Как пък един път не изразиха ясно и недвусмислено становище !!!
Вероятно им е трудно...
Не им е трудно, но конкретиката води до отговорност, която те не желаят да поемат. При неясни правила, когато те проварят може да е така или иначе и оставят на теб да се защитиш (в краен случай пред съда). Знам, че въпросът е реторичен, но и мен ме дразнят
За предприятие така следва да се водят, по 611 само конкретните разходи, формиращи себестойността.
При мен излизат във фишовете - отдолу ми се разписват лицата, че са получили ваучери на ХХ стойност.
Не, тези активните, които решават в средата на годината, че им е важно да сменят. :))
А не, тогава знам, че не може. Да е мислило, когато през януари съм питала дали иска да се смени процентът :)
Да, не става промяна. Каквото си заявил/ползвал през годината, така си остава, независимо, че може да си бил СПр и да си станал СОЛ през ЕООД да речем - СОЛът си е СОЛ :)

От методологията в НАП ми потвърдиха, че промяната следва да се направи с окд-5, която ще подадем през 2021.... Би трябвало системата да го приеме и отчете, че лицето е с право на ОЗМ - казах й, че би трябвало, че е същото като "убедени сме", тя се засмя и ми пожела лек ден :)))
На мен ми е логично каквото заявиш с първото възобновяване през съответната година, това да е проценът. Най-малкото защото можеш да не си осъществявал дейност години наред и в един момент да ти се наложи да подкараш замразената фирма - не може да се очаква всяка година да подаваш окд-5, заради принципа.

Иначе и аз мислех да пусна ден дейност, но откровено ми се струва глупаво - не защото ние сме глупави, че го мислим, а защото е глупаво да трябва да пускаш някакъв ден, за да си сигурен, че законът няма да те прецака след 6 месеца...

Не че е първото и последно нещо в нашето законодателство, което да е тъпо написано, но това ме издразни повече от необходимото, защото не мога да бъда 100% сигурна, дали моето бездействие сега, няма да доведе до проблем за клиентката ми след време...
Приветско!
Нещо зациклих и моля за съвет:
имам СОЛ с прекъсната дейност през ЕООД през 2020. Тогава е бил на ниския процент.
За 2021 към момента не сме възобновили дейността /не е ясно кога ще бъде възобновена/, но лицето иска да се осигурява и за ОЗМ, когато това стане.
Чуденката ми е дали да подам окд5 до 31ви януари за промяната или да го заявя с окд5, когато възобновим дейността. Не съм имала случай, в който да няма текущо осигуряване и не знам кое ще приеме системата за правилно, за да няма проблем при евентуални болнични през 2021. Притеснението ми идва оттам, че дейността ще бъде "възобновена", а не започната през 2021 и ако няма промяна до 31ви, дали няма да вземе автоматично последния вид осигуряване.
Или на броя календарни/работни дни.
Аз го деля на броя месеци, ако са пълни месеците, ако не - пропорционално на броя календарни дни.
Това, което пише Джейн за дните е това, което е искал да каже поетът т.е. аз, ама чукча не читател - коригират се ръчно дните, ако е необходимо.

Не бъркайте заплата с осигурителен доход.
КТ, супер разяснение дава :)
Да. По принцип не следва да имате извънреден труд.
Няма промяна в принципа на равняване на часовете - за периода на СИРВ се равняват спрямо нормативните.
По т. 1 - ще можете догодина.
По т. 2 - подавайте, това е единственото облекчение, което се ползва за доходите през 2020.
Работодателят не е длъжен да се обосновава законово защо не иска да наеме служител.

Извън това, съжалявам за ситуацията и искрено ви пожелавам успех!
Осигуровките никога не са били за сметка на фирма. Възнаграждението мисля, че гледах, че е.
Ако реално човекът не извършва никаква дейност /освен да е разписал пълномощните и ТД на децата си/, не виждам основание за възнаграждение и оттам за плащане на осигуровки т.е. аз мога да си споря с проверяващите, че трудова дейност де факто не се извършва.
Можете по взаимно съгласие или с предизвестие
При мен системата ме изхвърля, ако забавя повече от 10 минути между качването на първия документ и подаването към НАП. Когато имам големи проверки, с много документи, борбата е епична. Мислех, че е нещо в нашите настройки.
Ако няма възнаграждение, не се дължат осигуровки. Доколко може да има външно лице на ДУ и да не му се дължи възнаграждение, това е съвсем отделен въпрос.