Не се признава за  тр. и ос. стаж или не е обвързан с месечното възнаграждение?
  Колеги,  работата по граждански договор признавали се за трудов и осигурителен стаж ? Обвързано ли е с месечното възнаграждение по ГД ?
 Трябва да му изплатите дивиденти.С протокол решение на едноличния собственик вземате решение за изплащане на дивиденти. В първия месец ,след  тримесечието в което е взето решение внасяте данък върху дивидентите.Парите може да вземете веднага след вземане на решението на веднаж или на части.Но данъкът се плаща еднократно. 122/499
                       499/454
                      499/50
 А съвета ми е да вземе пари  на заем/които не посочва счетоводно/ и внесе  в банката ./все едно от касата и с това ще я намали/После превежда сумата по неговата сметка тегли и връща парите
На мен ми е ясно какво значи постоянен адрес и адрес по местоживеене- въпроса е ,че замисъла ще бъде изкривен.Защо тия 2 % трябва да са в Стара Загора като лицето живее и работи  в Тополовград.Или може би аз не схващам нещо.Но  като  дойде 2016 ще видим
 Какво значи постоянен адрес.Пример -постоянния адрес е в Стара Загора. Живее и работи в Тополовград.А фирмата  към която работи е в Трети  град,.Не доумявам за кого трябва да са тия 2%. При мен е същото .Имаме офиси в 6 общини.А сме 15 души.Да навремето превеждахме ДОД  по различни общини.Но имаше някакъв ред в адресната регистрация.Сега един е постоянния,друг по местоживеене,а работи на трето място.Пълен хаос.
  Колеги имам следния въпрос.
    Физическо лице прави дарение на политическа партия.Има ли право на данъчно облекчение? Според ЗДДФЛ чл.22 ал-1 буква л мисля че има право да направи дарение до 5 на сто от годишната данъчна основа.
 Но фактурата трябва да е инвойс
    Трябва да издадете инвойс  ф-ра. Аз имах такъв случай само ,че за Италия .И на VAT номера писах ЕГН което ми беше дадено.Вие ще пишете само  дата на раждане но не зная ще мине ли така в дневника,ако сте регистрирани по ДДС.Но мисля че със 99999 ще мине.
Каквито и варианти да има винаги има и молба и заповед.Това са два различни документа от правна  точка.А дано на никой не му се налага да се стига до съд.Тогава и запетайките имат значение.Така ,че мой съвет е да се придържаме към наредбите и законите,пък  едно е вярно че никой не обича бумащина,но ние най добре знаем,че без нея не може.
Колкото и да не ни се иска самата работа  е свързана с повече писане,ако искаме нещата да са точни.Без молба не може.Прекия ръководител я одобрява.В личен състав пишат заповеди.В същото време трябва да се проследи колко му се полага колко остава.Не виждам нищо в повече.А ако фирмата е голяма  без някой да ги кара те ще си направят графици.Друг е въпроса ,че бяха излишни за малките фирми.
Да внеса малко пояснение.Става въпрос за стаж на студент,който ми донесе бланка от ВУЗ - Договор  за провеждане на практическо обучение на студентите от икономически университет.Този договор се сключва между фирмата и ВУЗ .Но има точка в нея : " Практическото обучение на студента се провежда чрез :
 1.сключване на срочен трудов договор за работа и заплащане на трудово възнаграждение
 или
2, назначаване като стажант без заплащане. "
  Става въпрос за тази 2-ра точка.Как да го назнача  без заплащане ?
 Да внеса малко пояснение.Става въпрос за стаж на студент,който ми донесе бланка от ВУЗ - Договор  за провеждане на практическо обучение на студентите от икономически университет.Този договор се сключва между фирмата и ВУЗ .Но има точка в нея : " Практическото обучение на студента се провежда чрез :
 1.сключване на срочен трудов договор за работа и заплащане на трудово възнаграждение
 или
2, назначаване като стажант без заплащане. "
  Става въпрос за тази 2-ра точка.Как да го назнача  без заплащане ?
 Има ли вариант да назнача студент на стаж без заплащане и по кой член от КТ. Поне аз не намирам такъв  в КТ. Ако някой има идея ,моля да ми помогне.
 Предварително благодаря.
 Аз си мислех ,че първите три дни болнични от работодател за необлагаем доход.Една колежка по счетоводство твърди че са облагаеми.Но никъде не мога да срещна  за тяхната облагаемост-. Съвсем се обърках.Ако някой може да ми помогне да ми отговори ,защото аз мисля,че съгласно &106 от ПЗР  от Закона за облагане на физическите лица не се облагат.
 Колеги ,имам служител на който ТД изтича на 09,05,2015г.Но имам представен болничен лист от лицето  с крайна дата  на БЛ 15,05,2015.Въпроса ми е мога ли да го освободя   от 09,05,2015г.
  Да входящият номер се запазва
  Вписва се .Настъпват промени  и след като се увеличава капитала ако е ООД  чий дялове се увеличават.това става с решение на ОС или на едноличния собственик и се вписва в ТР.
 Ако съкратим работник по чл.328  ал.1 т.5 за колко време има право на борса?
Зная ,че няма право  на обезщетение за оставане без работа на 1 месец.
   Направих запитване до експерт счетоводител за попълване средства  в ЕООД от собственик по чл.134 от ТЗ и според него тези суми не се декларират.Не зная обърках се вече. А и собственици с ДУК само ако са чужди граждани тогава се включват възнагражденията/поне аз така разбрах като четох закона/Но като чета по форумите излиза ,че и техните възнаграждения трябва да намерят място.Съвсем се бърках.
Застрахователен брокер сме.Искаме да назначим на втори трудов договор  за 1 час лице,което  е осигурено при друг работодател на 8 часа.Но не можем да осигурим офис тъй като е  в друго населено място, и икономически няма да е изгодно.Може след работно време с един лаптоп за един час да сключи застраховки.Това може и в дома си на го извърши.Въпроса ми е имали някой друг член по който мога да го назнача.