Много благодаря за точния и бърз отговор. :good:
 Лицето е трудоустроено над 50% до м.09,2015г След това не ми е донесло  друго решение на ТЕЛК. До м. 09 ползва данъчното облекчение.От м.09 удържам целия размер ДОД. Правилно ли постъпвам.
 ЕТ се де регистрира по ДДС.Има  налични ДМА и върху балансовата стойност на числи и внесе ДДС. Въпроса ми е следният.Начисленото ДДС трябва да увеличи стойността на ДМА.
И още един въпрос.Спираме дейността.Имам касова наличност имам и печалба.Отнася се за ЕТ.Парите ги няма.Мога ли да взема 123/501-защото точно на практика това се е случило.Собственика си е вземал парите.
  Избирате нов осигурител с физическото  лице /самоосигуряващ/ и пишете ЕГН-то на мястото на БУЛСТАТ.И след това си я попълвате.И още нещо трябва да имате ел. подпис на физическото лице или  то да е упълномощило фирмата която има да подава от негово име по ел. път.
  Да имате право прочетете чл 141 ал.1.Аз така го разбирам ,че при смесена смяна за да се смята ,че са положели нощен труд трябва да има най малко три часа.Но не съм   много сигурна. Колкото до Д1 не се отразява никъде.Отива към общия осиг.доход
 Мисля ,че по чл.111 втори трудов договор.Като  Ви е сте длъжна  в договора да посочите обекта и работното време.Колкото до нощни ще му ги давате отделно за времето от 22 до 24 часа.Или по два часа на ден чл.140
Много благодаря за изчерпателните отговори.Супер сте колеги.Инай вече никога не сте ме подвели - delphine и n_alex76 :good: :good: :good:

« -: Днес в 10:09 » Вмъкни цитат :
 Мога ли да спра  начисляване на амортизации за 6 месеца в годината?
Като чета излиза ,че не мога.Може би не трябва да използвам линейния метод.
  Самоосигурява се в ЕТ,но подавам Д1  с код 23 защото се осигурява в друго АД над максимума.Има и ЕООД.В  ЕТ почти няма дейност и затова иска да се прехвърли в ЕООД.Дано ме разбрахте
Самоосигуряващо  лице в ЕТ  иска да прехвърли осигуряването си от ЕООД.Трябва да подаде декларация   за спиране дейността в ЕТ и декларация  за започване на дейност в ЕООД.Само ,че ЕООД си работи.Някой би ли ми помогнал ,че съвсем се обърках.
 Колеги какъв е реда за назначаване на руски гражданин с временно пребиваване  в страната на трудов договор?Трябвали някакво разрешение и от кого?
Много благодаря.Но в тая фирма  ТД се сключват на МОД. :good: :good:
  Имам служителка която е в отпуск по майчинство.Мога ли  да пусна ДС  в началото на година тъй като МОД  е увеличен или като се върне на работа? Аз си мисля,че и двата варианта са верни ,но все пак да се консултирам.
 Стрелата при изкопни работи може да се е счупила.Така ,че според мен  може да мине за ремонт.В строителството има много скъпи машини на които  резервните части са доста скъпи .
Рано  или късно много фирми с дейност или без дейност, които имат голяма куха касова наличност ще трябва да се отърват от нея. И подкрепям ХХХХ  ,че начините са два.Чрез дивиденти или чрез изписване на големи  заплати,където ще трябва да се внесат данък ,а в някои случаи и СО. Защото това са точно такива пари взети дивиденти или раздадени по високи заплати от отразените счетоводно.Иначе,няма как да ги скриете.Навремето когато  се започваше данъчна ревизия  се тръгваше от касовата наличност.Ако  в тия времена се тръгне от там  :smile1: :smile1: :smile1:
В ЕТ се подава с код 23 веднаж в годината,но ако искате и всеки месец. Правилно        т.16,4
 Колеги няма ли някой  който е правил такава застраховка?
 Може ли фирма ЕТ на общо практикуващ лекар който има назначени трима здравни работници да сключи в началото на годината застраховка Живот за тях на едно лице  за година  720 лв..Същите ще му се признаят ли за разход ?.
 Dalila много точно е отговорила ,че ако единият родител е починал или в неизвестност не се попълват данни за него.