Системата няма как да обхване цялата обширност на икономическия живот.
Вариантите са ви да наемете адвокат и да оспорвате, ще излезе решение от съда, на което може да се стъпи.
Пишете и искане за писмено становище от НАП.
Всичко друго е чесане на езици по форумите.
Наемът не е трудова дейност - т.е. няма проблем с обезщетението.
Дейността на дружеството обаче няма да е през патент и данъците ще са различни.
Не можете да изхождате от ЕООД, защото ФЛ не е юридическо. Да предостави правото на ползване на имота на някой друг (сега, не знам дали това може да се случи юридически, но правото на ползване е обвързано с дължимите данъци, а не собственостт), да направят същата схема с него, каквото са направили с нея и ще може да си ползва майчинството, стига да има друго осигурително основание, защото това (търговец) ще отпадне.
Или направете ООД, със съдружник и управител двама души, отдавайте апартамента под наем на дружеството, спрете дейността през булстата на лицето и действайте по този начин.

Понякога не може и вълка сит, и агнето цяло.
Те така направиха това отчитане, че трябва да си много отчаян или много да е необходимо отчитане за повече от месец, за да си го причиниш...
Това със СОЛ и ГД трябва да се изпише с нещо в небето, барем хората го научат...
Да, трябва. За всички месеци, през които няма друг вид осигуряване, а при вас това явно са всички
Лицето не може да подаде окд-5 предварително.
1. не
2. да
3. не ми е ясен въпросът
Имате 3 дни да подадете корекция с Ж1. Или да изчакате отказ и да подадате на ново в 14 дневен срок (мисля, не съм сигурна).
Зависи каква е грешката и зависи на кого се паднете в АВ.
Продължава, само сменя ИН и номер по ДДС.
Изчакайте да ви се връчи заповедта, иначе си правим безсмислени предположения.
Ако сте в изпитателен срок, ще ви освободи на това основание. Ако не сте - ще видите, когато получите документа. Няма смисъл да отказвате да го получите, просто се свържете с адвокат след това и си вижте опциите.
Работодателят не го използва. Това определя срока на предизвестието. Основанието за прекратяване е 328/1/2 - при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата
Ако става дума за болничен след раждане до 135 дни, те не са пожелание на лицата т.е. здравните власти ги издават, за разлика от 45 дни преди раждането. Мисля си, че ако сте назначили майката, след като е родила, може оттам да е тръгнал проблемът.
Дори и да е СОЛ, пак няма значение, когато говорим за наеми.
Аз не разбирам след като е физическо лице, регистрирано по ДДС не трябва ли да декларира пред фирмата, че е самоосигуряващо се лице и сам си плаща данъка, като в този случай, ще му бъде изплатена цялата сума по наема без удръжки на данък.
Никак даже.
а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време.

Това винаги съм се чудила как точно следва да го правиш в ТРЗ софтуерите...
Вътрешните правила не подлежат на контрол, ако надхвърлят минимално заложеното в закона.
Аз лично признавам предишен стаж в същото предприятие, дори и да не е на същата длъжност. Никога не ми е хрумвало да не го правя, пративното ми се струва изключително дребнаво.
Това пък откъде ви хрумна?
Проверка биха направили, ако лицето подаде документи за обезщетение за безработица.
Хванате двама свидетели да се разпишат, че е връчена в последния или предпоследния ден, в който лицето е било реално на работа.
Иначе - самоотлъчка, докато не му я връчите с нотариус/обратна разписка
Няма какво да повлияе, нали се в същия месец, т.е. няма проблем с ДДСто. Ясно е, че е техническа грешка, дори не го коментирайте, шансът да го забележат е малък
Какво правите по принцип с услугите от трети страни?
При всяко положение ще ви направят проверка. Аз не бих оставила задължения за 75 хиляди лева да се трупат месеци наред, най-малкото защото като нищо ще ви направят ИД.