Ами надявайте се лицето да е СОЛ.
Иначе, приемаме че дейността по договора е била от сключването му през април до някаква дата през май, осигуровките следва да се изчислят за тези месеци. За плащането през ноември, обаче срокът за Д1 и Д6 е бил до 25ти декември
А и за какъвто и да е период, за това в последното тримесечие сте закъснели. За какво е договорът? Дължат ли се осигуровки по него?
Няма такъв филм. Все някакъв график трябва да бъде направен и все някакви часове предварително заложени.
Наемът осигурителен доход ли е?
Да, знам, че никъде не се вижда и на мен ми е нелогично това. Имам няколко СОЛа, които са в същата ситуация. И не, не съм сигурна в нищо, което НОИ прави, най-малкото защото още си чакам доплащането по болнични при увеличен окончателен доход :)
Защо 1000 лв.? Това ли сте подавали в Д1?
Иначе справките са спрямо Д1, за болничен и пенсия се гледа окончателения, ако такъв.
Колкото е разходът, доказан документално.
За целта отваряте КСО и намирате отговор на така поставения въпрос :)
Хайде задайте си въпроса смислено и подредено.
Пробвайте на място в НАП
В този случай, чудесно.
(макар че съм с едно наум, но все пак най-лесното е да се провери с ПИК на лицето какво става с историята на осигуряването и да се действа своевременно, ако нещо не е както трябва).
Няма как едновременно да спрете осигуряването, но да продължите дейността. Освен, ако в системата на НАП това не става автоматично, ако се подаде ОКД5 с осигуряване през друг ЕИК.
Декларация за спиране на дейност през Х.
После още една през Х, само с дата за започване на дейност - друг начин не се сещам това да се отбележи в системата.
Подава декларация през У със започване на осигуряване, като отбелязва същият процент, както до момента.
Знаеш ли това със СБ как работи - искам и не получавам :)))
Не сте длъжни да му разрешите отпуска.
Колкото до ползването му в различни фирми - аз карам да попълнят декларация, защото дори и да поискам СБ от предишните работодатели, шансът да получа е малък.
Повече месеци са сложни по отношение на недоработката и болничните, ако ще има такива. В случая, Пасат да си сметне часовете и ако ще излиза недоработка всеки месец, по-добре месечно изравняване. Иначе е голяма играчка.