Страният работодател ще подаде промяна на обстоятелствата.
Вие подавате каквото се отнася за вас, в случая - 50% от постъпването в длъжност на лицето.
За неправомерност не мога да коментирам, тъй като не съм юрист. Аз говоря за други неща.
Това с даването на електронен подпис е глупаво. Нямам друго какво да кажа. Все едно да дам личната си карта и нотариалния акт от вкъщи на някой и после да се чудя защо нямам дом :)
За мен не е въпросът дали някой служител от СК ще носи отговорност. Отговорността си е управителя по подразбиране. Ако фирмата е дала подпис на СК, как ще търси отговорност на СК за нещо злонамерено или грешно, лъжливо и т.н.?
Фирми, които обслужват 300-400 клиента, би трябвало да имат много ясна структура и стройна организация. И пак, за клиента, управителят на СК е отговорното лице, а не служителят, който му обработва документите. Другото са вътрешнофирмени отношения в самата СК.
Според мен подпис на управителя на СК и упълномощаване от името на фирмите. Управителят на кого дава този електронен подпис е друг въпрос и негова отговорност. Всеки служител в СЧ обаче да подава с личен електронен подпис ми се струва нецелесъобразно.
За мен не е проблем упълномощаването, а това, че се разписват с техния подпис. Както писах по-горе, това е измиване на ръцете, защото стигне ли се до доказване на някакви обстоятелства, СК е чиста - никой не може да докаже, че нещата не са подадени от собственика. Никога, никога, никога не бих дала моя/на фирмата ми електронен подпис на някой друг. Толкова ми е абсурдно, че акъла не ми го побира какво разсъждават тези хора.
На лицето се изплаща обезщетение, когато се отнася за период след придобиване на 6 или 12 месеца ОС. Никой не е казал, че се плаща със задна дата. Болничият е важно да се вземе, защото този период се води ОС за лицето, макар и да няма право на обезщетение по него.
Делфинче, безразлично е от КОГО е направено нещо с този ПИК - никой не може да докаже, че не е подадено от самото лице.
Ето, значи нямат прави и болничен да не й издават.
Това с държането на електронни подписи на самите фирми ми се струва като огромна отговорност за СК и откровенно глупаво, от страна на собствениците на фирми. За мен е логично да има проследимост на действията, което няма как да стане, когато СК ползва електронен подпис на фирмата. В допълнение, това пък е чудесен начин на СК да си измие ръцете от абсолютно всичко и да е недостижима за съд. Знам, че въпросът с отговорността се приема почти на майтап от много колеги, което пък е основната причина ние почти да отказваме вече да поемаме фирми, които са работени от някой друг - на такива чудеса съм се нагледала, че не мога да повярвам, че някои хора смятат, че са счетоводители или ТРЗ-та.
Ние подаваме от името на нашите клиенти, но всеки документ, който сме подали е разписан от собствениците. /ГДД, отчети, протоколи, ведомости, потвърждение на ДДС декларациите и т.н./
Плащането на обезщетението от НОИ няма общо със здравноосигурителния статус на лицето. Когато придобие 12 месеца ОС, ще й се изплати обезщетение.
За отказ да се издаде болничен - дори не знаех, че може да се откаже нещо за бременни :)
В приложение 9 вписвате часовете по график. Колкото са, толкова. В Д1 - колкото дни се равняват на тези часове.
48 часа вадите от нормативните часове за септември - 6 работни дни по календар х 8 часа. Ако има самоотлъчка, вадите и тези дни от норматива.
Остатъка от часовете си го разпределяте както е отработено - възможно е да има и извънреден труд, въпреки че такъв не е заложен изначално в графика. Откакто я измислиха тази глупост да вадиш дните по календар от норматива, но болничния да го изчисляваш по график, стават точно такива разминавания.
За мен редакция не е обект на авторско право.
Изчакайте я да си приключи отпуска и я прекратете.
Не помня :) Третираха ги по различен начин. Имаше една тема тук с доста инфо
Винаги възникват разчети.
Въпросът е, че ако им се заплаща възнаграждение за личен труд, не могат да приспадат осигуровките от данъчната основа, защото не могат да се осигуряват като СОЛ през ЕИК на дружеството. Ако е адвокатско съдружие нещата стоят по друг начин, но с дружеството е така. Имаше някакви писма от НАП, трябва да ги изровя...
Пак казвам, може и да греша, но когато четох, стигнах до заключение, че не могат да се осигуряват като СОЛ през ЕИК на дружеството, остават си през ЕГНто като СП.
Доста четох преди време и стигнах до заключението, че осигуровките не могат да се плащат през дружеството. Дължат се през ЕГНто на лицето като свободна професия. Може и да греша. Иначе се подава окд-5 за започване на дейност в дружеството.

По отношение на счетоводството - отчитате си всичко като нормално търговско дружество.
 3. Да
 4. Да.
Щом няма да има дейност. Това, че няма приход, не значи, че няма дейност :)