Не работете при такива работадатели и няма да ги насърчавате в практики им.
Да, знам - нямаш избор, няма вариант, обстоятелства, малък град, каквото ли още не... Ако някъде ми плащат за 4 часа, а аз работя по осем, ще направя всичко възможно да се махна. Не го примайте лично, просто си чеша езика :)
Според мен означава точно това. Т.е. не можете да се възползвате като работодател, затворен с акт на държавен орган. Пробвайте другите 2 варианта.
Аз също разбирам постановлението като субсията в тези размери, независимо вие какво плащате за март, април и т.н.
Все пак не забравяйте, че ще подлежите на последващ контрол от НАП и ИТ, така че не си позволявайте безкрайни своеволия.
Възможно е и аз да не го чета правилно, но според мен е така.
Категорично смятам, че не се отнася към СОЛ. СОЛ по презумния носи всичките рискове, за разлика от работниците.
Търговия на дребно с работно място в търговски център. Недейте да четете през редовете.

Имаш 3 причина да кандидатсваш:
1. спрели са ти дейността с акт на държавен орган
2. спрял си сам дейността, без изрична заповед на държавен орган - доказваш спад 20%
3. намалил си работното време - доказваш спад 20%.

За мен логиката е, че ако си работиш на 8 часа или не си спрял дейност, явно нямаш нужда от компенсация, тъй като имаш достатъчно работа/приходи.

Сравняваш февруари с февруари, само ако днес подадаш заявлението.
Ако го подадеш от 1ви април нататък, сравняваш март с март.
Едва ли има такъв материал. Тези разпоредби излязоха онзи ден, все пак. Според мен следва да се търси дисциплинарна отговорност, но само в краен случай, ако по никакъв друг начин не можете да се разберете с лицето. Все пак, това е все едно работодателят да въведе СИРВ и някой да каже, че не иска - не е въпрос на съгласие.
Не се иска съгласието на работниците. Това е едностранен акт на работодателя, единствено и само във връзка с извънредно положение.
Приема се, че е престой по вина на работодател т.е. плащане си възнаграждението.
Може, стига да сте преустановили дейността.
Дължат се осигуровки.
В проекта на постановлението бяха отбелязани на основание кои членове не бива да се прекратява. Изчакайте да го публикуват, дотогава само си прави догадки.
Тепърва ще излезе постановление на МС по този въпрос.
Няма как да разберете какво и как се случва, защото още не е разписано.
Хотели, транспорт, търговия на дребно, но не всички. Това е към момента проект. Какво ще е окончателно, не се знае
НАП искат да съберат някакви пари, за да намалят удара от забавеното получаване на корпоративния данък за 2019. Аз така го разбирам. ДДСто и срокът за осигуровките си е същият, което означава, че основните им постъпления остават... доколко ще бъдат платени навреме, е друг въпрос. Представям си, че съм момента фирмите се безпокоят повече за работниците и клиентите си, отколкото за данъците.
Хората са започнали да се държат, все едно извънредното положение е Дивия запад. Паркира се както се намери за добре, не се спира на пешеходни пътеки, минаване на червено - това го видях само за 15 мин вчера. По-сериозно, защото всичко, което правите сега, ще има отражение в бъдеще.