Според мен зависи :)
Зависи по чия инициатива е приложен чл.71

Това не е уточнено в КСОто за безработицата :)))
НАП няма код за промяна на вида на ТД в тези случаи. В случая обаче ТД би трябвало да е регистриран с код за втори ТД, а не за срочен.
Има прекрасно написана наредба по въпроса. Ако ще се занимавате с тези неща, ви съветвам да я прочетете.
Имате ли причина да си взимате болничен? Защото ако нямате, не разбирам защо бихте. А ако имате причина - не е въпрос на сметки.
За отпуската - както решите вие и работодателят ви.
Няма как да не си "прекъснете" майчинствата, защото първото е приключило месеци преди да се роди второто ви дете.
Да, разбира се.
Лицето очевидно ще поиска отпуск от 16ти, при положение, че на 15ти е в друг отпуск.
Отпускът по бащинство започва тогава, когато лицето го поиска.
Според мен би следвало да се гледа какво пише в ТД, а не в тъпото уведомление по чл. 62
Значи, отворете го този член и го прочетете. Към него има и допълнителна наредба, в която всичко е описано.
По чл. 121а ли ги изпращате или по 121?
Аз съм съгласна с Делфинчето, просто казвам своят опит с практиката на НАП по въпроса. В различни становища са изказвали, че е необходимо да има валиден ВАТ номер /мисля, че даже в наръчника/, в друго - че не е, стига да е ДЗЛ.

Иначе:
53-00-228/06.04.2010 г.

Цитат
От описаната в запитването фактическа обстановка е видно, че получател по доставката на услуги по преработка на софтуер е румънско юридическо лице, което е нерегистрирано по ЗДДС в Румъния.
 Въпреки, че няма регистрация по ДДС, получателят е данъчно задължено лице по е данъчно задължено лице по смисъла на чл.3, ал.1 от ЗДДС, поради което в случая ще се приложи разпоредбата на чл.21, ал.2 от ЗДДС, която регламентира, че мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.
 На основание чл.114, ал.1, т.12 от ЗДДС във връзка с чл.79, ал.2, т.4 от ППЗДДС в издаваната фактура като основание за неначисляване на данък се вписва чл.21, ал.2 от ЗДДС.

Също така:
при определяне на мястото на доставката на услуга, извън случаите по чл.21, ал.4, т.1 от ЗДДС, следва да уточните статута на получателя, предвид чл.17 и чл.18 от Регламент 282/2011 на съвета от 15 март 2011 г., с оглед прилагане на чл.21, ал.1 от ЗДДС или чл.21, ал.2 от с.з.
 
Не ми се рови повече  :blush:
Ако искате лицето да остане на високия, доплащайте си осигуровките, увеличение на Д6 и искане в НОИ да ви издадат предписание. Само че трябва да е от 2012.
Щом са подадени на ниския процент, пробвайте да подадете окД-5 със задна дата. Няма да има глоба. Но не знам дали системата ще позволи.
Уф, нещо ни е сложно да се разберем.
Ако Д1 е подадена на високия процент и Д6 е подадена на високия процент, не знам кой ще се съгласи да ви прави корекция и на двете, защото сте решили от 2012 да се осигурявате на ниския.
Как са подадени, не дали са подадени
Д1 и Д6 как се подавани?
Да не е подадена окД-5, но да не е вписана поради някакво разсейване на данъчните?
За последното тримесечие да не му удържат данък :)
Преди разсъждението на НАП беше, че ако лицето няма ВАТ номер го третираме все едно е ФЛ, а не ЮЛ (поне това е крепкият ми опит).
Реално към датата на фактурирането, лицето има ли Ват номер? Защото при нас по 97а се прави предварително
Разрешете отпуска преди спирането на дейност :)
Д1 и Д6 нали ще ги подаде счетито.
За едни плащания по банков път все се надявам да се изпадне в заяждане, но в краен случай, пуснете дейност за един ден на СОЛа :)