствен, не дена на прекратяване.
Като български реотан съм понякога :))))
Нещо имаше по гаранциите, че трябва в един момент да се признаят на приход, дори и да не са платени от клиента... само отдалече го подхвърлям това, че ЗКПОто не ми е в областта
Някакви други мнения или я приключваме темата? :))
Почти съм убедена, че се отнася.
По припцип колкото и да е странно, досега не съм имала подобен случай. Съвсем спокойно съм си прекратявала ТД, считано от съботен ден (или неделен при СИРВ), но по този начин да изтича срок не ми се е случвало.
Ето това ме наведе на тези мисли:
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/B2D39920CCAA7116C22577EC0044032B

Срокът на предизвестието е 30-дневен и се брои в календарни дни, считано от деня на връчването на предизвестието и започва да тече от следващия ден на получаването му – чл.326, ал.2 и ал.4 от КТ. Когато последният ден от срока на предизвестието е неприсъствен ден, какъвто е и разглеждният случай /26 декември е официален празник, съгласно чл.154, ал.1 от КТ/, срокът свършва в края на първия присъствен /работен ден/. Това разрешение е общо за гражданското право – чл.72, ал.2 от ЗЗД. В случая предизвестието е връчено на 22.10.2008г. и срокът е изтекъл на 29.12.2008г. – понеделник. Поради това доводите на касатора, че срокът на предизвестието е изтекъл на 26.12.2009г. са неоснователни.
Неправилно е прието от въззивния съд, че предизвестието не е произвело правно действие /прекратяване на трудовия договор с изтичане срока на предизвестието на 29.12.2008г./, тъй като в срока на предизвестието е издадена и връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, считано от посочена в заповедта дата – 30.12.2008г. В разглеждания случай трудовото правоотношение е прекратено с изтичане на 30-дневния срок на предизвестието на работодателя за едностранното прекратяване на трудовото правоотношение. Предизвестието е крайният акт, с който завършва дейността по уволнението, а заповедта не е конститутивен елемент.
и аз така мислех, ама четох в ЗЗД и в едно съдебно решение, че ако изтече в неприсъствен, се прекратява в първия присъствен.
Моля не ми се смейте безкрайно много, но в това все се чувствам несигурна.
Имам предизвестие, което е подадено на 18/08.
Срокът започва да тече от 19/08, по ТД е 1 месец, така че изтича на 19/09 включително, т.е. 20/09 е първият неработен ден. Тъй като този ден е събота, 21 и 22 са съответно неделя и официален празник, ТД се прекратява от 23/09 нали така?
Сложи си една напомнянка, ако някога стане на въпрос, да знаеш какво е станало и защо и толкова :)
Най-обичам да си препредавам с някой колега по този начин информация :)
Не е необходимо да се сърди, цитирайте му закона и приключете темата.
между наем и ГД има разлика :)
Ей така лесно, хубаво и ясно формулирано трябва да е с главни букви по форумите за майки :)
Нямам идея кое е във Ваш плюс или ущърб. Трябва да посочите подробности или сама да прецените.
Ако прекратите отпуската за гледане на дете, ползвате платен отпуск и след това имате болничен за 45 календарни дни преди раждане - обезщетението за второто дете ще се изчисли от нова база - 18 месеца назад, преди месец, в който Ви е издаден този болничен за 45 к.дни.
Ако към датата на издаване на първия болничен за 45 календарни дни преди термина (за второто дете) ползвате отпуска за гледане на дете (първото дете) ще се получи застъпване или т.н. породени деца и за второто дете ще получавате същия размер на обезщетението.
Аз ги преобразувам и за смени с по-малко от 4 часа нощен труд, нищо че не трябва :)
Няма да е лошо да сложат една точка в КТ за освобождаване на подобни служители. Който се чувства неоправдан, може да се жалва пред съда, като при всяко друго уволнение.
Каквото Далила каза.
Чудя се само, давностният срок за обжалване от кога тече - от датата на уволнението или когато работникът е "разбрал" за него - защото ако се върне след 2 години от Испания, ми е интересно какво ще обжалва дори и да иска
Не смятам, че форума е място, където да се прави квалификация на база етническа, религиозна или каквото и да била друга принадлежност.
Предайте си болничните както ги имате, той ще получи писмо от НОИ за това, че няма представена банкова сметка.