Физическо лице отдава под наем  недвижим имот на друго физ.лице. Наемодателят
трябва да си самоначисли и внесе данъка.Въпроса ми е следния.Наемодателя  живее в
град А и по адресна регистрация е в гр.А. Имота който отдава е в гр. Б. В коя ТД на НАП 
трябва да го внесе.Когато платецът  е фирма той го удържа  и го внася в ТД на НАП по място на регистрация на платеца.Но тук е от физическо лице на физическо.
Физическо лице отдава под наем на друго физическо лице  жилище.За м. Юни и  м.Юли
превода е направен в м.06. Въпроса ми е следният .В м.07 ДОД само за м.06 ли ще внеса
и ще попълня декларация 55 за м.06 от 2-ро трим. или тъй като сумата за м.07  е получена в м.06  ще внеса  и декларирам ДОД  върху двете суми.
  Много  благодаря за бързия отговор, :smile1: :smile1:
 Физическо лице отдава под наем апартамент на друго физ. лице. Първо ще попълнят договор за наем. Имам следните въпроси .
 1, Договора обявявали се някъде?
  2,Само   в началото на следващата година лицето получател на сумата попълва декларация по чл.50 и внася данъка.
 3 . Или лицето попълва декларация  по чл.55 и внася на тримесечие  авансово ДОД.
 4, Какъв документ издава получателя на дохода на другото физическо лице.Или превода по банков път е достатъчен.
5.Ако има депозит той не се обявява никъде.Само ако се използва да покрие  неплатен  наем,тогава ще се посочи като доход.
  Аз мисля,че ме касае точка 2.Но не съм сигурна.
 Колеги   очаквам Вашето компетентно мнение.
 Лице назначено в ЕООД на ТД  е на работа до 31,03,2016.вкл. Няма  назначено друго лице по ТД. Според мен в м.Май внасям ДОД от заплати м.03 и подавам  Д6  само с данъка.Моля споделете така ли е правилно.
Според мен тр.стаж трябва да е 1м.15 дни
Калкулатора  го изчисли  17 дни и 6 часа.Но това е осигурителния стаж.А какво ще впиша в трудовата книжка.То е ясно ,че трудовия няма да е равен на осигурителния.Но колко тр.стаж да впиша?
 Още нещо  в трудовата книжка какъв стаж трябва да отбележа ?В УП 3  при работа на един  час се получи /за периода от 01,10,2015 до 25,04,2016-последен раб.ден 22,04,2016/
17 дни и 6 часа но това е осигурителен стаж.За  един ден тр.стаж се зачита когато си работил най малко 4 часа.Че трудовият стаж няма да е равен на осигурителния е ясно.Но колко ще е тр. стаж?Моля помогнете?
     Благодаря много.
  Имам  назначен на 1 час по трудов договор.Сега ще напуска.При постъпване ми е дал тр.книжка за да видя какъв стаж има.Но не съм отбелязала започването.Сега ще напуска.Издадох му УП 3.Въпроса ми е -длъжна ли съм да попълня тр. книжка като е на един час.Никъде другаде не е назначен.Мисля,че трябва но не съм сигурна.
   Не зная какъв документ ако произвежда картофи и продава на пазара.Но таблица 1 и 1 задължително се попълва при самоосигуряващи се. Най вероятно ще се получи че няма да довнася.
 Не трябва да подава.Но ако през годината сте му внасяли СО то те няма да се признаят
и тази година ще остане без трудов стаж/осигурителен стаж/.Така ,че Ви съветвам да му пуснете макар и малко доход.
Не зная но май ще се жалвам  пък каквото ще да става.Те че са изперкали но и нас  подлудиха.Въпреки всичко благодаря Ви за включването.
 Колеги когато едно лице е в отпуск по бременност и раждане и гледане на дете  трябва ли да му се начислява клас/прослужено време/?Според мен не.Като тия две години му се броят за тр.стаж и при започване на работа класа ще се увеличи със 1,2.Но при проверка инспекцията препоръчват за тия  година и нещо/защото продължава да е в отпуск за гледане на дете/ да начисля клас и изплатя.Според мен не е редно.Върху каква сума ще  и го начисля. Съвсем се обърках. Колеги какво мислите Вие  ?
 Чета всички коментари и се обърках. Аз  плащам на нотариуси ,но те ми издават сметка / фактура.И аз тази фактура я вписвам дневника  по ДДС. Никога не съм ги подавала със
справка по чл. 73. Или нещо не схващам.Може и глупаво да ви се стори.Грешно ли съм постъпила.
  Колеги ако назнача лице  на ТД по чл.68 ал. т.2  и продължителността  може да е от 5 до 10 дни в зависимост от  завършване на работата, то лицето има  право на борсата  дори ако е на 5 дни.
Дали дивидента е изплатен  или не е изплатен няма значение.След вземане на решение се дължи целият ДОД.а  дивидентите могат да де изплатят и на части.Въпроса е ясен държавата да си прибере данъка веднага.