Регистрацията на ТД е административна мярка т.е. с нея или без нея, ТД договор съществува стига да е разписан и от двете страни. Виж дали има започване на ТПО е друг въпрос. В случая няма, тъй като лицето не се е явило на работа и не е встъпило в длъжност.
Няма да получите нищо от НОИ за жалост.
Ако сте в неплатен без стаж, действително няма разлика по отношение на Д1 - все се прекъсва осигуряването.
Работодателят действително има право да откаже неплатен отпуск, както и платен при определени условия.
От ТЕЛК какво ви казват е друг въпрос.
Какво значи оспорва болничния - пред ЛКК, ТЕЛК и т.н. по каналния път? Или си го спори с вас на общо основание?
Възможно е проверката да е насрочена преди 05/08, възможно е и заради липсата на подаден болничен да е. Важното е, че в момента вече всичко е подадено и ще го изплатят, както пише Далила по-горе.
Ами която фирма в регистрираната в София, явно там има проблем. Ходихте ли в НОИ?
Добре, разбрахме за болничните. Какво се случва с майчинството? Пак ли работодателят ще си подава Заявленията-декларации?

Това заявление се подава на база на искане за ползване на отпуск, който се разрешава от работодателя, не от лекаря. Логично е той да носи документите към НОИ.

Друг е въпроса защо не е помислено за електронен вариант на това представяне.
При наличието на възнаграждение за личен труд се удържа данък, не допълнителни осигуровки
Би трябвало да се издава дубликат на БЛ, който да трябва да се представи пред работодателя. Тези бележки за отсъствие са ми малко абсурдни...
Трябва да изчистите позицията по банковия документ - и го оставяте като отворена позиция.
После виждате коя фактура е обеденена към другата и изчиствате и там отворената позиция.
само в България е болест, както каза наскоро една позната :)
Когато е при месечно изравняване, разлика няма. Ако има по-малко от норматив, пишете норматива, ако има извънреден труд - вписва се в съответното поле.
Чудесни сте, благодаря за грижата :)
Какво точно ви проверяват? Какви са мотивите да не бъде изплатен?
Не.
Ако имате медицинска необходимост да ползвате болничен - ползвайте. Ако не - защо ще го правите?
ИТто не ви е проблемът в случая, а съда.
Действайте по чл. 331, ако можете, ако не - действайте много умно :)
Изключително неприятна ситуация. За жалост нито вие, нито работодателя ви си е направил труда да изясни случая достатъчно навреме.
Единственият вариант, за който се сещам, за да ви изплатят болничния е да се върнете на работа, за да спрат да ви водят в самоотлъчка, поне за един ден. Или да измолите да променят този ден в м. май от самоотлъчка на неплатен отпуск и да си пуснете някакво заявление със задна дата. Не знам какви са ви отношенията и какво е било поведението ви през цялата тази драма, ако сте с добри отношения и реши да постъпи човешки, не виждам причина да не направи.
Здравейте,
побутвам темата, защото искам да си изясня нещо:
дългосрочно пребиваване по Закона за чужденците е всяко над 1 и до 5 години. По силата на ЗЗО, чужденец на който е издадена карта за "продължително пребиване" със срок 5 години, счита ли се, че има дългосрочно пребиваване или на самата карта трябва да е изрично написано "дългосрочно"?
Част от отговорът е по-горе, другата е в КТ - чл. 233а и нататък.
Не виждам къде ви е дал разрешение за платен отпуск, виждам, че такова ви е отказано в последното писмо. Реално неплатеният отпуск е прекъснат с болничните, така че това няма какво ви притеснява.

Колкото за всичко останало, не мога да налучквам какво мисли работодателя ви и какво е искал да направи. Говорите с него или с личен състав и изяснете статута си, но ви съветвам да го направите максимално бързо.